Întâlnire bilaterală Putin-Obama cu ocazia summit-ului G20 din China
0Preşedintele american Barack Obama şi cel rus Vladimir Putin s-au întâlnit, luni, în cea de-a doua zi a summit-ului G20 din China. Întrevederea nu a debutat sub auspicii optimiste, deoarece negocierile purtate de cele două delegaţii de diplomaţi pentru un armistiţiu în Siria eşuaseră.
Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin au convenit să continue negocierile cu privire la un armistiţiu în Siria, a declarat luni sub protecţia anonimatului un oficial american de rang înalt după această întâlnire privată în marja summitului G20 de la Hangzhou, în China, relatează The Associated Press.
Întâlnirea dintre Obama şi Putin a durat 90 de minute, potrivit acestui oficial de rang înalt din administraţia americană.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov le-a spus jurnaliştilor că Putin şi Obama au discutat despre Siria şi Ucraina. Negocierile purtate de diplomaţi americani şi ruşi pentru medierea unui armistiţiu în Siria, eşuaseră, astăzi, înainte de întâlnirea celor doi lideri politici.
Statele Unite şi Rusia nu au reuşit luni să ajungă la un acord privind Siria în cadrul negocierilor în marja summitului G20 de la Hangzhou, în estul Chinei, din cauza divergenţelor persistente, a precizat un diplomat american, potrivit AFP
Noile discuţii care au avut loc luni între secretarul de stat american John Kerry şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-au încheiat fără să se ajungă la un acord, a precizat diplomatul.
Duminică, Washingtonul a acuzat Moscova că „a dat înapoi“ în privinţa anumitor puncte din negocieri, făcând imposibil pentru moment un acord de cooperare între cele două mari puteri.T
Tot duminică, preşedintele SUA Barack Obama a spus că un acord între SUA şi Rusia privind un armistiţiu în Siria este aproape, dar "nu am ajuns acolo încă".
"Avem divergenţe grave cu ruşii cu privire atât la părţile pe care le susţinem, cât şi la procesul necesar în vederea aducerii păcii în Siria", a declarat Obama.
Rusia îl susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, iar Statele Unite forţele opoziţiei moderate care luptă împotriva acestuia.
"Însă, dacă nu obţinem angajamente din partea ruşilor în vederea reducerii violenţelor şi a crizei umanitare, atunci este dificil să vedem o modalitate prin care să ajungem la faza următoare", a declarat şeful statului american.
Moscova şi Washingtonul, care efectuează separat atacuri asupra jihadiştilor în Siria, sunt în dezacord în special în privinţa a ceea ce ar trebui să se întâmple cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, în contextul în care regimul de la Damasc continuă să atace opoziţia siriană cu sprijin rus, un alt măr al discordiei cu SUA.