Grecia adoptă o lege privind restructurarea sectorului bugetar: 15.000 de funcţionari, concediaţi până în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul de la Atena a adoptat, în cursul nopţii de duminică spre luni, o lege privind noi măsuri de austeritate cerute de troica finanţatorilor internaţionali şi care vizează în special restructurarea sectorului bugetar şi concedierea a mii de funcţionari.

La finalul unor dezbateri furtunoase, legea a fost adoptată cu 168 de voturi din totalul celor 292 de deputaţi prezenţi. Împotrivă au votat 123 de deputaţi, informează agenţia France Presse.

Legea prevede concedierea, până în 2014, a 15.000 de funcţionari, dintre care 4.000 în 2013, măsură care deschide calea spre plata unei noi tranşe din împrumutul acordat Greciei de zona euro şi Fondul Monetar Internaţional, în valoare de 8,8 miliarde de euro.

Funcţionarii care vor intra sub incidenţa legii sunt cei sancţionaţi pentru corupţie sau incompetenţă.

Duminică seară, a avut loc o manifestaţie la care, potrivit poliţiei, au participat 800 de persoane, la apelul  sindicatelor din sectorul privat şi bugetar, în piaţa Syntagma, în apropierea Parlamentului de la Atena.

Confederaţia funcţionarilor a denunţat „suprimarea posturilor şi distrugerea serviciilor publice“.

În afara restructurării sectorului bugetar, legea adoptată, care cuprinde un singur articol - o practică recurentă pentru a-i constrânge pe deputaţi să voteze toate dispoziţiile -, prevede extinderea impozitului pe proprietate, introdus în 2011, redus însă cu 15%.

Principalul partid de opoziţie a depus o moţiune de neconstituţionalitate a procedurii de urgenţă, care a fost respinsă de Parlament.

Ministrul de Finanţe, Yannis Stournaras, a subliniat că procedura este necesară, deoarece Eurogrupul „trebuie să se pronunţe luni vizavi de continuarea plăţii împrumutului (...) de care Grecia are nevoie pentru plata salariilor şi a pensiilor“.

Partidele de opoziţie au denunţat un amendament depus „în ultimul moment“ de Stournaras care prevede reducerea salariului minim lunar la 490 de euro, faţă de 580 de euro, cât este în prezent.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite