Moldova: din nou alegeri anticipate?
0Refuzul comuniştilor de a negocia votarea lui Marian Lupu, candidatul coaliţiei la Preşedinţie, ar duce la alegeri anticipate. PCRM merge doar pe varianta unui conducător „independent şi apolitic“, exclusă însă de PLDM, PD şi PL.
Moldova s-ar putea îndrepta, pentru a treia oară, spre alegeri anticipate, după ce reprezentanţii Partidului Comuniştilor au declarat, la începutul acestei săptămâni, că vor vota doar un candidat independent şi apolitic pentru funcţia de şef al statului. Cu mai puţin de o lună înainte de termenul invocat de jurişti pentru alegerea şefului statului, comuniştii s-au răzgândit în privinţa negocierilor cu Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE).
Oficialii PCRM insistă să fie fixată întâi data alegerii preşedintelui ţării. Vladimir Voronin, liderul comuniştilor, vorbeşte despre un blocaj politic care nu poate fi depăşit din cauza partidelor de la guvernare. Voronin l-a anunţat pe Mevlut Cavusoglu, preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), despre poziţia formaţiunii sale. De partea cealaltă, liderii fracţiunilor AIE din Parlament regretă gestul comuniştilor, dar susţin că vor veni cu o soluţie de ieşire din criza politică. „Dacă PCRM doreşte alegeri anticipate, să declare asta deschis. Acordul Alianţei spune clar că Marian Lupu este candidatul nostru unic", a declarat Mihai Godea, liderul fracţiunii PLDM.
Soluţii de avarie
Ion Hadârcă, liderul grupului parlamentar liberal, susţine că Alianţa are mai multe soluţii. „E prea devreme să le facem publice. Ne dorim să revenim la masa negocierilor şi acolo să luăm decizii. Nu este normal să aflăm poziţia comuniştilor din mass-media", a spus Hadârcă. Deşi comuniştii lui Voronin au declarat răspicat că nu mai există loc de negociere decât dacă se vorbeşte despre un candidat apolitic, democraţii încă mai speră la dialog. „Vom relua discuţia după ce se va stabili exact data alegerii preşedintelui ţării", a spus Dumitru Diacov, liderul fracţiunii PD. Acesta a menţionat că AIE nu a încercat încă să „fure" de la comunişti două mandate, de câte ar mai avea nevoie pentru a vota şeful statului. „Nu mizăm doar pe doi deputaţi din opoziţie. Vrem un vot solidar al PCRM", a mai declarat Diacov.
Candidatul apolitic, „nervi, chin şi timp"
În replică, deputatul comunist Marc Tkaciuc susţine: „Dacă Alianţa crede că va găsi voturi la noi, înseamnă că au încurcat partidul". De altfel, toţi deputaţii comunişti au semnat un angajament prin care se obligă să voteze unanim şeful statului la indicaţia colectivă a partidului. Tkaciuc infirmă că PCRM ar vrea să declanşeze un nou scrutin anticipat. Analistul politic Igor Boţan crede că găsirea unui candidat apolitc înseamnă „nervi, chin şi timp. Practic, e o metodă prin care PCRM vrea să strice armonia şi acordul semnat între membrii AIE", este de părere Boţan.