Traficul cu fiinţe umane, în creştere
0Conform americanilor, România este ţară de origine, tranzit şi destinaţie pentru acest tip de infracţiune. Raportul Departamentului de Stat al SUA arată că guvernul român mai are multe de făcut în combaterea traficului de fiinţe umane.
Pentru al nouălea an consecutiv, România a fost catalogată oficial de către Departamentul de Stat american drept o ţară care „nu îndeplineşte întru totul standardele minime internaţionale pentru eliminarea traficului de fiinţe umane".
În raportul său anual pe această temă, dat publicităţii luni, ministerul condus de Hillary Clinton a luat la puricat eforturile a 177 de guverne (inclusiv cel al Statelor Unite) de a preveni şi combate incidentele de prostituţie şi muncă forţată de-a lungul anului 2009.
Secţiunea dedicată României salută unele acţiuni întreprinse de către guvern pentru a diminua problema traficului uman, însă sunt identificate câteva domenii în care activitatea autorităţilor române lasă mult de dorit, chiar şi în comparaţie doar cu anul precedent.
Sufocarea financiară a ONG-urilor
Astfel, trecerea Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor în cea a Inspectoratului General al Poliţiei Române nu este văzută cu ochi buni de către experţii americani, care leagă această reorganizare administrativă de diminuarea drastică a asistenţei financiare acordate de guvernul român ONG-urilor care se ocupă de victimele traficului uman.
Drept rezultat, se notează în raport, aproape 30 de astfel de ONG-uri şi-au încetat activitatea sau s-au orientat spre alte activităţii care beneficiază de fonduri guvernamentale.
Pe lângă că este o ţară de origine a traficului uman, numeroşi cetăţeni români fiind trataţi ca nişte sclavi în ţări din Europa de Vest şi chiar şi în China, România a devenit şi o ţară de destinaţie, femei din Moldova, Columbia şi Franţa fiind aduse aici pentru prostituţie.
Două bile albe
La capitolul bile albe, raportul menţionează, printre altele, campania de conştientizare derulată de către guvernul român în 2009 („Omul cu doua fete"). O altă bilă albă este şi faptul că nu a fost identificat niciun caz de colaborare a vreunui angajat guvernamental cu reţelele de trafic uman.(citiţi raportul integral )
Ce recomandă SUA
Experţii americani care au întocmit raportul au recomandat Bucureştiului să mărească fondurile pentru programele de asistenţă a victimelor traficului de persoane, inclusiv fondurile pentru ONG-urile care oferă diferite servicii victimelor. Este recomandată şi îmbunătăţirea eforturilor de strângere a informaţiilor referitoare la infracţiunile de trafic de fiinţe umane.
O modalitate ar fi elaborarea de statistici diferite pentru traficul de fiinţe umane în scopuri de exploatare sexuală şi pentru traficul de fiinţe umane în scopuri de muncă forţată.
SUA recomandă, în egală măsură, anchetarea şi pedepsirea actelor de traficare şi oferirea de asistenţă victimelor. De asemenea, România ar trebui să facă mai multe pentru a identifica potenţialele victime în rândul categoriilor vulnerabile de populaţie, precum imigranţii fără documente de identitate. Şi autorităţile locale ar trebui să aibă capacitatea să ofere asistenţă victimelor, două condiţii fiind organizarea de cursuri de pregătire, dar şi alocarea de fonduri de la buget.