Cursul euro a urcat la 4,28 lei. Moneda naţională, în depreciere accentuată
0Leul s-a depreciat puternic, cursul urcând la 4,28 lei/euro. Evoluţia constatată la începutul sesiunii interbancare de marţi este similară cu cea a valutelor din regiune, pe fondul temerilor că Italia ar putea fi atrasă în criza datoriilor suverane din zona euro.
UPDATE 13.13 Consilierul BNR, Adrian Vasilescu, a comentat deprecierea leului faţă de moneda europeană, la ieşire din sediul Băncii Naţionale a României din Capitală. El a atras atenţia că "nu este ceva semnificativ", deşi este un "cer noros" asupra leului.
"Într-adevăr, a avut loc o schimbare faţă de prima parte a zilei. Leul s-a depreciat cam cu 5 lei, nu cu 7, cum au vehiculat unele canale media", a precizat Vasilescu.
"Este vorba de un context regional. Practic, o scădere ceva mai alertă s-a întâmplat şi în Polonia, şi în Ungaria, iar noi am reacţionat la ce se întâmplă în Europa. Azi am înregistrat cea mai semnificativă depreciere, de circa 2%, dar grav ar fi de la 3-4% în sus", a afirmat consilierul BNR. "Dacă ne uităm înapoi, au fost mişcări bruşte, dar când s-a tras linie am văzut că mişcarea leului a fost de 0.67% ceea ce înseamnă un rezultat nesemnificativ, o piaţă stabilă", a continuat Vasilescu.
"Ceea ce s-a întâmplat într-o piaţă (bancară, n.r.) ca a noastră, într-un sfert de zi, nu poate să exprime decât tendinţa. Orice bancă naţională şi orice piaţă este interesată de tendinţă", a adăugat consilierul BNR, Adrian Vasilescu.
UPDATE 13.03 Leul şi-a temperat uşor deprecierea de la începutul zilei, însă nu a reuşit să acopere scăderea înregistrată luni seară şi marţi dimineaţă, astfel că BNR a afişat o referinţă de 4,2838 lei/euro, cel mai ridicat nivel din 2011, iar pentru franc cursul a atins un nou record, de 3,6921 unităţi.
Un curs superior pentru euro a fost publicat de BNR la 31 decembrie, de 4,2848 lei/euro. Comparativ cu nivelul de luni, paritatea este cu 5,66 bani mai mare, de la 4,2272 lei/euro.
Referinţa afişată pentru francul elveţian a depăşit cu 11,79 bani nivelul de luni, de 3,5742 lei/franc, când a fost atins de asemenea un nivel record.
În acelaşi timp, cursul BNR pentru dolar a urcat cu 8,73 bani, de la 2,9921 lei/dolar la 3,0794 lei/dolar, atingând astfel maximul din 23 februarie. La acea dată, referinţa s-a plasat la 3,08 lei/dolar.
Citeşte şi:
Italia, cu un picior în groapă
La deschiderea de astăzi, cotaţiile se situate la la 4,2550 - 4,2570 lei/euro, indicând o creştere faţă de nivelul de ieri seară, când cursul a închis aproape de 4,25 lei/euro.
În prima oră de tranzacţionare cursul a continuat să crească, iar în jurul orei 10:15, schimburile se perfectau la 4,2880 - 4,2900 lei/euro.
Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni pentru euro un curs de referinţă de 4,2272 lei/euro, cu 2,35 bani mai mare decât cel de vineri.
FInanţele europene sunt ameninţate de criza datoriilor din Italia
"Îngrijorările principale sunt legate de Italia. Pe piaţa locală lichiditatea este foarte redusă, însă unii jucători care şi-au închis poziţiile pe leu, pentru a-şi limita pierderile, au dus rapid cursul spre 4,29 lei/euro. Valutele din regiune au deschis de asemenea cu deprecieri puternice, iar trendul se va menţine negativ dacă dolaul va continua să se aprecieze faţă de euro", a spus dealerului unei bănci, citat de Mediafax.
Intrarea "în vrie" a Spaniei şi Italiei ar afecta România şi vor trebui luate măsuri, astfel încât efectul să fie cât mai mic, a adăugat consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu, potrivit Agerpres.
"Italia şi Spania sunt două ţări foarte mari, iar dacă ar intra în vrie nu ne-ar fi bine nici nouă. Sper să nu intre. Dacă intră ar trebui să luăm măsuri să ne afecteze cât mai puţin. Să nu ne afecteze deloc nu se poate, din punctul meu de vedere", a explicat Vasilescu, subliniind că România are tot felul de relaţii cu cele două ţări.
"Cutremurul în Europa, dacă ar cădea Spania şi Italia ar fi foarte mare şi datoria Italiei e atât de mare că un pericol există. Să sperăm că va fi evitat", a mai spus oficialul BNR.
Ratele dobânzilor pe termen lung ale Spaniei şi Italiei au atins recorduri istorice de la crearea zonei euro, victime ale vânzărilor masive de obligaţiuni, investitorii îndreptându-se spre active mai sigure, în special titluri ale ţărilor notate 3A de agenţiile de rating.