Alegerile din Ucraina. Corespondenţă în direct de la Odessa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la ora 17.00, corespondentul „Adevărul” Mircea Barbu intră în direct de la Odessa, iar jurnalistul Prima TV Marius Saizu ni se alătură de la Slaviansk pentru a transmite ultimele informaţii despre cum se desfăşoară alegerile pentru preşedinţia Ucrainei în regiunile separatiste, autoproclamate republici.

Ai întrebări? Le aşteptăm pe Adevărul Live!

Elena Dumitru: Mai întâi la Doneţk, oraş estic unde au avut loc evenimente tensionate - casa celui mai bogat om din regiune, Rinat Ahmetov, cel mai mare angajator, a fost atacată.

Marius Siazu: Au fost în jur de 1500-1800 de protestatari proruşi supăraţi că Ahmetov a criticat ceea ce se întâmplă în estul Ucrainei şi pentru că a scos în stradă muncitorii pentru a face oridine şi curăţenie. Prin asta şi-a declcarat apartenenţa la Vest şi la alegerile prezidneţiale din Ucraina.

Până acum el a afişat o atitudine neutră. Care a fost implicarea miliţiilor în procesul electoral?

Marius Siazu: Ceea ce a scos Ahmetov în stradă nu sunt miliţii, ci pur şi simplu muncitori. Ei chiar au dat o mână de ajutor poliţiei locale.

Cum ai caracteriza prezenţa la vot până la această oră?

Marius Siazu: Exceptând faptul legat de casa lui Ahmetov, nicăieri pe stradă nu există mai mult de două, trei persoane la două, trei sute de metri. Îţi dă impresia de oraş pustiu, oraş care a supravieţuit unui bombardment. Am vorbit cu oamenii şi mi-au confirmat că le este teamă şi că preferă să nu voteze. Dacă am fi ieşit noi toţi jurnaliştii în stradă, ar fi zis lumea că am fi organizat un miting.

Au avut loc incidentele la secţiile de vot la care ai ajuns tu?

Mircea Barbu: La Odessa incidentele au fost prezente, la atmosfera generală este una de calm.

 În Doneţk s-au înregistrat evenimente? Deocamdată în Odessa am auzit despre potenţiale cazuri de fraudă.

 În Doneţk am stat foarte puţin, aseară am fost în Slaviansk – fieful separatiştilor din estul Ucrianei. În Doneţk nu au existat incidente propriu-zice pentru că oamenii s-au resemnat, au preferat să nu iasă din case, să nu voteze. Iar temerarii – când au ajuns în dreptul secţiilor de votare (cele foarte mari, la care erau rondaţi mulţi alegători) au văzut baricade şi soldaţi înarmati. Credeţi-mă că le-a cam pierdut cheful să voteze. Cred că la momentula acesta rata de participare este de 2, 3%. din cauza trupelor care intimidează alegătorii. 

 Îşi pun problema legitimitatea alegerilor, care sunt probleme generate de absenteismul uriaş din estul ţării?

Nu, nu cred că se gândesc deloc la asta. Am apucat să interacţionez puţin atât cu localnicii, cât şi cu separatiştii. Pentru ei contează că se luptă cu armata ucraineană şi că opun rezistennţă şi atât. Dacă atunci în discuţie cuvântul „Kiev” sau „legitimitatea guvernului ucrainean” şi spun că nu le pasă şi că nu au treabă cu Ucraina 

Cum se raportează autorităţile locale cu scrutinul, cu organizarea alegerilor?

Autorităţile locale nu mai există. Înseamnă autorităţi locale separatiste. Nici nu intră în dicuţie să înţeleagă ceea ce ar trebui să se întâmple a doua zi. Pentru aceste autorităţi primordial este să supravieţuiască. În primul rând fizic, şi juridic – prin minime acte făcute faţă populaţie, a căuta de a-i determina pe oameni să aibă încredere în ei. 

Cum vezi coordonarea între liderii separatişri dinDoneţk  şi Slaviansk cu ceilalţi lideri autoproclamaţi din Odessa, Lugansk, Slviansk?

Sincer, cred că este asemenea unei organizări de gaşcă: fiecare se descurcă pe cont propriu, fiecare îşi vede de propriile activităţi. Am stat de vorbă şi cu separatişti, nu au vrut să fie filmaţi, însă mi-au povestit că fiecare îşi vede de treaba sa, fiecare încearcă să o domine în locul în care se află şi atât. Nu o să vedem speratişti trimişti dintre Lugansk spre Slaviansk pentru a-şi ajuta „confraţii”. Poate din punctul acesta de vedere, un câştig poate îl au cei din Slaviansk pentru acolo este fieful lor, acolo cred că sunt poate peste 1000 de oameni înarmaţi şi pregătiţi pentru absolut orice (gândiţi-vă că au omorât 14 miliati ucraineni ntr-o ambuscadă banală). Poate de  aceea insistă ca acolo să fie capitala nou-înfiinţatei republici, autodeclarate. Logic, din punct de vedere administrativ, ar fi ca doneţk să fie capitala, dar nu, cei din Slaviansk vor capitala acolo.

Cum îl văd locuitorii pe oligarhul Petro Poroşenko, candidat la prezidenţiale şi oligarh destul de controversat?

Îl văd drept salvarea lor. Lideri importanţi la momentul acesta, care candidează la fototliul preşedintelui, nu sunt foarte mulţi, dar nu foarte mulţi dintre ei şi contează pentru alegător. Iar cum Iulia Timoşenko a pierdut foarte mult din susţinere în ultimele 10-20 de zile. Foarte mulţi îl percep pe Poroşenko exact cum românii îl percep pe Gici Becali. Este genul de om care iese în pulblic, care ştie cum să se facă oarecum plăcut şi probabil că va fi ales din primul scrutin. Asta rmâne de văzut până la numărătoarea finală, mâine. 

Oamenii sunt totuşi sensibili la propaganda rusă, care ste transmisă prin toate canalele. Cum racţionează presa locală la ceea ce se întâmplă?

Aici presa locală este presa rusă. Televiziuni, radio, ziare -  sunt din rusia, cu corespondenţi trimişi aici, şi aceste trusturi de presă informează mai departe. Cei care vin din Vest nu au acces la foarte mutle locuri, iar când se apropie prea tare sunt atacaţi. Unii jurnalişti străini chair au murit în urma atacurilor. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite