Ankara promite un răspuns în cazul doborârii unui avion de luptă turc de către Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia analizează modul în care va răspunde Siriei, care a recunoscut că a doborât vineri un avion de luptă turc. Incidentul amplifică tensiunile dintre Ankara şi Damasc şi riscă să aibă consecinţe internaţionale, relevă AFP.

Vineri, Ankara a aşteptat aproape 12 ore până să confirme că unul din avioanele sale F-4 Phantom, care decolase de la baza din Malatya (sud-est), a fost doborât de armata siriană, excluzând ipoteza unui accident.

Astăzi, în Mediterana, în largul provinciei turce Hatay (sud), se desfăşoară acţiuni de căutare a celor doi piloţi ai avionului, la operaţiuni participând şi Siria, a anunţat premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, după o reuniune de criză la Ankara, organizată după întoarcerea sa de la Rio, unde participase la summit-ul ONU asupra dezvoltării durabile, notează Agerpres.

„Turcia îşi va face cunoscută poziţia definitivă şi va lua cu fermitate măsurile care se impun când incidentul va fi pe deplin lămurit", se arată într-un comunicat al biroului de presă al lui Erdogan, care nu dă detalii asupra misiunii pe care o îndeplinea F-4 - avion cu care armata turcă efectuează de obicei misiuni de recunoaştere - în apropierea Siriei.

La Damasc, un purtător de cuvânt al armatei siriene a confirmat pentru AFP că avionul turc a fost doborât. „Am confirmat că ţinta (tirului sirian) a fost un avion militar turc, atins de o lovitură directă, după ce a intrat în spaţiul aerian sirian. S-a prăbuşit în mare, în apele teritoriale siriene, la circa 10 kilometri de coastele provinciei Lattaquie." Purtătorul de cuvânt a adăugat că radarele siriene au detectat „o ţintă neidentificată" care intrase în spaţiul aerian sirian, cu mare viteză şi la joasă înălţime.

Ankara a dat mai întâi dovadă de reţinere şi a anunţat că aşteaptă concluziile unei anchete complete înainte să decidă cum va riposta, pentru a evita, spun observatorii, să fie angajată într-o confruntare militară cu Siria.

„Trebuie să vedem dacă avionul turc a intrat sau nu în spaţiul sirian. Chiar în caz de încălcare, procedura obişnuită este să alungi intrusul sau să îl forţezi să aterizeze", susține profesorul Ilter Turan de la Universitatea Bilgi (Istanbul).

De la începutul revoltei sirienilor față de regimul lui Bashar al-Assad, relaţiile economice şi politice dintre Turcia și Siria se degradează pe zi de trece. Turcia, care cere plecarea liderului sirian, a primit pe teritoriul său circa 32.000 de refugiaţi sirieni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite