În 2006, guvernul a plătit peste 371 milioane de euro pentru firmele care au contractat credite cu garanţia statului
0Ministerul Finanţelor continuă să plătească în contul firmelor care au contractat cu ani în urmă credite externe cu garanţia statului, dar nu au achitat ratele la scadenţă. În acest an,
Ministerul Finanţelor continuă să plătească în contul firmelor care au contractat cu ani în urmă credite externe cu garanţia statului, dar nu au achitat ratele la scadenţă. În acest an, autorităţile au fost nevoite să plătească în numele a 23 de astfel de companii peste 371 milioane de euro. Potrivit unei situaţii furnizate pentru Adevărul de către Ministerul Finanţelor Publice, există în acest moment 23 de societăţi comerciale/regii autonome/companii naţionale care au contractat credite externe cu garanţia statului şi nu le-au achitat. "Statul a plătit în contul acestor societăţi, până la data de 30 septembrie 2006, suma de 1,3 miliarde de lei (n.r.- 371,9 milioane de euro, calculat la un curs mediu de 3,50 lei/euro), reprezentând echivalentul în lei al plăţilor efectuate la extern de către Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de garant", au precizat specialişti din cadrul Direcţiei Generale pentru acorduri, cooperare internaţională şi decontări externe din cadrul Ministerului de Finanţe.
Potrivit reprezentanţilor MFP, numele societăţilor respective nu pot fi făcute publice, dar majoritatea companiilor provin din domeniul energetic. "Precizăm că aceste credite contractate pentru sectoare prioritare şi garantate de MFP au fost destinate în principal îmbunătăţirii sistemului de comunicaţii, diversificării surselor de energie (n.r.- domeniul nuclear, hidroenergetic, sector minier), restructurării sectorului transporturilor şi achiziţionării de resurse energetice", se arată în ultima ediţie a Programului Economic de Preaderare (PEP), document transmis şi oficialilor de la Bruxelles. Potrivit acestuia, garanţiile emise pentru creditele externe contractate de agenţii economici reprezintă însă al doilea risc major identificat - după creşterea deficitului de cont curent - pentru sustenabilitatea finanţelor publice.
Garanţii emise de stat pentru credite de 4,3 miliarde de dolari
Din 2004, odată cu modificarea legislaţiei, prin apariţia noii Legi a datoriei publice 313/2004, a fost eliminată posibilitatea ca ministerele să mai poată contracta împrumuri cu garanţia statului. "Este important de menţionat că acordarea de garanţii de stat a fost limitată la proiectele de importanţă majoră şi numai cu avizul Consiliului Concurenţei, în vederea respectării angajamentelor României în domeniul ajutorului de stat", se menţionează în Programul Economic de Preaderare. Cu toate acestea, la sfârşitul anului trecut, nivelul garanţiilor emise de statul român, de-a lungul anilor, prin intermediul MFP, era de 4,3 miliarde de dolari, cu doar 297 milioane de dolari mai mic decât cel din 2004. Potrivit PEP, rata eşecului acestor garanţii a fost de 12,6% în 2004 şi de 9,7% anul trecut.
AVAS, responsabilă cu recuperarea sumelor
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 29/2002, aprobată prin Legea 324/2002, creanţele statului rezultate din plăţile efectuate în contul firmelor care au contractat credite externe cu garanţia statului au fost preluate, în scopul diminuării datoriei publice, de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Aceasta este responsabilă de recuperarea acestor sume, prin instituiea măsurilor cunoscute, inclusiv a celor de executare silită a garanţiilor şi gajurilor emise.
Plăţi mai mici pentru împrumuturile externe
Ministerul Finanţelor continuă să plătească şi în contul firmelor care au contractat credite interne, cu garanţia statului. Sumele achitate de stat sunt semnificativ mai mici, însă numărul firmelor pentru care MFP s-a obligat să achite ratele în caz de neplată este mare. "Din 1994 şi până în luna noiembrie 2006, MFP a garantat împrumuturi interne contractate de 2.500 de agenţi economici. Pentru neachitarea la scadenţă a obligaţiilor de plată asumată prin contractele de împrumut, MFP a achitat, în calitate de garant, pentru un număr de 5 agenţi economici, suma de 1.332.000 lei (n.r.- peste 380.000 de euro, calculat la un curs de 3.5000 lei/euro). În aceste situaţii, au fost întreprinse măsurile legale pentru recuperarea acestor sume, precizează MFP.