Daniel, Întâistătătorul turismului clandestin
0Sub păstorirea actualului patriarh, Mitropolia Moldovei a iniţiat o afacere turistică sfidând legile pământeşti şi preceptele creştine Afacerile coordonate din scaunul de mitropolit
Sub păstorirea actualului patriarh, Mitropolia Moldovei a iniţiat o afacere turistică sfidând legile pământeşti şi preceptele creştine
Afacerile coordonate din scaunul de mitropolit se întorc împotriva celui care ocupă acum scaunul patriarhal: Prea Fericitul Daniel. Cea la care ne vom referi azi "zgârie norii" de pe vârful masivului Ceahlău, unde, în baza unor autorizaţii obţinute pentru reabilitarea unor chilii deja existente, Mitropolia Moldovei a dispus construirea unui hotel.
În urmă au rămas legi încălcate şi un peisaj natural grav afectat. Afacerea are şi conotaţii penale, atât pentru cei care au eludat legile şi au indus în eroare autorităţile, cât şi pentru cei care au eliberat autorizaţii fără temei legal.
În urmă cu câteva zile, ministrul mediului, Attila Korodi, îi propunea patriarhului o întâlnire pe tema construcţiei ilegale din Ceahlău. Ministrul mediului declara că edificiul "monahal" ridicat de călugări în Parcul Naţional Ceahlău a fost clădit fără respectarea legii de mediu şi îşi manifesta îngrijorarea faţă de precedentul periculos pe care construcţia îl reprezintă. Însă, patriarhul nu a fost deloc mişcat de iniţativa unui biet ministru.
"Afacerea Panaghia"
Viclenia a fost piatra de temelie a "Afacerii Panaghia"! Cu viclenie s-au întocmit solicitările pentru autorizaţii, tot aşa s-au început lucrările. Viclenia este, acum, demonstrată cu acte şi fapte. În primăvara anului 2004, Mitropolia Moldovei demara lucrările la complexul turistic Panaghia. La poalele Ceahlăului există deja un astfel de complex turistic monahal, dar, după cum veţi vedea, mai era nevoie şi la vârf!
Aparenta legalitate a operaţiunii era dată de o autorizaţie de construire din 1991. Alte legi, altă cultură. Chiar şi-aşa însă, autorizaţia era obţinută pentru reabilitarea chiliilor folosite de cei câţiva călugări ai schitului "Schimbarea la faţă". De fapt, pe documentul eliberat de Prefectura Neamţ se menţionează că sunt autorizate executarea lucrărilor la Biserica "Schimbarea la faţă", adică a schitului.
Aşadar, chiar şi reabilitarea chiliilor este în afara autorizaţiei respective, darămite construirea unui ditamai hotelul. Mai mult, în afara celor 1.500 de metri pătraţi obţinuţi în 1990, prin căi numai de Domnul cunoscute, Mitropolia Moldovei a mai primit de la Consiliul Local Ceahlău alţi 20.000 de metri pătraţi pentru ridicarea "staţiunii monahale"! Asta deşi… terenul nu aparţine de Primăria Ceahlău.
Dar, când gluma s-a îngroşat, pentru a nu risca nimeni puşcăria, s-a dat la loc comanda, acelaşi Consiliu local anulând propriul act de atribuire ilegală. În fine, în primăvăra anului 2004 au fost demarate lucrările. Materialele de construcţii erau aduse cu elicoptere militare, răvăşindu-se, pur şi simplu, întregul ecosistem. Nimeni nu a aflat nici până în ziua de azi cum au fost eliberate autorizaţiile de zbor.
Aşadar, după 13 ani de la obţinerea autorizaţiei de construire pentru Biserica "Schimbarea la faţă", Mitropolia nu a catadicsit să solicite vreo altă autorizaţie, conform legii. Aşa se face că, în primăvara lui 2004, lucrările au început fără avize de la Apele Române, Mediu, Academia Română, Direcţia Silvică etc. Nimic!
Condeiul bisericesc naşte confuzie
În momentul în care devălmăşia din Ceahlău a ajuns subiect de presă şi speţă civilă la judecătoria Bicaz, Mitropolia Moldovei a făcut rost de un certificat de urbanism, eliberat la data de 25 august 2004, adică la câteva luni de la demararea în forţă a lucrărilor. Post factum! Chiar şi aşa, autorităţile locale, oricât ar fi fost ele cu frica de Dumnezeu, au specificat că Certificatul de urbanism trebuie să fie însoţit de toate celelalte avize şi acorduri specifice, pe care Mitropolia nu le are nici în ziua de azi.
Când a văzut că gluma se îngroaşă, Mitropolia a încercat să obţină în pripă avizele necesare. Realizând însă că legea muritorilor de rând nu va permite în veci "pângărirea" unei zone unice atât pentru România, cât şi pentru Europa, s-a încercat eludarea oricărei prevederi legale. Spre exemplu, de la Ministerul Mediului s-a solicitat aviz pentru reamenajarea chiliilor deja existente, deşi se lucra intens la ridicarea hotelului.
Firesc, i s-a răspuns că pentru reamenjarea chiliilor nu este nevoie de aviz de mediu. Cu acest răpuns, Mitropolitul s-a adresat Agenţiei de Mediu Neamţ, redefinind întreaga operaţiune ca fiind o "reamenajare a chiliilor (atenţie! - n.n.) într-o singură casă".
"Se încearcă legitimarea prin metode oculte"
Aşa cum am precizat, zona "atacată" de Biserică este unică atât pentru România, cât şi pentru Europa, urmând să fie protejată şi prin legislaţia UE, respectiv prin Directiva Habitate şi Directiva Păsări. Cazul a intrat în atenţia organizaţiilor internaţionale şi naţionale de protecţia mediului.
De altfel, asociaţia "World Waid Found" împreună cu Slavamont au acţionat în instanţă BOR, pentru a stopa "Afacerea Panaghia". Însă, procesul s-a derulat la Judecătoria Bicaz. Sorina Hanea, consilierul juridic al asociaţiilor care au acţionat BOR în instanţă, ne-a declarat că "din păcate, după depunerea cu întârziere a raportului de expertiză şi deliberarea instanţei, lucrurile par a fi stagnat. Rămasă în pronunţare la data de 09.10.2007, motivarea judecării pe fond a cauzei am aflat-o din presa locală.
Mitropolia acuză "reflexii antireligioase"
Faţă de cele prezentate, BOR a reacţionat printr-un comunicat al Mitropoliei Moldovei, în care pledează pentru construirea hotelului. Printre altele, se invocă şi "condiţiile naturale vitrege şi aspre în care trăiesc preoţii şi monahii din acest lăcaş de cult, mai ales că în loc de chilii aceştia au avut, iniţial, nişte adăposturi săpate în subteran, bordeie", deşi, aşa cum vedem în imagini, vorbim despre nişte cabane sau chiar viluţe.
Tot ca argument, Mitropolia Moldovei continuă să se prevaleze de autorizaţia de construcţie eliberată pentru chilii, şi nu pentru un hotel, act în baza căruia "pe 6 august 2007, Casa Panaghia a fost sfinţită de Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi locţiitor de mitropolit al Moldovei şi Bucovinei". În încheiere, reprezentanţii Mitropoliei nu se sfiesc a cataloga acţionarea în instanţă a Bisericii "reflexia unor mentalităţi antireligioase care văd în religie un rău social, şi nu un factor de educare şi de ridicare a demnităţii umane".