Până în vară, media scumpirilor va rămâne deasupra ţintei BNR
0Dobânda-cheie urcă din nou, pentru că nu se întrevăd semne de temperare a inflaţiei în următoarele luni Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât,
Dobânda-cheie urcă din nou, pentru că nu se întrevăd semne de temperare a inflaţiei în următoarele luni
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât, ieri, să majoreze - pentru a cincea oară consecutiv - dobânda de politică monetară, până la nivelul de 9,75% pe an. Măsura este justificată de conducerea BNR printr-un scenariu care prevede "situarea temporară, în următoarele luni, a ratei inflaţiei peste limita superioară a intervalului de variaţie din jurul ţintei".
Media anuală a scumpirilor - rata inflaţiei - a crescut la nivelul de 8,63% în luna martie 2008, faţă de 6,57% în decembrie 2007. Creşterea s-a datorat, potrivit băncii centrale, efectelor cumulate rezultate din "persistenţa şi amplitudinea şocurilor de natura ofertei, creşterea presiunilor din partea excesului de cerere, deprecierea monedei naţionale şi deteriorarea anticipaţiilor privind inflaţia".
Impactul inflaţionist generat de factorii ofertei a fost accentuat de "menţinerea presiunilor exercitate de majorarea substanţială a veniturilor şi de continuarea expansiunii accelerate a creditului acordat sectorului privat", a comunicat Consiliul de Administraţie al BNR, în urma şedinţei de ieri.
Riscurile prevăzute în iarnă se pot accentua
Conducerea băncii centrale a mai remarcat "creşterea rapidă a inflaţiei de bază CORE2 ajustate", calculată în condiţiile eliminării impactului preţurilor administrate şi al celor volatile (legume, fructe, ouă şi combustibili), precum şi a taxei pe viciu.
Acest indicator - cel mai sensibil, potrivit calculelor experţilor de la BNR - şi-a continuat trendul ascendent, atingând nivelul de 6,81% în luna martie 2008 faţă de 5,45% în luna decembrie 2007. În consecinţă, având în vedere evoluţiile recente şi perspectivele macroeconomice, CA al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară de la 9,5% pe an la nivelul de 9,75%. Altfel spus, principalul instrument aflat la îndemâna băncii centrale pentru stăpânirea creşterii preţurilor - dobânda-cheie - a fost activat din nou, pentru a cincea oară consecutiv.
În fine, BNR întrevede "riscuri similare celor din prognoza anterioară", cu menţiunea că acestea "pot fi accentuate de incertitudinile crescute ce afectează mediul economic internaţional".
Noi măsuri de politică monetară
Reducerea scadenţei pentru operaţiunile de atragere de depozite de la două săptămâni la o săptămână;
Rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se majorează la nivelul de 5,75% pe an, de la 2%;
Rata dobânzii pentru facilitatea de credit (Lombard) va fi de 13,75% pe an, faţă de 12%;
Majorarea ratei dobânzii penalizatoare pentru deficitul de rezerve minime obligatorii constituite în lei de la 18% la 20,5% pe an, începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2008.