Incident armat în Paris: Un poliţist a fost ucis şi alţi doi grav răniţi. Statul Islamic revendică atacul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Franţa, ţinta unui nou atac armat. Champs-Elysees este închis. FOTO EPA
Franţa, ţinta unui nou atac armat. Champs-Elysees este închis. FOTO EPA

Incident armat în capitala Franţei: un ofiţer de ordine a fost ucis, iar alţi doi au fost grav răniţi, anunţă CNN. Conform informaţiilor, unul dintre atacatori a fost ucis de forţele de ordine.

VIDEO Cine este autorul atacului de la Paris: Fusese condamnat la 20 de ani de închisoare pentru atacarea unui poliţist

UPDATE 14.02 Mai multe note scrise de mână, pe care erau adrese ale sediilor forţelor de ordine din Paris, au fost găsite în maşina autorului atacului de pe Champs Elysees, relatează postul BFMTV, citat de news.ro.

Mai exact, este vorba despre adresa Directorului General pentru Securitate Internă, de la Levallois-Perret, adresa comisariatului din Lagny şi adresele a trei depozite de arme.

Autorul atacului, care a fost ucis într-un schimb de focuri de armă cu forţele de ordine, ar fi fost arestat anul acesta pentru că a ameninţat că vrea să ucidă poliţişti. El a fost eliberat, însă, pentru că nu existau dovezi că urma să treacă la fapte, cu adevărat.

UPDATE 12.29 Candidata extremei drepte la alegerile prezidenţiale din Franţa, Marine Le Pen, a declarat, vineri, că Franţa ar trebui să restabilească imediat controalele la frontieră şi să-i expulzeze pe străinii care se află în atenţia serviciilor de informaţii.

 Reacţionând la atacul comis joi la Paris şi revendicat de Statul Islamic, Le Pen, care are o platformă de campanie dură anti-UE şi anti-imigraţie, a cerut guvernului socialist francez să aplice imediat aceste măsuri care sunt incluse în campania sa.

Le Pen a declarat de asemenea vineri de dimineaţă, la postul RFI, că se temea că ar putea exista tentative de atacuri teroriste până duminică, ţinând cont de faptul că "se ştie că Stat Islamic a trimis cel puţin un terorist" pentru a comite alte atentate şi că nu se ştie unde se află acesta.

UPDATE 11.05 Aplicaţia SAIP pentru smartphones, pentru telefoane mobile, realizată de guvernul francez pentru a-i alerta pe utilizatori în caz de suspiciune de atentat - sau de alt incident grav - nu a fost operaţională aseară, informează RFI. Mulţi posesori au testa-o aseară, inclusiv în zona Champs-Elysées, şi au găsit pe ecran mesajul liniştitor "Nu există niciun incident" în zonă. Semn că noile tehnologii pot fi şi ele uneori depăşite de evenimentele de pe teren.

UPDATE 11.00 Trei membri din anturajul atacatorului au fost interogaţi şi se află în custodia poliţiei. Locuinţele acestora au fost percheziţionate joi noapte de către anchetatori. Un bărbat considerat suspect pentru atacul de joi seara s-a predat autorităţilor belgiene, fiind reţinut la Anvers.

UPDATE 10.50 Poliţia franceză a confimat vineri că se află în căutarea unui al doilea suspect în legătură cu atacul armat sângeros de joi seară de pe bulevardul Champs Elysées din Paris, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Pierre-Henry Brandet, potrivit Reuters.

Într-o declaraţie pentru postul de radio Europe 1 după incidentul armat în care un atacator a fost de asemenea ucis, Brandet a spus că un al doilea bărbat a fost identificat de forţele de securitate belgiene şi semnalat autorităţilor franceze.

UPDATE 10.48 Premierul Bernard Cazeneuve a anunţat vineri că Franţa şi-a mobilizat pe deplin forţele de securitate, inclusiv unităţile de elită, pentru a asigura protecţia cetăţenilor la alegerile prezidenţiale după atacul armat de joi seară din centrul Parisului, în care un poliţist a fost ucis.

 Într-o declaraţie după o reuniune de urgenţă a oficialilor responsabili cu securitatea, Cazeneuve a spus că toate unităţile de elită sunt în alertă maximă pentru alegeri, pentru a sprijini cei până la 50.000 de poliţişti deja pregătiţi special pentru a asigura securitatea în timpul scrutinului.

"Guvernul este pe deplin mobilizat. Nu putem permite ca ceva să împiedice procesul democratic fundamental al ţării noastre. De noi depinde să nu cedăm în faţa fricii, intimidării şi manipulării de care ar profita inamicul nostru", a precizat el într-un comunicat.

UPDATE 8.32 Emmanuel Macron şi-a anulat mitingurile electorale programate vineri la Rouen şi Arras după atentatul de la Paris. Şi lidera de extremă dreapta Marine Le Pen şi conservatorul François Fillon şi-au anulat reuniunile de campanie prevazute vineri.

UPDATE 6.55 Poliţia franceză a emis un mandat de arestare pentru un al doilea suspect, arată un document obţinut de Reuters, informează News.ro. Potrivit mandatului de arestare, bărbatul a venit joi cu trenul în Franţa, din Belgia. Mandatul de arestare avertizează că suspectul este periculos. Nu este clar dacă este vorba despre atacator sau despre un complice.

UPDATE 06.00 Poliţia a percheziţionat o locuinţă, la periferia de est a Parisului, în legătură cu atacul armat asupra unor poliţişti pe Champs-Elysees, relatează The Associated Press. Potrivit unui document al poliţiei obţinut de Associated Press, adresa la care a avut loc percheziţia se află în Chelles, la locuinţa familiei lui Karim Cheurfi, un bărbat în vârstă de 39 de ani, cunoscut poliţiei. Potrivit unor materiale din arhiva ziarului Le Parisien, Cheurfi a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru atacul asupra unui ofiţer de poliţie în anul 2001.

UPDATE 02.10 Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat că atacul de pe Champs-Élysées „a fost terorist în natura sa”, şi a promis „vigilenţă maximă” din partea forţelor de securitate pentru asigurarea bunei desfăşurări a alegerilor de duminică. Acesta a adăugat că a convocat o întrunire a consiliului de securitate al ţării pentru vineri dimineaţa.

UPDATE 02.00 O percheziţie era în curs în Seine-et-Marne, în noaptea de joi spre vineri, la domiciliul presupusului autor al atacului armat de pe Champs-Élysées, relatează AFP. Sursa citată relatează că presupusul autor era vizat de o anchetă antiteroristă după ce şi-a exprimat intenţia de ucide poliţişti, potrivit unor surse apropiate anchetei.

UPDATE 01.00 Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atacul armat de joi seara de pe Champs-Élysées, soldat cu moartea unui poliţist, într-un comunicat publicat de organul ei de propagandă Amaq, relatează AFP. „Autorul atacului de pe Champs-Elysées din centrul Parisului este Abu Yussef Belgianul şi este unul dintre combatanţii Statului Islamic”, scrie Amaq.

UPDATE 00.55 Conform CNN, citând surse apropiate anchetei, suspectul se afla pe listele de supraveghere activă, aşa numitele Fiche S, a serviciilor de informaţii franceze pentru „activităţi ismiste radicale”. Candidata la preşedenţia Franţei, Marine Le Pen, a declarat de-a lungul campaniei electorale că ea ar deporta toate persoanele aflate pe aceste liste de supraveghere.

Autorităţile franceze consideră incidentul ca fiind „cel mai probabil” un act terorist, a adăugat sursa citată.

UPDATE 00.45 Principalii candidaţi la alegerile de duminică au reacţionat la incidentul petrecut în inima Parisului.

Candidatul extremei dreapta, Marine Le Pen, a scris pe Twitter: „Sentimentele şi solidaritatea mea pentru forţele de poliţie, încă o dată ţinta atacurilor”.

Candidatul conservator, Francois Fillion: „Omagiu forţelor de ordine ce îşi dau viaţa pentru siguranţa noastră”.

Candidatul stângii, Jean-Luc Melenchon: „Gândurile mele sunt alături de ofiţerul de poliţie ucis şi de cei răniţi şi familiile lor. Actele de terorism nu vor rămâne nepedepsite niciodată. Complicii nu vor fi iertaţi”.

Şi Emmanuel Macron, candidat al centrului politic, a declarat la rândul său: „Îmi declar totala solidaritate cu forţele de ordine. Gândurile mele merg către familia victimei”.

UPDATE 00.25 François Hollande participa la o reuniune de criză cu premierul Bernard Cazeneuve şi ministrul de Interne Matthias Fekl, a anunţat anturajul preşedintelui, relatează AFP.

Şefului statului i s-au alăturat cu puţin înainte de ora locală 22.00 (23.00, ora României) premierul şi ministrul de Interne, pentru a discuta despre atacul atacul armat din capitală, cu privire la care Secţia antiteroristă a Parchetului din paris a deschis o anchetă.

„Aduc un omagiu poliţistului ucis pe Champs-Elysées astă seară (joi), mă gândesc la familia sa. Solidaritate cu colegii răniţi şi rudele lor”, a scris şeful Guvernului într-un mesaj postat pe Twitter.

UPDATE 00.10  Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne francez a declarat că în urma acestui atac un poliţist a decedat, iar alţi doi au fost răniţi. Acesta a completat că „este încă prea devreme pentru a stabili motivul acestui atac”. Acesta a sublinait totuşi că „ceea ce este clar este că ofiţerii de poliţie au fost ţinta atacatorului”.

UPDATE 23.50 Secţia antiteroristă a Parchetului de la Paris a preluat ancheta cu privire la atacul armat de pe Champs-Elysées, în care un poliţist a fost ucis, iar alţi doi răniţi şi al cărui autor a fost împuşcat, relatează AFP.

Incident armat în Paris

UPDATE 23.45 Conform ultimelor informaţii oferite presei, un singur suspect a fost implicat în acest incident. Autorităţile franceze au afirmat că acesta a deschis focul, cu o armă automată, asupra forţelor de ordine şi a fost ucis în schimbul de focuri ulterior.

UPDATE 23.00 Poliţia anunţă că în acest incident, „probabil terorist”, ar putea fi vorba de doi atacatori, iar unul dintre aceştia s-ar afla încă în libertate. Reporterii anunţă că elicopterele poliţiei survolează zona. Purtătorul de cuvânt al ministrului de interne francez a declarat că ofiţerii de poliţie au fost ţinta atacatorilor.

Ştirea iniţială: Zona a fost închisă de autorităţi, iar la faţa locului sunt prezente mai multe maşini de poliţie.

Poliţia franceză a anunţat pe Twitter: „Poliţia intervine în zona Champs-Elysees, evitaţi zona şi urmaţi instrucşiunile forţelor de ordine”.

Incidentul are loc cu doar trei zile înaintea alegerilor pentru preşedenţia Franţei.

Franţa se află sub o stare de urgenţă încă din anul 2015, şi a suferit o serie de atacuri teroriste în aceşti doi ani ce au făcut peste 230 de victime.

La începutul acestei săptămâni două persoane au fost arestate în Marsilia, despre care poliţia a declarat că plănuiau un atac înaintea alegerilor de duminică. O armă automată, două pistoale şi 3 kilograme de explozibil au fost recuperate din reşedinţa celor doi suspecţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite