Armata privată face legea în Irak
0Foşti militari din forţele de elită SEALS şi Beretele Verzi sunt "înrolaţi" pe post de agenţi de pază, dar preiau şi îndatoririle armatei americane Deşi preşedintele George W. Bush
Foşti militari din forţele de elită SEALS şi Beretele Verzi sunt "înrolaţi" pe post de agenţi de pază, dar preiau şi îndatoririle armatei americane
Deşi preşedintele George W. Bush pregăteşte suplimentarea trupelor din Irak, cifre oficiale arată că guvernul american se bazează masiv pe angajaţii firmelor de securitate pentru a pune capăt haosului din această ţară. Civilii au format, practic, o armată paralelă în Irak.
Numărul contractorilor privaţi din Irak depăşeşte în prezent pe cel al forţelor combatante americane, ceea ce ridică noi întrebări asupra privatizării unui război din ce în ce mai controversat la Washington şi în întreaga lume. Un raport dat recent publicităţii de Pentagon menţionează că mai mult de 180.000 de civili lucrează sub contract în Irak, în timp ce efectivele americane de luptă nu depăşesc 160.000. Mulţi dintre aşa-zişii "civili" sunt angajaţi ai firmelor de securitate particulare şi sunt mult mai bine echipaţi decât soldaţii americani.
În timp ce Irakul se află în pragul războiului civil, foşti militari din forţele speciale SEALS, Beretele Verzi sau Army Rangers acţionează fără a da socoteală nimănui, în afara firmelor care i-au angajat.
Acuzată nu de puţine ori că a ucis fără motiv civili şi chiar soldaţi americani, această armată privată se bucură de imunitate, graţie unei legi promovate de Autoritatea Provizorie a Coaliţiei. Plătiţi cu 1.000 de dolari pe zi, angajaţii firmelor de securitate ar trebui să asigure protecţia demnitarilor occidentali şi a funcţionarilor marilor companii americane implicate în reconstrucţia Irakului.
Mai nou, ei au preluat o serie de îndatoriri ale armatei americane, operând în zonele cele mai sensibile. Deşi, de multe ori, nu poartă uniformă, pentru a nu se expune, personalul de securitate are carduri de identificare pe jachete, alături de pistoale şi mitraliere.
Contracte fabuloase
Cererea tot mai mare de profesionişti în materie de securitate şi asistenţă militară a crescut în ultima vreme datorită pregătirii inadecvate a armatei americane din Irak. Astfel, războiul din Irak a devenit o sursă de îmbogăţire pentru firmele private de securitate şi angajaţii lor, experţi în protecţie şi operaţiuni speciale, desfăşurate în condiţii extrem de dificile.
Firma americană de securitate cea mai cunoscută din Irak este "Blackwater Security Consulting", care are angajaţi pentru a îndeplini misiuni încredinţate până acum doar "US Army". Firma are nu mai puţin de 1.000 de oameni în Irak şi se poate lăuda cu o serie de contracte în valoare de 800 milioane dolari încheiate cu guvernul american.