Simplificarea regulilor pentru accesarea fondurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană vrea să simplifice procedura fondurilor
Comisia Europeană vrea să simplifice procedura fondurilor

Comisia Europeană a adoptat astăzi un pachet legislativ privind politica de coeziune în perioada 2014-2020. Documentul prezintă o simplificare şi o armonizare a normelor diferitelor fonduri, inclusiv cele pentru dezvoltare rurală.

Pachetul vizează stimularea creşterii şi a ocupării forţei de muncă în toată Europa, orientând investiţiile UE către obiectivele agendei europene pentru creştere economică şi locuri de muncă - Europa 2020. Accentul pus pe un număr mai limitat de priorităţi de investiţii în conformitate cu aceste obiective va reprezenta elementul central al noilor contracte de parteneriat, pe care statele membre le vor încheia cu Comisia Europeană.

Ele vor stabili ţinte clare şi vor constitui o rezervă financiară de performanţă pentru a recompensa regiunile care îşi îndeplinesc cel mai bine obiectivele. Pentru a garanta faptul că impactul investiţiilor UE asupra creşterii şi a locurilor de muncă nu este compromis de politici macroeconomice neviabile sau de o slabă capacitate administrativă, Comisia poate solicita revizuirea programelor sau poate suspenda finanţarea dacă nu se adoptă măsuri corective.

Impactul fondurilor va fi, de asemenea, consolidat prin simplificarea şi armonizarea normelor diferitelor fonduri, inclusiv cele legate de dezvoltarea rurală şi de afacerile maritime şi pescuit. Un singur ansamblu de norme se va aplica pentru cinci fonduri diferite. De asemenea, o abordare mai integrată va garanta faptul că diferitele fonduri răspund unor obiective coerente şi îşi consolidează reciproc efectele.

Investiţii sociale

Propunerile prezentate astăzi vor stimula în special investiţiile sociale, permiţând cetăţenilor să facă faţă provocărilor viitoare de pe piaţa forţei de muncă - Fondul european de ajustare la globalizare şi un nou program pentru schimbare socială şi inovare socială vor completa şi vor consolida Fondul social european.

„Orientând investiţiile către factorii-cheie ai creşterii - întreprinderi mici şi mijlocii (IMM-uri), inovare, eficienţă energetică - vom obţine un impact mai mare. De asemenea, am modernizat politica introducând condiţii pentru a garanta performanţa şi obţinerea de rezultate, stimulente pentru cei care realizează obiectivele în cel mai eficient mod, precum şi proceduri simplificate", a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica regională.

Propunerile vor fi examinate de Consiliu şi de Parlamentul European, în vederea adoptării lor până la sfârşitul anului 2012, pentru a permite lansarea unei noi generaţii de programe privind politica de coeziune în 2014. Negocierile privind cadrul financiar multianual pentru întregul buget al UE vor continua în paralel. Comisia a propus deja alocarea sumei de 336 miliarde EUR pentru instrumentele politicii de coeziune în perioada 2014-2020. Sumele finale alocate fiecărui stat membru şi listele regiunilor eligibile în funcţie de categorie vor fi stabilite doar după adoptarea definitivă a pachetului care se află astăzi în discuţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite