Portugalia preia preşedinţia UE
0Lisabona pledează cauza Turciei, deschizând drumul unui nou diferend în sânul Uniunii Prim-ministrul portughez, Jose Socrates, va prelua duminică preşedinţia Uniunii. Unii analişti
Lisabona pledează cauza Turciei, deschizând drumul unui nou diferend în sânul Uniunii
Prim-ministrul portughez, Jose Socrates, va prelua duminică preşedinţia Uniunii. Unii analişti preconizează că sarcina Portugaliei va fi dificilă, având în vedere că nu este un stat care se poate compara, ca mărime şi influenţă, cu ţări precum Germania, care tocmai şi-a încheiat mandatul. Alţi analişti consideră însă că situaţia ar putea fi uşurată de comunicarea mai lejeră cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, fost prim-ministru portughez. Premierul Jose Socrates a prezentat recent priorităţile pe care le are în vedere în noul său rol. El a trasat trei direcţii principale de acţiune: viitorul tratat, modernizarea economiei şi întărirea rolului UE în lume. Socrates a arătat că "principala provocare" a preşedinţiei portugheze va fi redactarea tratatului, care să reafirme valorile fundamentale ale Uniunii. Portugalia a prevăzut convocarea, la 23 iulie, a Conferinţei interguvernamentale însărcinate cu redactarea tratatului, astfel încât acesta să fie adoptat la summitul informal de la Lisabona din 18-19 octombrie.
Lisabona doreşte apropierea de Ankara
După ce abia s-a ajuns la un compromis în privinţa unui viitor tratat european, Lisabona se pregăteşte să deschidă un nou conflict în sânul UE, susţinând că Turcia îşi are locul ei în Europa. Dorinţa Lisabonei de a se relua negocierile cu Ankara contravine opiniei preşedintelui Franţei, Nicolas Sarkozy, care a estimat că "Turcia nu-şi are locul în UE". În domeniul politicii externe, Portugalia are trei iniţiative: un summit cu Brazilia, conferinţa Euromed pentru cooperarea cu ţările mediteraneene şi un summit cu Africa. Premierul a mai subliniat că economia europeană trebuie să devină cea mai competitivă din lume până în 2010.
Agenda portugheză
Pe agenda Lisabonei vor figura şi negocieri asupra directivei prin care sunt sancţionaţi angajatorii care oferă locuri de muncă imigranţilor ilegali şi asupra normei care reglementează angajarea muncitorilor din afara spaţiului comunitar. În prezent, regula în domeniul preşedinţiei UE este aceea că fiecare ţară UE deţine pentru un interval de şase luni preşedinţia Consiliului.