Vladimir Putin - pentru ultima oară la summitul CSI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a sosit, ieri, în capitala Tadjikistanului, care găzduieşte reuniunea liderilor din statele membre ale Comunităţii Statelor Independente, o organizaţie

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a sosit, ieri, în capitala Tadjikistanului, care găzduieşte reuniunea liderilor din statele membre ale Comunităţii Statelor Independente, o organizaţie dominată de Rusia şi din care fac parte fostele republici sovietice. Reuniunea va fi ultima la care liderul de la Kremlin va participa în calitate de preşedinte.

Liderii din cele 12 state foste sovietice vor discuta despre viitorul grupului afectat de conflicte în domeniul resurselor energetice şi de dispute teritoriale. Putin s-a întâlnit la Duşanbe cu omologii săi din Tadjikistan, Belarus, respectiv Emomali Rahmonov şi Aleksandr Lukaşenko.

Liderul rus urma să aibă o întrevedere şi cu preşedintele georgian, Mihail Saakaşvili, pe fondul tensiunilor tot mai accentuate dintre Moscova şi Tbilisi. Surse ale preşedinţiei de la Chişinău au afirmat că şi preşedintele Vladimir Voronin avea programată o întrevedere cu liderul de la Kremlin, pentru a discuta despre conflictul transnistrean.

Summitul CSI va fi urmat azi de alte două reuniuni la nivel înalt ce vor avea loc tot la Duşanbe - cea a Comunităţii Economice Eurasiatice şi cea a Organizaţiei Tratatului de securitate colectivă. Aici se aşteaptă semnarea Protocolului de interacţiune şi cooperare între această organizaţie şi Organizaţia de cooperare de la Shanghai. Analiştii susţin că, prin semnarea acestui document, se pun bazele formării unui important bloc militaro-politic, capabil să se opună NATO nu doar în Asia Centrală, ci şi în întreaga regiune euruasiatică.

Nu întâmplător, semnarea documentului a fost anunţată pentru 7 octombrie, ziua în care Putin va împlini 55 de ani şi îşi va sărbători ziua de naştere alături de ceilalţi şefi de stat din CSI.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite