Firmele de stat scapă de datorii, privaţii sunt buni de plată
0În decembrie anul trecut, guvernul a anunţat subit că datoriile firmelor de stat, care depăşesc în prezent 1,2 miliarde de euro, vor fi şterse cu buretele. Măsura a luat pe toată lumea prin
În decembrie anul trecut, guvernul a anunţat subit că datoriile firmelor de stat, care depăşesc în prezent 1,2 miliarde de euro, vor fi şterse cu buretele.
Măsura a luat pe toată lumea prin surprindere, în special şi datorită lozincilor din campania electorală ale actualilor guvernanţi. Atunci se criticau vehement favoritismele făcute de vechea putere şi discriminările faţă de companiile private care îşi plătesc cu regularitate obligaţiile către buget. Noua politică fiscală a guvernului presupune ştergerea completă a restanţelor unor companii de stat, printre care Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica şi CFR Infrastructură.
Pe lângă faptul că măsura cu pricina reprezintă o încălcare a legii concurenţei, metoda ce se va folosi pentru scutirea de datorii este şi ea cel puţin dubioasă. Se va merge pe principiul conversiei acelor datorii în acţiuni. Datoriile vor fi asimilate unui "aport de fonduri", ca în cazul majorărilor de capital, iar finanţator va fi considerat statul român. Culmea, o astfel de metodă a iscat un adevărat scandal în urmă cu puţină vreme, când acelaşi principiu a vrut să se aplice pentru compania RAFO Oneşti. S-a afirmat atunci că este incorect ca românii, în calitate de contribuabili, să suporte acoperirea acestor pagube, care au apărut ca urmare a tunurilor financiare din ultimii ani. În plus, varianta a fost exclusă atunci şi pentru că ar fi presupus un acord în acest sens din partea Uniunii Europene. Interesant este că, spre deosebire de cazul Rafo,raprezentanţii guvernului s-au arătat acum mult mai optimişti în privinţa obţinerii acordului Uniunii Europene pentru această măsură. Vicepremierul Gheorghe Pogea nu a făcut însă nici un comentariu cu privire la extinderea acestei măsuri şi asupra societăţilor private. Acestea din urmă vor trebui să-şi plătească obligaţiile restante după graficul impus de guvern.