Creste oferta de spatii de birouri si industriale
0Cu toate acestea, chiriile se vor mentine in 2004 la acelasi nivel ca in 2003
Anul 2004 va aduce o usoara crestere a ofertei de spatii de birouri de clasa A, concomitent cu o mentinere a nivelului general al chiriilor, sunt de parere agentii imobiliari. "Oferta de spatii de birouri va fi relativ rapid absorbita in conditiile unei cereri cu un ritm de crestere continua, rata de ocupare estimandu-se a atinge 65-70 la suta pana la sfarsitul anului 2004. Acest lucru reflecta, in mod evident, o economie in crestere, cu efecte benefice pe termen lung pentru piata imobiliara", a declarat, pentru Adevarul, Radu Lucianu, director al departamenului comercial al companiei Eurisko.
Companiile prefera, mai nou, sa achizitioneze spatiile in care isi desfasoara activitatea
Pentru 2004, specialistii preconizeaza, de asemenea, o evolutie buna si pe segmentul de vanzari spatii de birouri. "Dupa cum se prefigureaza, companiile incep sa valorifice avantajele pe care le pot avea prin achizitionarea sediului unde acestea functioneaza sau vor functiona", mai spune Radu Lucianu. Explicatia pentru aceasta tendinta ar fi aceea ca, fata de varianta inchirierii, este mult mai avantajoasa achizitionarea unui spatiu de birouri, deoarece investitia se poate recupera mult mai rapid, intr-un interval de timp cu valori cuprinse intre 7-10 ani. Acesta este in mod clar mult mai avantajos in comparatie cu media occidentala care se situeaza in jurul perioadei de circa 13-17 ani, sustin specialistii. Anul 2003 a reprezentat pentru segmentul spatiilor de birouri un an de referinta, dat fiind ca anul trecut s-a realizat prima tranzactie de amploare din istoria pietei imobiliare de gen - vanzarea imobilului de clasa A Opera Center, care ofera peste 15.000 de metri patrati de spatii de birouri. Totodata, cladirea Europe House (13.000 metri patrati) a fost cumparata de developerul austriac Europolis. Aceste doua tranzactii au confirmat ca piata romaneasca a spatiilor de birouri este una viabila, care incepe sa atraga marii investitori internationali. "Se asteapta ca in urmatorii ani piata sa cunoasca un boom, aceste tranzactii reprezentand debutul care "a spart gheata"", este de parere reprezentantul Eurisko. Astfel ca, in urmatorii doi ani, developerii activi de pe piata imobiliara din Bucuresti vor livra pe piata imobile care totalizeaza o suprafata neta de aproximativ 143.000 de metri patrati. Dintre acestea, 65 la suta sunt planificate pentru 2004, iar restul de 35 la suta fiind anuntate pentru 2005.
Se cer spatii industriale de calitate
Si pentru piata spatiilor industriale si de depozitare anul 2003 a reprezentat un an de referinta. "Anul trecut a marcat inceputul unor schimbari si trenduri care vor guverna piata si o vor dinamiza pe termen lung", ne-a declarat Constantin Banu, managerul departamentului de resort al aceleiasi companii. Cresterea numarului de grupuri internationale industriale de anvergura, care au decis sa isi dezvolte afacerile in Romania, cresterea afacerilor marilor companii existente deja pe piata, dar si cresterea concurentei dintre acestea din urma au determinat dinamizarea acestui segment al pietei imobiliare. Cu toate ca exista o evolutie pozitiva in prezent pe piata spatiilor industriale si de depozitare, care va continua si in acest an, specialistii sustin ca oferta trebuie diversificata. "Piata are nevoie de o oferta diversificata. Pe fondul unei cereri in crestere, marile investitii in spatiile industriale si de depozitare, la dimensiuni si standarde necesare marilor grupuri industriale internationale, se lasa inca asteptate. Daca ele vor exista, vor fi rapid absorbite", explica Constantin Banu. Cea mai semnificativa dintre toate transformarile segmentului de spatii industriale, cu implicatii profunde privind evolutia economiei romanesti, il reprezinta interesul tot mai crescut al companiilor de a investi in spatii de productie. "Odata cu maturizarea economiei romanesti, s-a produs o schimbare profunda a mentalitatii, atat pe plan local, cat si pe plan international, legat de contextul economic romanesc. Cererea de spatii industriale de calitate este in crestere, comparativ cu cea din anii trecuti. Interesul marilor grupuri industriale internationale este mai mult ca niciodata indreptat catre Romania, acestia alocand un volum important de investitii pentru a-si dezvolta afacerile in aceasta zona", conchide Constantin Banu.