Şedinţă de guvern printre gunoaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Executivul de la Roma a adoptat ieri, în prima sa şedinţă, o serie de măsuri menite să rezolve criza gunoaielor, care afectează de mai multe luni oraşul Napoli. Consiliul de

Executivul de la Roma a adoptat ieri, în prima sa şedinţă, o serie de măsuri menite să rezolve criza gunoaielor, care afectează de mai multe luni oraşul Napoli.

Consiliul de miniştri, condus de Silvio Berlusconi, a aprobat numirea lui Guido Bertolaso în postul de secretar de stat responsabil exclusiv cu rezolvarea problemei deşeurilor.

De asemenea, guvernul a decis deschiderea unor centre noi de tratare a deşeurilor, precum şi trimiterea a aproximativ 200 de medici "gardieni" pentru a supraveghea situaţia sanitară din regiune.

Zona centrală a oraşului Napoli a fost curăţată ieri pentru sosirea miniştrilor, dar periferia era încă invadată de munţi de deşeuri. În acest context, mii de persoane au manifestat în centrul oraşului faţă de politica premierului Berlusconi în privinţa crizei gunoaielor.

Străzile din Napoli au fost împânzite de peste 1.000 de poliţişti, care s-au asigurat că demonstranţii nu vor tulbura liniştea sedinţei de guvern.

Silvio Berlusconi şi-a mutat executivul la Napoli pentru a rezolva criza deşeurilor, aşa cum a promis în campania electorală

Dornic să arate că-şi respectă promisiunile din campania electorală, premierul Italiei a convocat prima reuniune a cabinetului la Napoli, oraş sufocat de gunoaie.

Premierul Silvio Berlusconi a anunţat deschiderea unor noi rampe pentru depozitarea gunoaielor şi scoaterea armatei pe străzi pentru a face curăţenie şi a reinstaura ordinea în Napoli.

Măsura a fost luată, de altfel, şi de predecesorul său de centru-stânga, Romano Prodi, dar a fost aplicată doar parţial, în oraşe mai mici din regiune.

Şeful guvernului de la Roma a promis, de asemenea, scurtarea procedurilor pentru construirea de incineratoare şi numirea unui secretar de stat delegat însărcinat doar cu problema deşeurilor. Executivul italian a decis şi crearea unui fond, estimat la cel puţin 40 milioane de euro, pentru curăţarea terenurilor poluate în urma deşeurilor.

Operaţiunea "oraşul prezentabil"

Cu câteva ore înainte de sosirea miniştrilor în Napoli, maşinile salubrităţii se luptau din greu cu miile de tone de gunoaie din centrul oraşului. Cu toate acestea, periferia a rămas invadată de munţi de deşeuri. "Berlusconi a reuşit să cureţe centrul, dar nu trebuie să uite că în alte părţi deşeurile zac în continuare în faţa clădirilor", a declarat Sergio, un şofer de taxi în vârstă de 40 de ani, pentru AFP.

Municipalitatea nu a mai ridicat deşeurile în Napoli din decembrie, pe străzi adunându-se circa 45.000 de tone de gunoaie în regiunea Campania, dintre care 3.500 de tone numai în oraş. La începutul lunii, UE a anunţat că va acţiona statul italian în justiţie din cauza proastei gestionări a problemei deşeurilor în regiune.

Miniştrii, primiţi cu manifestaţii

Pentru a se asigura că prima şedinţă a guvernului se desfăşoară în linişte, un amplu perimetru de securitate a fost stabilit în jurul Prefecturii din Napoli, iar în jur de o mie de poliţişti au fost desfăşuraţi în oraş.

Stânga radicală şi ecologiştii au organizat nu mai puţin de nouă demonstraţii în Napoli, reamintindu-i premierului Berlusconi că a câştigat alegerile din aprilie după ce a promis măsuri concrete în criza gunoielor.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite