Grav şi îngrijorător: Raportul Gallup 2013. „Criza economică a sfărâmat credinţa în progres”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Austeritatea promovată ca unică politică europeană a anulat speranţele pentru un viitor în Europa”
„Austeritatea promovată ca unică politică europeană a anulat speranţele pentru un viitor în Europa”

Deosebit de grave şi extrem de îngrijorătoare mi se par a fi concluziile unui sondaj Gallup privind starea de aşteptare în rândul tineretului european.

Este un sondaj realizat în lunile aprilie şi mai 2013, pe un eşantion de aproximativ 5500 de subiecţi cu vârsta de peste 15 ani din 6 state membre (care reprezintă peste 70% din populaţia UE): Marea Britanie, Germania, Italia, Polonia, Franţa şi Spania. A fost dat publicităţii de platforma de dezbatere online Debating Europe împreună cu partenerii săi de la Friends of Europe , iar textul integral poate fi consultat mai jos. 

Gallup - Debating Europe Poll: Europeans expect a Bleak Future for their Young by debatingeurope

Cei mai pesimişti privind perspectivele europene sunt italienii şi francezii, în proporţie de 65 şi 66%, urmaţi de spanioli şi britanici, cu procente de 47 şi, respectiv, de 45%. În Franţa, doar 16% dintre repondenţi sunt mai degrabă optimişti faţă de viitor, procentul italienilor fiind doar de  29%!

Cumplit de pesimistă este şi percepţia privind viitorul în ce priveşte viziunea oportunităţilor ce le sunt deschise în raport cu şansele oferite generaţiei părinţilor lor: în acest caz, 92% din tinerii italieni răspund negativ, aşa cum o fac 78% din spanioli, 71% din francezi şi 63% dintre britanici, cei mai puţin pesimişti (62%) fiind polonezii.

Locul de muncă

În ce priveşte locurile de muncă, nivelul de speranţă de a găsi o slujbă satisfăcătoare sau/şi de a se bucura de munca pe care o prestează este unul negativ pentru 87% dintre italieni, 72% dintre francezi, 74% dintre spanioli, 57% dintre britanici, 55% dintre germani şi 52% dintre polonezi.

Infinit mai puţine speranţe de a-şi putea asigura o pensie (tot în raport cu generaţia părinţilor) o au tinerii italieni (proporţie dramatică de 93%), 81% dintre spanioli, 73% dintre francezi, 69% dintre germani, 63% dintre britanici şi 59% dintre polonezi...  

În scpădere importantă este şi percepţia asupra posibilităţii de a petrece o perioadă de timp cu familia, mult mai mică decât şansa oferită generaţiei părinţilor în opinia a 59% dintre polonezi, 52% dintre francezi, 54% dintre spanioli, 49% dintre germani, 42% dintre italieni.

Pace şi securitate personală

În fine, tot în raport cu generaţia părinţilor lor, 63% dintre tinerii italieni cred că vor avea mai puţine şanse să trăiască în pace şi cu garanţia securităţii personale, sentiment împărtăşit de 48% dintre francezi, 35% dintre britanici, 37% dintre polonezi, 34% dintre spanioli.

Începând cu anul 1950, a existat speranţa ca următoarea generaţie să trăiască mai bine decât cea a părinţilor. Sondajul Gallup constată că această criză economică a sfărâmat credinţa în progres. Europenii se aşteaptă acum ca următoarea generaţie să beneficieze de mai puţină securitate a locurilor de muncă, mai puţină satisfacţie generată de muncă, pensii mai nesigure, salarii mai mici, să petreacă mai puţin timp în familie şi să aibă condiţii de locuit mai puţin confortabile.

În 2011, atunci când GALLUP organiza un sondaj asupra pesimismului faţă de viitor, chiar dacă nu se aşteptau la o îmbunătăţire rapidă, europenii aveau încredere în stabilitatea economică din viitorul apropiat al ţărilor lor. Acum, acest sentiment de optimism s-a stins. Debating Europe, mai 2013   

Acestea sunt rezultatele directe ale modului în care s-a încercat rezolvarea crizei impunând soluţii din ce în ce mai dure de austeritate, anulând creşterea economică şi reducând până la zero perspectiva însănătoşirii pieţelor muncii. Cel mai grav este că toate acestea au ajuns să provoace această criză de încredere fără precedent, deosebit de periculoasă deoarece, din multe puncte de vedere, seamănă cu situaţia tulbure de dinainte de cel de-Al Doilea Război Mondial....o stare de nemulţumire profundă combinată cu o incertitudine la nivel de masă privind viitorul. În aceste condiţii este posibilă apariţia oricărui tip de formulă politică de tip populist, xenofob, rasist, combinată cu o reîntoarcere spre protecţionism, minând foarte serios înseşi temeliile construcţiei europene.

Dacă aceste mesaje nu vor fi luate în serios, foarte rapid, există riscul major al unor convulsii sociale fără precedent, provocate tocmai de revolta celor cărora austeritatea promovată ca unică politică europeană, iată, le-a anulat speranţele pentru viitor, la nivel de generaţie

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite