BNR: Riscul prăbuşirii pieţei imobiliare este minim
0Tendinţa de scumpire a terenurilor şi locuinţelor este prezentă la nivel internaţional Oficialii Băncii Naţionale susţin că, în momentul de faţă, nu putem vorbi de creşteri
Tendinţa de scumpire a terenurilor şi locuinţelor este prezentă la nivel internaţional
Oficialii Băncii Naţionale susţin că, în momentul de faţă, nu putem vorbi de creşteri speculative ale preţurilor din piaţa imobiliară. Motivul ţine atât de faptul că oferta de locuinţe este inferioară cererii, cât şi ca urmare a tendinţei internaţionale de majorare a preţului imobilelor.
Florian Neagu, şeful serviciului Riscuri Macroprudenţiale din cadrul Băncii Naţionale, a precizat în cadrul unui seminar organizat de ZF, că "vrem nişte cifre care indică o creştere a preţurilor pe această piaţă. Dar dacă este vorba despre apariţia unei bule specualtive sau este o evoluţie normală, nu este clar încă". Totuşi, oficialul Băncii Naţionale consideră că, în prezent, nu sunt semne care să indice o eventuală prăbuşire accentuată a preţurilor din piaţa imobiliară, după ce acestea s-au majorat într-un ritm accelerat. Acesta spune că nu se poate vorbi de o cădere a preţurilor pe piaţa imobiliară atâta vreme cât cererea este mai mare decât oferta. Mai mult, pe plan european se manifestă aceeaşi tendinţă de scumpire semnificativă a activelor imobiliare.
Totodată, o altă cauză care a condus la creşterea preţurilor ţine de "posibilitatea ca activele să fi fost subevaluate la un moment dat, iar nivelul din prezent să fie cel normal". O parte importantă a împrumuturilor accesate de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) sunt orientate către activităţi de comerţ şi servicii, însă ar putea fi o problemă dacă o pondere semnificativă din finanţări s-ar orienta către domeniul imobiliar. Asta pentru că multe proprietăţi sunt utilizate ca garanţii pentru obţinerea de credite, a explicat Florian Neagu.
Afirmaţiile oficialului BNR vin după ce o serie de bancheri au spus că vor fi prudenţi în activitatea de finanţare a sectorului imobiliar. Recent, Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, estima că ar putea fi posibilă, în următorii ani, prăbuşirea preţurilor de pe piaţa imobiliară. Principalul argument oferit ţine de ciclicitatea fenomenelor economice. Mai mult, în luna mai a anului trecut, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că banca centrală va fi mai atentă la evoluţia preţurilor activelor imobiliare, întrucât valoarea terenurilor şi a caselor, în special în zona de nord a Bucureştiului, este mult exagerată. Iar economistul-şef al Băncii Naţionale, Valentin Lazea, avertiza, în aceeaşi perioadă, că preţurile pe piaţa imobiliară autohtonă ar putea suferi o corecţie, majorările înregistrate în ultimii ani fiind în principal de natură speculativă, generate de jocul convergenţei cu UE.