Rusia hărţuieşte Georgia cu rachete
0Două proiectile atribuite aviaţiei militare ruseşti reaprind disputa între Moscova şi Tbilisi Disputele diplomatice dintre Rusia şi Georgia au reizbucnit, ieri, în forţă, după ce
Două proiectile atribuite aviaţiei militare ruseşti reaprind disputa între Moscova şi Tbilisi
Disputele diplomatice dintre Rusia şi Georgia au reizbucnit, ieri, în forţă, după ce autorităţile de la Tbilisi au acuzat armata rusă că a lansat o rachetă asupra teritoriului georgian. Oficialii de la Tbilisi au vorbit despre un act de agresiune, dar Moscova dezminte orice implicare.
Autorităţile de la Tbilisi au acuzat, ieri, Rusia că a comis un act de agresiune împotriva Georgiei, lansând o rachetă asupra teritoriului acestei ţări. Vano Merabişvili, ministrul georgian de interne, a declarat că racheta a fost lansată în timp ce două avioane de luptă ruseşti au pătruns în spaţiul aerian georgian, în cursul serii de luni. Responsabilul georgian a precizat că avioanele au zburat la circa 70 km deasupra teritoriului Georgiei, lansând racheta cu greutate de aproximativ o tonă.
El a menţionat că proiectilul a aterizat în "curtea unui localnic" din satul Tsitelubani şi că radarele au arătat că avioanele au decolat de la "o bază militară rusească din Caucazul de Nord". Oficialii de la Tbilisi susţin că au mai găsit o rachetă neexplodată lansată în aceeaşi seară de bombardierele ruseşti. Corespondenţii agenţiilor de presă din zonă au relatat că fragmentele primului proiectil aveau caractere chirilice, iar numărul de serie a oferit suficiente detalii despre locul de provenienţă. Regiunea bombardată se află la circa 30 kilometri de capitala autoproclamatei republici Osetia de Sud şi la 65 de kilometri de Tbilisi.
Kremlinul acuză "provocarea"
În replică, aviaţia rusă a negat orice implicare în incident şi a calificat afirmaţiile Georgiei drept o "provocare". "Avioanele ruse nu au avut nicio misiune de zbor în regiune, deci nu ar fi avut cum să încalce spaţiul aerian georgian", a declarat un purtător de cuvânt al aviaţiei ruse. Autorităţile de la Moscova i-au acuzat pe georgieni că au înscenat incidentul pentru a-şi masca problemele interne. La rândul său, Kremlinul a respins categoric responsabilitatea Rusiei. "Aceste declaraţii nu corespund realităţii. Bineînţeles că nu noi, ruşii, am făcut acest lucru", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. În sprijinul Rusiei a sărit şi preşedintele republicii separatiste Osetia de Sud, Eduard Kokoti, care a afirmat că tirul de rachete a fost lansat chiar de un avion georgian. Nu este pentru prima oară când Moscova îşi trimite avioanele în spaţiul aerian georgian. În 2002, Georgia a afirmat că avioane ruseşti de vânătoare au bombardat valea Pankisi, de-a lungul frontierei cu Cecenia. În acelaşi timp, o serie de analişti au estimat că un conflict al Rusiei cu Georgia ar putea servi jocurilor unor politicieni apropiaţi de Kremlin, care ar dori astfel să se plaseze într-o poziţie favorabilă înainte de alegerile prezidenţiale din 2008.
Relaţii pe muchie de cuţit
Relaţiile dintre Rusia şi Georgia s-au răcit de la venirea la putere a preşedintelui Mihail Saakaşvili, în 2003, în urma Revoluţiei trandafirilor. Noua politică prooccidentală a Georgiei, prezenţa Rusiei în zonele de conflict georgiene şi un embargo asupra importurilor de vin şi apă minerală georgiene au tensionat şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări. Disensiunile au luat amploare în 2006, după ce Georgia a expulzat patru ofiţeri ai armatei ruse, pe care i-a acuzat de spionaj. Decizia de atunci a guvernului de la Tbilisi a provocat un răspuns furios la Moscova. Rusia şi-a rechemat ambasadorul din Georgia, după care a suspendat legăturile aeriene, maritime şi poştale cu fosta republică sovietică. Moscova nu s-a oprit doar la sancţiuni economice şi a expulzat mii de cetăţeni georgieni.