Turcia, pregătită să intervină militar în Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi a promis să mai aştepte câteva zile, premierul Erdogan şi-a avertizat aliaţii că turcii şi-au pierdut răbdarea La presiunile SUA şi UE, care privesc cu îngrijorare o eventuală

Deşi a promis să mai aştepte câteva zile, premierul Erdogan şi-a avertizat aliaţii că turcii şi-au pierdut răbdarea

La presiunile SUA şi UE, care privesc cu îngrijorare o eventuală intervenţie militară a Turciei în nordul Irakului, autorităţile de la Ankara promit o soluţionare diplomatică a crizei cu rebelii kurzi. Ministrul turc de externe a încercat detensionarea situaţiei la Bagdad, iar premierul Erdogan a evocat, la Londra, posibilitatea unei operaţiuni turco-americane împotriva separatiştilor.

Ali Babacan, ministrul turc de externe, a insistat, ieri, la Bagdad, asupra rolului diplomaţiei pentru a rezolva problema rebelilor kurzi refugiaţi în nordul Irakului. Şeful diplomaţiei de la Ankara a respins însă oferta de armistiţiu făcută de PKK, subliniind că Turcia nu va negocia cu o "organizaţie teroristă".

Rebelii kurzi s-au declarat luni dispuşi la o încetare a focului dacă Turcia renunţă la incursiunea în nordul Irakului şi dacă Ankara respectă drepturile politice şi culturale ale minorităţii kurde. Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană consideră PKK o organizaţie teroristă, dar militanţii săi sunt toleraţi de autorităţile locale irakiene din Kurdistan.

În contextul în care Turcia a ameninţat că va organiza incursiuni militare în Kurdistanul irakian, Hoshyar Zebari, şeful diplomaţiei de la Bagdad, a dat asigurări că Irakul va combate "ameninţarea" reprezentată de bazele rebelilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care se luptă cu puterea centrală din Ankara din 1984.

Aceste tentative de a ajunge la un compromis intervin după o ambuscadă organizată de PKK duminică, în care şi-au pierdut viaţa 12 soldaţi turci, iar opt au fost luaţi prizonieri.

Peste 100.000 de soldaţi turci aşteaptă la graniţa cu Irakul ordinul de trecere a frontierei, dar premierul turc Recep Tayyip Erdogan a promis, la Londra, că Turcia va mai aştepta câteva zile înainte de a interveni împotriva insurgenţilor din nordul Irakului.

Premierul turc a avertizat însă că ţara sa nu poate aştepta la nesfârşit intervenţia guvernului irakian împotriva insurgenţilor din PKK.

SUA promit sprijin aliatului turc

Situaţia tensionată de la graniţa cu Irakul provoacă din ce în ce mai multă îngrijorare la Washington. După ce au cerut Turciei să evite o operaţiune ce va destabiliza singura regiune mai paşnică din Irak, oficialii americani iau în considerare lansarea unor atacuri aeriene împotriva rebelilor kurzi.

Preşedintele George W. Bush l-a anunţat luni seara pe omologul său turc, Abdullah Gul, că SUA examinează serios o astfel de opţiune pentru a stopa atacurile separatiştilor kurzi asupra teritoriului Turciei.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite