E oficial: H&M vine în România
0H&M (Hennes&Mauritz), unul dintre cei mai importanţi retailer de vestimentaţie din lume va deschide primul magazin din România în primăvara anului viitor la Bucureşti, se arată într-un raport prezentat astăzi de companie.
„Croaţia şi România vor deveni noi pieţe în portofoliul H&M, cu inaugurări la Zagreb şi Bucureşti în primăvara lui 2011", se spune în raport.
H&M este unul dintre cei mai populari retaileri de îmbrăcăminte din lume, cu afaceri anuale de 10 miliarde de euro. Este renumit datorită numărul foarte mare de articole vestimentare moderne, la preţuri foarte accesibile şi destinate tuturor categoriilor de vârstă.
Firma de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield negociază aducerea H&M în centrul comercial ParkLake Plaza, care urmează să fie dezvoltat pe locul fostei baze sportive „Spartac" din Parcul IOR din cartierul Titan din Bucureşti. „Negociem aducerea H&M în proiectul ParkLake. Le-a plăcut proiectul, dar nu am semnat încă nimic cu ei, dar la nivelul unei astfel de companii nu se aruncă cu vorbe", a declarat directorul general al Cushman&Wakefield, Răzvan Gheorghe, citat de Mediafax.
Despre intrarea H&M pe piaţa românească s-a scris de mai multe ori în presa centrală, iar în acest an s-a vorbit inclusiv de negocieri avansate între reprezentanţii retailerului suedez şi Anchor Grup, proprietarul centrelor comerciale Bucureşti Mall şi Plaza România.
În ţara noastră sunt deja prezente nume celebre de magazine precum Morgan, Mango, Zara, Deichman sau C&A.
În primul semestru al acestui an, vânzările H&M au crescut cu 3,9%, la 51,88 miliarde coroane suedeze (5,4 miliarde euro), de la 49,83 miliarde coroane în perioada similarã a anului trecut. Profitul net al companiei a urcat cu 32,2%, de la 6,77 miliarde coroane la 8,95 miliarde coroane (939,3 milioane euro), se aratã în raportul prezentat joi de retailerul suedez.
H&M, acuzat de evaziune fiscală în Bangladesh
Asociaţia de luptă împotriva sărăciei din Bangladesh susţine că H&M a plătit doar 60 de euro impozit pe profit în anul 2008, în ciuda faptului că este unul dintre cei mai importanţi producători şi retaileri de vestimentaţie din lume, informează Planet Retail.
Răspunzând acuzaţiilor, oficialii H&M au declarat că au urmat legile locale din Bangladesh, adăugând că operaţiunile sale în această ţară au generat sute de mii de locuri de muncă. Totodată, H&M a punctat că suma de 60 de euro reprezintă „doar o taxă de administrare", impozitul pentru salariile angajaţilor plătit fiind de 3,2 milioane de euro. În Bangladesh retailerul suedez produce o bună parte din îmbrăcămintea vândută, datorită forţei de muncă foarte ieftină. „Din moment ce nu avem nici o cifră de afaceri din Bangladesh, nu putem plăti impozitul pe profit", a declarat un purtător de cuvânt al companiei.
Raportul a fost publicat pe fondul protestelor a zeci de mii de muncitori din Bangladesh care, nemulţumiţi de salariile foarte mici, ameninţă cu închiderea celor aproximativ 700 de fabrici care furnizează produse gata finite pentru mai mulţi comercianţi celebri europeni, inclusiv H&M.