„Luaţi măsuri serioase până nu este prea târziu”. Mesajul unui asistent medical român din Italia
0De la începutul crizei sanitare a coronavirusului, autorităţile române ne spun că au totul sub control. Dintr-odată, deficitul de personal şi de dotări ale sistemului sanitar românesc par să fi dispărut.
S-a apelat foarte puţin la diaspora sanitară, cea mai numeroasă din Europa. Suntem, în aceste condiţii, pregătiţi pentru o degradare a situaţiei, aşa cum se întâmplă în Italia sau în Franţa?
L-am întrebat despre aceasta pe Daniel Manda, asistent medical, stabilit în Italia din 2010, preşedintele asociaţiei Cuore Romeno şi al grupului asociaţiilor româneşti din Sardinia.
Care este situaţia în Italia? Cum este activitatea ta medicală în condiţiile actuale?
Daniel Manda: Situaţia în Italia este foarte gravă, de aceea este decretată starea de urgenţă naţională. Ambulatoriile au fost închise şi personalul transferat pe secţiile de boli infecţioase şi terapie intensivă. Fiecare regiune în parte a creat o celulă de criză. De exemplu zona Sardinia au fost alocate în jur de 129 posturi de terapie intensivă. A scăzut vârstă celor care se înbolnăvesc şi a crescut exponenţial numărul de noi cazuri. Este şi o veste bună, creşte uşor numărul celor care se vindecă.
Activitatea medicală este foarte dificilă, în această situaţie excepţională, pentru care nu eram pregătiţi. Mobilizarea este însă exemplară şi cred că vom trece cu bine peste această perioada. Cu mult efort şi determinare.
Ce măsuri trebuie să ia românii care locuiesc în Italia?
D.M: În primul rând trebuie să rămână în Italia şi să stea în casă. Cu plecarea lor în România există riscul transmiterii virusului celor de acasă, mai ales că România, din punctul meu de vedere, nu este pregătită nici logistic, nici sanitar. Au condititii mai bune de tratament în Italia, nu au de ce să îi pună pe cei dragi din România în pericol. Fiţi oneşti dacă aţi făcut deja acest pas, al întoarcerii.
Ce au de învăţat autorităţile române din modul în care este gestionată la voi epidemia ?
D.M: Autorităţile române trebuie să se pregătescă pentru ce e mai rău, adică să pregătescă deja unităţi de terapie intensivă dar şi noi secţii de boli infecţioase numai pentru coronavirus. Autorităţile din Italia au reacţionat cu întârziere la începutul crizei, iar consecinţele le vedem acum. Acest lucru nu trebuie să se întâmple şi în România.
Luaţi măsuri cât mai serioase, cât mai repede, până nu este prea târziu.
Numărul de teste efectuate în România este foarte mic, este posibil că populaţia infectată să fie mai numeroasă decât credem. Să fim optimişti, dar realişti, dacă vom avea o explozie de cazuri în România nu cred că suntem pregătiţi să o gestionăm.
De asemenea, dotarea personalului medical cu echipamente de protecţie în cantităţi suficiente este obligatorie.
Ce soluţii de sprijin oferă mediul asociativ pentru Diaspora ?
D.M: Noi am luat iniţiativa de a propune ambasadei, ministerului afacerilor de externe şi departamentul pentru românii de pretutindeni crearea unu grup informal de asistenţi medicali şi medici din Italia care să colaboreze cu ambasada cu titlu gratuit. De asemenea, ne-am pus la dispoziţia românilor din Sardinia care au nevoie de asistenţă. Sunem gata să ajutăm cu orice ne stă în putinţă.
Pentru mai multe detalii, puteţi consulta Ziarul Românilor din Sardinia.