Bătălia pentru Donbas, noua fază a războiului din Ucraina. Zelenski: „Vom lupta, ne vom apăra, nu vom renunţa la nimic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO mil.in.ua
FOTO mil.in.ua

Armata rusă a declanşat luni atacuri coordonate cu artilerie şi rachete în Ucraina, de la Liov la Harkov şi de la Kiev la Mîkolaiv, semn al începutului unei noi ofensive, de această dată pe linia Harkov-Mariupol.

„În estul şi sudul ţării noastre, ocupanţii încearcă să atace într-un mod mai dur decât înainte. Ei pun presiune, căutând un punct slab în apărarea statului nostru ca să meargă acolo cu principalele forţe. Indiferent câţi soldaţi ruşi sunt duşi acolo, noi vom lupta. Ne vom apăra. O vom face zilnic. Nu vom renunţa la nimic ce este ucrainean şi nu avem nevoie de ce nu este al nostru. Se poate spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregăteau de mult timp”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.

Şeful Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a spus la rândul său că „o fază activă a ofensivei ruse a început aproape de-a lungul întregii linii a frontului” de est.

Noile atacuri coordonate s-au produs la aproximativ două săptămâni după ce armata rusă şi-a început repoziţionarea a zeci de mii de soldaţii care au eşuat în capturarea Kievului.

În jurul Kievului, armata rusă a pierdut mii de soldaţi şi sute de tancuri şi vehicule blindate din cauza armelor antitanc furnizate Ucrainei de occicentali, iar Kievul speră că scenariul se va repeta în Donbas.

Noile ajutoare occidentale au început să sosească, în pofida unor atacuri ale Rusiei, care susţine că a distrus luni, în urma a cinci atacuri aeriene, un depozit de arme străine la Liov.

Cinci transporturi de arme au fost aduse în ultimele cinci zile, dar Ucraina îşi doreşte un ajutor mai consistent, cerând în special arme sovietice cu care soldaţii săi sunt obişnuiţi şi arme moderne care oferă mai multă precizie în doborârea rachetelor şi avioanelor de luptă ale Rusiei.

Potrivit Pentagonului, soldaţii desfăşuraţi pe flancul estic al NATO vor începe să antreneze militari ucraineni în manevrarea tunurilor M777 Howitzer, piese de artilerie de ultimă generaţie pe care Statele Unite au decis să le predea pentru prima dată armatei ucrainene.

Alte arme, inclusiv rachete antinavă britanice, tancuri din ţări est-europene şi vehicule blindate din Australia sunt pregătite pentru a fi transportate de urgenţă în Ucraina. Un oficial slovac a confirmat pentru Politico că Bratislava discută cu Kievul pentru a-i livra până la 16 obuziere autopropulsate Zuzana de 155 mm, care au o rază de acţiune de aproximativ 30 de kilometri. Slovacia a furnizat deja Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană S-300.

De asemenea, Republica Cehă a livrat Ucrainei până la 20 de lansatoare de rachete multiple RM-70, un sistem derivat din lansatoarele sovietice BM-21 Grad, aflate deja în dotarea armatei ucrainene.

Luni, colonelul ucrainean Iurii Andriiciuk a făcut apel la furnizarea unui sistem sol-aer de apărare antiaeriană cu rază scurtă şi medie NASAMS, deoarece stocurile de rachete pentru sistemele BUK sovietice se reduc. NASAMS este operat de Statele Unite, Lituania, Ţările de Jos, Polonia, Spania şi alte ţări.

Înainte de atacurile de luni, serviciile secrete americane au observat că ruşii mişcau sisteme grele de artilerie în Donbas. „Se pare că încearcă să înveţe din lecţiile eşecului din nord, unde nu aveau o susţinere adecvată a capabilităţilor”, a spus un oficial american, sub rezerva anonimatului.

Oarecum surprinzător, ruşii au lansat ofensiva din Donbas înainte de a ocupa în totalitate oraşul Mariupol, unde ucrainenii rezistă în faţa unei forţe mai mari din punct de vedere numeric. Douăsprezece grupuri tactice de batalion ale Rusiei sunt prinse în luptele de stradă din Mariupol, unde planează în continuare incertitudinea asupra deznodământului.

Soldaţii ucraineni care protejează oraşul-port de la Marea Azov nu au abdicat în ciuda ultimatumului dat de Rusia. Mai mult, premierul Denis Şmîhal spune că vor lupta până la ultima suflare contra trupelor ruse care au înconjurat oraşul. Punctul lor de rezistenţă este uzina Azovstal, prevăzută cu buncăre şi tuneluri. Este construită pentru a rezista unui conflict nuclear. „Au avut la dispoziţie mai mult de 50 de zile pentru a o fortifica şi a construi căi de evacuare. Bănuiesc că, dacă nu vor fi sterşi de pe faţa pământului, vor rămâne acolo mult timp. Este credibil scenariul unei rezistenţe de tip gherilă”, comentează analistul militar britanic Justin Crump.

Bătălia pentru Mariupol a încetinit avansul Rusiei în alte părţi, apreciază ataşatul militar britanic Mick Smeath, citat într-un comunicat. Tactica rusă a pământului pârjolit, inclusiv cu ţintirea zonelor populate, „se aliniază cu abordarea sa în Cecenia în 1999 şi în Siria în 2016”, a adăugat el. „Acest lucru se întâmplă în pofida afirmaţiilor din 24 februarie 2022 ale Ministerului rus al Apărării că Rusia nu va lovi oraşe şi nici nu va ameninţa populaţia ucraineană”, a subliniat Mick Smeath.

Rusia are încă peste 70 de grupuri tactice de batalion în estul Ucrainei, multe dintre ele întărite cu soldaţi redesfăşuraţi din nord.

Noul centru al luptelor dintre ucraineni şi ruşi este afectat deja de opt ani de război, care a început în urma unor rebeliuni separatiste proruse în regiunile Doneţk şi Luhansk susţinute de Rusia. Ucrainenii sunt familiarizaţi deja cu acest câmp de luptă. În condiţiile în care noua ofensivă devine una existenţială, mai ales pentru Vladimir Putin, care a mizat pe un război scurt şi acum se confruntă cu o economie în picaj accelerată, se aşteaptă ca luptele din Donbas să fie de-acum încolo mai violente şi mai disperate decât în cei opt ani de război de uzură, scrie Politico.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite