AFP: Mediile jihadiste din Germania, în plină ascensiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nebuloasa jihadistă se află, de doi ani, în plină ascensiune în Germania - mai ales în rândul tinerilor care provin din familii de imigranţi -, un mediu în care autorul atentatului de la Berlin a evoluat o perioadă de timp înainte să treacă la fapte, scrie AFP.

Atunci când poliţia a lansat o operaţiune împotriva moscheei din Hildesheim, pe 8 noiembrie, nimeni nu a fost surprins. Acest oraş cu 100.000 de locuitori din Saxonia Inferioară (nord) şi-a croit reputaţia că a devenit ”bastionul” grupărilor islamiste radicale, potrivit unei formule folosite de autorităţi.

După luni de anchetă, poliţiştii îl arestau pe Ahmad Abdulaziz Abdullah A. alias "Abou Walaa", supranumit ”predicatorul fără faţă” din cauza înregistrărilor video în care avea grijă să apară cu spatele.

Popular pe reţele de socializare, el este acuzat, împreună cu patru complici, că a condus o reţea de recrutare pentru gruparea Statul Islamic.

Această figură a salafismului jihadist din Germania - o aripă foarte minoritară a curentului salafist în principal non-violent - i-a ieşit în cale lui Anis Amri, presupusul autor al atacului cu camion din capitala germană, ucis vineri în Italia.

Arestarea lui Abou Walaa, iar apoi atacul din piaţa de Crăciun au acaparat atenţia presei, însă nu trece aproape nicio săptămână fără ca poliţişti germani să anunţe arestarea vreunui suspect de ”terorism” sau desfiinţarea vreunei asociaţii îndoielnice.

549 DE INDIVIZI PERICULOŞI

La 25 octombrie, un grup cecen a fost destructurat, pe 3 noiembrie trei germani întorşi din Siria au fost condamnaţi, iar pe 15 noiembrie un val de percheziţii în zece regiuni germane a vizat 190 de site-uri legate de ”Adevărata religie”, o grupare interzisă, acuzată că a incitat 140 de persoane să plece în Siria sau Irak.

Serviciile germane de informaţii interne dau veşti îngrijorătoare.

În iunie, ele estimau numărul islamiştilor radicalizaţi la 9.200, dintre care 1.200 susceptibili să devină violenţi. Între ei, 549 de indivizi sunt clasaţi drept ”periculoşi”, la fel ca Anis Amri.

Cu titlul de comparaţie, în 2011 erau catalogate drept radicalizate 3.800 de persoane.

Din punct de vedere geografic, Renania de Nord-Westfalia, situată la frontiera cu Belgia şi Olanda, dar şi Berlinul, au cunoscut cea mai importantă ascensiune. Aici a fost şi Amri.

Cel mai îngrijorător este că această ascensiune se observă mai ales în rândul tinerilor.

”Statul Islamic este în mod clar un fel de ideologie de rebeliune, o contra-cultură, ceva care poate să satisfacă nevoia de protest a tinerilor”, subliniază Peter Neumann, directorul Centrului de studii despre radicalizare de la King's College din Londra.

Încă din ianuarie 2015, directorul serviciilor de informaţii interne BfV Hans-Georg Maassen aprecia că islamul a devenit ”un fel de subcultură pentru tineret”.

După un an şi jumătate, el insista că, ”în mod clar, tinerii se radicalizează rapid şi în mod durabil, la pubertate (...). Aptitudinea şi capacitatea lor de a pune în aplicare îndemnurile Statului Islamic de a ucide «necredincioşi» în patria lor sunt deosebit de problematice”.

Ilustrând acest pericol - de trei ori anul acesta -, suspecţi extrem de tineri au comis tentative de atacuri ce au ţinut prima pagină în Germania.

”PĂRINŢI NEPUTINCIOŞI”

La jumătatea lui decembrie, autorităţile au provocat stupoare când au anunţat că un germano-iranian de 12 ani, radicalizat ”de la distanţă”, a încercat în două rânduri, fără succes, să detoneze un dispozitiv exploziv artizanal într-o piaţă de Crăciun la Ludwigshafen.

În februarie, o adolescentă germano-marocană în vârstă de 15 ani a înjunghiat cu un cuţit un poliţist la Hanovra.

Iar trei adolescenţi, toţi născuţi în Germania, sunt judecaţi de la 7 decembrie pentru că au incendiat un templu sikh şi au rănit trei persoane, un atac cu motivaţii islamiste.

Mama unuia dintre ei, Neriman Yama, a povestit pentru AFP cum şi-a văzut fiul în derivă încă de la vârsta de 14 ani, cu doi ani înainte de fapte, către un islamism radical şi violent, uitându-se la predicatori pe Internet.

El s-a căsătorit cu o adolescentă care poartă burqa.

”Ca părinţi, eram neputincioşi”, declara ea acum câteva săptămâni. ”Cealaltă parte era mai puternică decât noi”.

În fine, autorităţile germane sunt totodată foarte îngroijorate de eforturile de prozelitism în rândul refugiaţilor şomeri, traumatizaţi şi influenţabili, în contextul în care peste un milion de migranţi au sosit în Germania în 2015 şi 2016.

În acest fel, pe ”chat-uri” şi mesagerii, doi solicitanţi de azil, unul sirian, iar altul afgan, s-au radicalizat şi au comis atentate, revendicate de Statul Islamic în iulie, soldate cu mai mulţi răniţi.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite