Migrarea între fondurile de pensii poate destabiliza piaţa
0Legea penalizează schimbarea companiei de pensii cu doar 5% din totalul activelor asiguratului din primii doi ani Transferul activelor de la un fond la altul ar putea deveni, după încheierea
Legea penalizează schimbarea companiei de pensii cu doar 5% din totalul activelor asiguratului din primii doi ani
Transferul activelor de la un fond la altul ar putea deveni, după încheierea perioadei de aderare la pilonul II, o afacere pentru agenţii de marketing care au prins gustul comisioanelor grase, dacă arbitrul pensiilor nu impune prevederi stricte.
Norma propusă de arbitrul pensiilor private dă posibilitatea transferului unui aderent de la un fond la altul de patru ori pe an.
Marile fonduri, cele mai expuse la "foamea de comisioane" a agenţilor, cer o normă mai restrictivă, au semnalat administratorii de fonduri chestionaţi de NewsIn. "Nivelul comisioanelor oferite agenţilor de marketing ar trebui să fie proporţionale cu mărimea activelor", spune Crinu Andănuţ, preşedintele Allianz-Ţiriac Fond de Pensii.
El a explicat că un nivel al comisioanelor de 200 de euro pe participant, de exemplu, oferite de un fond mic, încurajează agenţii să facă o afacere fără sfârşit din transferul activelor, fenomen care poate dezechilibra piaţa. Mutarea în bloc a 5.000 sau 10.000 de aderenţi poate conduce la falimentul unui administrator sau la trecerea acestuia în procedură de supraveghere specială.
Penalizarea pentru transferul de la un fond la altul este de 5% din totalul activelor (în primii doi ani), prea mică pentru a descuraja acest fenomen întrucât nu se acumulează foarte mulţi bani într-un interval atât de scurt.
Abia după 30 de ani de contribuţii, orice mutare ajunge să se resimtă consistent raportată la valoarea acumulată. "Pe de altă parte, nu există niciun motiv ca un participant să facă vreo schimbare în primii doi ani, întrucât nu poate avea nicio informaţie cu privire la randamentul sau performanţele fondului respectiv", a arătat Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii.
"Norma trebuie să fie mai restrictivă şi să permită transferul la iniţiativa participantului, şi nu la iniţiativa agentului de marketing. În caz contrar, ne aşteptăm la un proces continuu de aderare la aceste fonduri", adaugă Vasilescu.
5-10% din participanţi ar putea migra în primii doi ani
"Între 5 şi 10% din participanţii la fondurile de pensii obligatorii ar putea migra în primul an de activitate, după prima contribuţie, însă aceste fluctuaţii pot fi considerate normale", a menţionat Ioan Vreme, directorul general al Generali Fond de Pensii.
De aceeaşi părere este şi şeful de la OTP Fond de Pensii, Marius Floarea, care consideră că se vor transfera sub 10% din aderenţi în primul an, însă aceste mutări se vor face potrivit dorinţei participantului de a contribui la un alt fond de pensii.
Participanţii la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) se vor putea transfera de patru ori pe an, conform unui proiect de normă al arbitrului pensiilor private, care se află în dezbatere publică. Potrivit acestuia, cererile de transfer ale aderenţilor se vor înregistra trimestrial, dar numai în cursul lunilor februarie, mai, august şi noiembrie din fiecare an.
Data-limită afişată pe site corespunde termenului-limită minim legal pentru dezbaterea publică, însă acesta va fi cel mai probabil prelungit, au spus surse din piaţă. Astfel, norma de transfer va fi discutată în Consiliul Comisiei la începutul lunii decembrie, iar termenul în care se va afla în dezbatere publică va fi prelungit până în preajma zilei în care se va lua în discuţie de către membrii Consiliului. Transferurile postaderare pot limita randamentele fondurilor şi câştigurile participanţilor, spun administratorii.