Tăierea lemnului, o afacere din care nu pierzi niciodată
0Deşi businessul nu mai este la fel de profitabil ca în anii trecuţi, un singur gater poate aduce un profit de 72.000 euro pe an Două găteraşe, nu prea mari, pot "toca" 15 metri cubi de
Deşi businessul nu mai este la fel de profitabil ca în anii trecuţi, un singur gater poate aduce un profit de 72.000 euro pe an
Două găteraşe, nu prea mari, pot "toca" 15 metri cubi de lemn pe zi. Asta înseamnă vreo 10 metri cubi de cherestea care se vinde cu 400 de lei metrul. Majoritatea localnicilor din satele de munte din Moldova şi-au făcut PF-uri şi SRL-uri care au ca obiect de activitate procesarea şi prelucrarea lemnului, businessuri care le aduc venituri de câteva mii de euro pe lună.
Un gater, acea maşinărie care transformă buşteanul în cherestea, nu costă mai mult de 5.000-6.000 de lei. Îţi mai trebuie avize de mediu, câteva acte, hotărâri, aprobări, personal calificat, şi afacerea devine cât se poate de legală şi de profitabilă. Materie primă să ai cât de multă, pentru că muşterii se găsesc, mai ales din aceia care nu vorbesc româneşte şi plătesc direct în euro. Aşa că nu trebuie să îţi faci griji că nu ai cui să-ţi vinzi marfa.
Vasile Găină, de exemplu, un bărbat de 47 de ani din localitatea nemţeană Farcaşa, s-a apucat de făcut cherestea încă din 1993.
Până atunci a fost electrician la o mină de uraniu, iar astăzi este pensionar. Un pensionar care câştigă din lemn cinci miliarde de lei vechi pe an.
În 1993 a putut să împrumute de la bancă circa 7 milioane de lei. Cu aceşti bani şi-a cumpărat două gatere şi un tractor şi s-a apucat de treabă. Astăzi prelucrează peste 1.500 de metri cubi de lemn pe lună şi are o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro.
"Mă consider un norocos", ne spune Găină, iar noi nu îl contrazicem deloc. Cu un profit pe anul trecut de aproape 200.000 de euro, în condiţiile în care ai un singur beneficiar pentru cheresteaua produsă, mă gândesc că trebuie să ai şi un dram de noroc. A început cu un gater, un tractor şi patru angajaţi, iar astăzi are 84 de angajaţi şi prelucrează peste 1.500 de metri cubi de lemn pe zi.
"Norocul meu a fost că am găsit un investitor care mi-a dat banii pe care îi împrumutasem de la bancă în avans, pentru a-i face cherestea. În acest mod, recuperându-mi investiţia iniţială în câteva zile, afacerea a putut deveni profitabilă din secunda doi", povesteşte Găină. "Acel beneficiar a apelat mulţi ani la serviciile mele, însă eu am fost mulţumit că m-am achitat cu banca" spune afaceristul.
Materia primă se cumpără de la Romsilva
Furtunile din ultima vreme au dărâmat foarte mulţi copaci prin pădurile nemţene "păstorite" de Romsilva, iar copacii căzuţi sunt scoşi la licitaţie pentru a fi cumpăraţi de procesatorii de cherestea. La acest fond forestier se mai adaugă şi copacii proveniţi din curăţarea pădurii de către Ocolul Silvic şi uite-aşa materia primă pentru cei care o prelucrează este suficientă. În plus, în judeţul Neamţ foarte mulţi ţărani au fost împroprietăriţi cu pădure pe baza Legii 204. Ion Chirilă este din Poiana Teiului, o localitate în care zeci de familii trăiesc de pe urma afacerii cu gatere. El spune că businessul nu mai este la fel de profitabil ca acum câţiva ani, din cauza scumpirii utilităţilor. În zona de munte, unde activează foarte multe gatere, curentul electric este subînchiriat de anumite firme de la hirdocentralele de stat, iar kilowatul ni se vinde la un preţ mai mare", se plânge Chirilă. Firma lui Ion Chirilă participă la licitaţiile organizate de Romsilva de unde cumpără buşteanul cu aproximativ 100 de lei pe metrul cub. Cheresteaua o vinde în străinătate prin anumite firme de intermediari.
"Problema este că şi la aceste licitaţii se mai fac şmecherii. Se dau şpăgi şi lemnul cel mai bun şi cel mai mult îl ia cine trebuie", spune bărbatul.
"Nu avem de lucru tot timpul anului. De la 15 septembrie până la 15 aprilie se fac recoltări în pădure, iar noi lucrăm cam 7-8 luni pe an", spune Chirilă. Fabrica de cherestea din Poiana Teiului a început-o în 1992, când un tractor costa doar 30 milioane de lei, iar astăzi are 4 gatere, câteva tractoare şi prelucrează 5.000-6.000 de metri cubi pe an.
Profitul pe care îl poate aduce un gater pentru lemn este foarte atractiv pentru România. Mai ales că există foarte multe firme de construcţii care activează în domeniul imobiliar şi care îşi procură materia lemnoasă din aceste localităţi, unde cheresteaua este ieftină şi de bună calitate.
Lemnul transformat în bani
-Pentru a începe o afacere cu cherestea ai nevoie de cel puţin două gatere mari, pentru procesarea a circa 15 metri cubi de lemn pe zi.
-Investiţia iniţială se poate ridica la peste 25.000 de lei. Suma va fi destinată achiziţionării de utilaje, materie primă şi documentaţie obligatorie.
-Un atelier cu două gatere consumă energie elctrică în valoare de 1.000-1.500 de lei pe lună şi necesită un număr de minimum 4 angajaţi.
-Un metru cub de lemn brut se vinde cu aproximativ 100 de lei. Un metru cub de cherestea se obţine din minimum 1,70 metri de lemn brut.
-Preţul cherestelei variază între 350 şi 450 de lei pentru un metru cub, în funcţie de zona în care se comercializează, esenţa lemnului şi calitatea materialelor.