Simbolurile revoluţiei din Hong Kong: un adolescent care a dat startul protestelor şi imnul rock al demonstranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Melodii rock şi tineri de doar 17 ani reprezintă protestele pro-democraţie din Hong Kong FOTO Lam Yik Fei/Bloomberg
Melodii rock şi tineri de doar 17 ani reprezintă protestele pro-democraţie din Hong Kong FOTO Lam Yik Fei/Bloomberg

Joshua Wong are doar 17 ani, dar este cofondator al „Scholarism“, mişcare ce a dat startul protestelor din Hong Kong. Tânărul este implicat în campanii de acest fel încă de când avea 15 ani, însă nu-i place să fie considerat un model. Demonstranţii din Hong Kong sunt reprezentaţi de unele dintre cele mai puternice simboluri: adolescenţi implicaţi social şi melodii rock sau din musicaluri pe post de imnuri.

Joshua Wong – adolescentul-model care a contribuit la naşterea protestelor

Tânărul de doar 17 ani, Joshua Wong, a devenit imaginea reprezentativă a protestelor pro-democraţie din Hong Kong şi o inspiraţie pentru cetăţenii care poate au şi de trei ori vârsta lui. El este co-fondator al „Scholarism“, mişcarea studenţească care a dat naştere demonstraţiilor de acum, şi este considerat deja un activist veteran.

La doar 15 ani, Joshua s-a luptat împotriva planurilor de a se introduce în Hong Kong o „educaţie naţională“, proiect pe care criticii l-au atacat ca fiind „o spălare pe creier“ pro-Beijing. Campania „Scholarism“ a scos pe stradă peste 100.000 de oameni. Propunerile pentru o educaţie limitată au fost uitate, iar Wong s-a transformat într-o celebritate, notează „The Guardian“.

Probabil că el este primul lider de proteste care a trebuit să organizeze o conferinţă de presă pentru a discuta rezultatele sale la examene. Iar reţinerea lui timp de 40 de ore, la sfârşitul săptămânii trecute, împreună cu alţii care au luat cu asalt un complex guvernamental, l-a adus în atenţia lumii întregi.

Liderul de doar 17 ani al protestelor din Hong Kong

Joshua Wong (centru) are doar 17 ani şi este considerat un activist veteran FOTO GettyImages/Gulliver

Însă toată atenţia aceasta îl deranjează pe Wong. „Dacă o mişcare se transformă în adularea a unei singure persoane, atunci este o mare problemă“, avertiza băiatul în 2012. „Nu avem nevoie de modele pentru a ne alătura unei mişcări atâta vreme cât ne pasă de problemele dezbătute“, accentua şi acum Joshua Wong.

Imnuri pentru o revoluţie-model

O mişcare studenţească care se sfârşeşte cu toţi pe baricade, înconjuraţi de trupele guvernamentale este nu doar subiectul protestelor din Hong Kong, dar şi tema filmului „Mizerabilii/Les Misérables“. Cântecul din finalul acestui film este intonat de zeci de mii de protestatari din fosta colonie britanică. „Îi auziţi pe oameni cântând?/Do you hear the people sing?“ descrie exact situaţia din Hong Kong, potrivit unui purtător de cuvânt al mişcării „Occupy Central“, citat de „The Telegraph“.

Beijingul nu ascultă vocea poporului. Noi încercăm să ne facem auzit mesajul, dar nimeni nu ne ascultă“, adaugă reprezentantul protestelor.

Pe lângă această melodie, protestatarii din Hong Kong şi-au ales drept imn neoficial o melodie rock din anii '90 lansată de trupa Beyond, relatează „Wall Street Journal“, în ediţia online, citat de Mediafax.

Melodia „Under a Vast Sky“, care a devenit hit în 1993, a fost preluată de manifestanţii aflaţi în stradă în Hong Kong, în semn de protest faţă de blocarea de către China a reformelor politice. Nikki Lau, un locuitor din Hong Kong care a participat în ultimele trei zile la manifestaţii, a declarat că protestatarii au cântat această melodie de aproape zece ori în fiecare zi. „Avem nevoie de un cântec pe care să-l poată fredona toată lumea“, a afirmat Lau. 

Trupa Beyond, care a fost formată în 1983, este considerată de majoritatea locuitorilor din Hong Kong echivalenta The Beatles, întrucât melodiile ambelor trupe transmit un puternic mesaj politic, potrivit Mediafax.

Studenţii ameninţă cu intensificarea demonstraţiilor

Liderii studenţilor protestatari din Hong Kong au ameninţat miercuri cu intensificarea acţiunilor şi invadarea birourilor guvernamentale dacă şeful executivului local, Leung Chun-ying, nu demisionează, informează AFP, citat de Agerpres.

Demonstrantii tin o reprezentare a lui Leung Chun-ying

Protestatarii din Hong Kong poartă o reprezentare a lui Leung Chun-ying cu colţi de vampir FOTO Lam Yik Fei/Bloomberg

„Dacă şeful executivului nostru şi guvernul central (de la Beijing) nu respectă şi nu ascultă opinia publică, vom avea în vedere diferite acţiuni în zilele următoare, inclusiv ocuparea altor locuri precum principalele clădiri guvernamentale. Leung Chun-ying trebuie să demisioneze azi sau mâine'', a spus Agnes Chow, reprezentantă a mişcării „Scholarism“.

Un virus informatic pentru dispozitive Apple vizează protestatarii

Manifestanţii pro-democraţie din Hong Kong sunt vizaţi de un virus informatic care spionează sistemul de operare ale dispozitivelor Apple iPhone şi iPad, potrivit unor experţi citaţi de revista Time în ediţia electronică. Cunoscut ca „Xsser“, virusul este capabil să colecteze date precum mesajele text, fotografiile şi parolele din dispozitivele mobile, a precizat compania Lacoon Mobile Security, citată de Mediafax.

Virusul este găzduit de acelaşi domeniu care conţine şi un program fals pentru sistemul de operare Android, care a fost prezentat ca o aplicaţie pentru organizarea protestelor şi a fost distribuit în Hong Kong săptămâna trecută.

„Atacurile care vizează atât dispozitivele iOS cât şi pe cele cu Android sunt rare şi indică faptul că ar putea fi coordonate de o organizaţie foarte mare sau de un stat“, a afirmat Lacoon într-un comunicat.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite