Victimele accidentelor de circulatie cu autor necunoscut vor primi despagubiri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

In urma semnalelor trase de Adevarul, parlamentarii au decis modificarea articolului din Legea asigurarilor care facea inoperant Fondul de protectie a victimelor strazii. Astfel, dupa publicarea in

In urma semnalelor trase de Adevarul, parlamentarii au decis modificarea articolului din Legea asigurarilor care facea inoperant Fondul de protectie a victimelor strazii. Astfel, dupa publicarea in Monitorul Oficial a modificarilor aduse si a normelor metodologice aferente, victimele accidentelor de circulatie auto soldate cu vatamari corporale sau decese vor putea primi despagubiri din acest fond. Vreme de opt ani, legea, care practic le conferea acest drept, nu a functionat din cauza unei erori de formulare a unui articol. Camera Deputatilor a votat, miercuri, un proiect de lege prin care a indreptat aceasta "greseala". Dupa promulgarea legii, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va adopta, in scurt timp, norme care sa stabileasca exact modul cum vor fi despagubite victimele accidentelor de circulatie auto soldate cu vatamari corporale sau decese", ne-a declarat Gheorghe Cizmaru, vicepresedinte CSA. Vechea lege (136/1995, privind asigurarile si reasigurarile) prevedea ca victimele accidentelor de circulatie auto, soldate cu vatamari corporale sau decese, ar fi beneficiat de despagubiri doar in conditiile in care autorul accidentului a ramas neidentificat si, in acelasi timp, autovehiculul este neasigurat. Doua conditii care practic nu se puteau indeplini simultan. Situatia aberanta se datora aparitiei in textul legii a conjunctiei "si" in loc de "sau". In consecinta, nici una din sutele de victime ale accidentelor nu a vazut vreun leut din fondul constituit in acest scop prin "cotizatiile" companiilor de asigurari. Proiectul votat de deputati face cuvenita rectificare, astfel incat victimele accidentelor de circulatie vor beneficia de despagubiri in cazul in care autorul ramane neidentificat sau autovehiculul nu este asigurat pentru raspundere civila auto. In prezent, fondul din care vor fi despagubite victimele contine peste 6 miliarde lei.
Asiguratii companiilor intrate in faliment isi pot recupera banii mai repede
Acelasi proiect de lege corecteaza, de asemenea, o nedreptate facuta asiguratilor care aveau polite la companii de asigurari care au dat faliment. Potrivit vechilor reglementari, acestia erau nevoiti sa astepte pentru a primi despagubiri pana la incheierea procedurii falimentului companiei, proces care putea dura chiar ani de zile. Proiectul de lege votat de deputati stabileste ca asiguratii pot fi despagubiti dupa ce se constata insolvabilitatea asiguratorului, la fel ca in cazul falimentelor bancare. Fondul din care vor fi despagubiti asiguratii este administrat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). "Detaliile despre sumele care vor fi platite, precum si alte aspecte despre cum va fi operat acest fond vor fi stabilite ulterior de CSA", ne-au spus surse din CSA.
Asigurarile in strainatate - mai ieftine
Totodata, proiectul de lege da "liber" la asigurarile in strainatate. Astfel, persoanele fizice si juridice romane vor putea incheia contracte de asigurare si cu societati de asigurare din strainatate. Proiectul abroga articolul din Legea 136/1998 potrivit caruia "persoanele fizice si juridice romane incheie contractele de asigurare cu societati stabilite in Romania, cu exceptia cazurilor in care asigurarile solicitate nu se practica pe piata interna". Cele mai avantajate de aceasta prevedere vor fi marile firme, care isi vor putea asigura investitiile importante direct in strainatate, platind polite mai ieftine in acest caz, pentru ca nu mai includ si comisioanele datorate reasigurarii. "Este vorba de sume asigurate mari, reprezentand de exemplu o investitie facuta pe baza unui credit pe termen lung de la o banca straina. Marile companii vor putea plati comisioane mai mici", a explicat Cizmaru.
Prin unirea cu Carte Verde, politele RCA se scumpesc
Cel mai probabil incepand de anul viitor, proprietarii de masini vor plati polite de asigurare auto obligatorie (RCA) mai piperate decat in prezent. Aceasta deoarece pe langa scumpirile "obisnuite", care anul acesta au ajuns la 30%, CSA va unifica RCA cu Carte Verde, indiferent daca solicitantul are de gand ori ba sa plece peste granita. Prevederea este inclusa in proiectul legii votate de deputati. "Cel mai devreme de anul viitor se va aplica aceasta prevedere, pentru ca este nevoie mai intai de constituirea unui baze de date comune la nivel national intre CSA si Ministerul Administratiei si Internelor, care va cuprinde informatii privind incheierea RCA. Pretul politelor va fi stabilit dupa o schema de calcul in functie de capacitatea cilindrica a autovehiculului", au spus surse din piata asigurarilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite