Final de campanie TV
0A fost o campanie electorală săracă în spoturi TV. Politicienii s-au prins că nu este eficient să-şi bombardeze electoratul cu nişte clipuri, aşa cum fac multinaţionalele care îi „toacă mărunt“ pe telespectatori cu reclame la paste de dinţi, detergenţi sau iaurturi. Partidele noastre nu sunt branduri.
În perioada 25 aprilie -19 mai a.c, cinci formaţiuni politice - PSD-UNPR-PC, PDL, Mişcarea Populară, PNL şi PNŢ-CD - au comandat în total 654 de clipuri electorale pe trei televiziuni de ştiri: B1 TV, România TV şi Realitatea TV. Digi 24 n-a vândut publicitatea electorală, iar la Antena 3, care anunţase iniţial tarife (la mişto?) între 1.200 şi 3.000 de euro pentru un spot electoral, nu s-a înregistrat niciun clip difuzat, potrivit monitorizărilor TV. (Asta în condiţiile în care spaţiul de emisie este gratis zi şi noapte pentru PSD-UNPR-PC.)
Cel mai vizibil partid în calupurile publicitare a fost PNL, care a comandat 359 de clipuri. Dintre acestea, 249 au fost inserate pe B1 TV şi 110 pe Realitatea TV. Cele 359 de spoturi au acumulat 245 de puncte de audienţă urbană (Gross Rating Points - GRP). Nu explic ce este un GRP, din lipsă de spaţiu, cititorii pot să dea o căutare pe Google! Spre comparaţie, multinaţionala Vodafone a consumat numai într-o săptămână din luna mai circa 175 GRP-uri pe Antena 3 şi 47 pe Realitatea TV, conform rapoartelor de monitorizare. PNL ar avea de plătit pentru cele 359 de clipuri electorale cel puţin 110.000 de euro. (Este estimarea mea, pe baza tarifelor-listă de publicitate ale televiziunilor.)
Alianţa PSD-UNPR-PC a avut un total de 116 clipuri, 74 pe B1 TV şi 42 pe România TV. La Realitatea TV, alianţa n-a comandat niciun clip. Bugetul estimat pe cele două televiziuni este de 35.000 euro.
Spoturile electorale au fost făcute pentru a satisface nişte mofturi care dau bine la «imagine».
Partidul Mişcarea Populară ocupă a treia poziţie în topul vizibilităţii, cu 109 spoturi (foarte aproape de PSD-UNPR-PC). A dat 74 de clipuri pe B1 TV, 24 pe România TV şi 11 pe Realitatea TV, cu o estimare de buget de 33.000 euro.
PNŢ-CD şi-a împărţit „muniţia“ astfel: 41 de inserţii pe B1 TV şi 14 pe Realitatea TV. Ar avea de scos din buzunare vreo 16.500 de euro.
PDL a fost cel mai discret partid în pauzele de publicitate electorală, cu un total de 15 clipuri în perioada analizată: 8 la B1 TV, 5 la România TV şi 2 la Realitatea TV. Ar avea de achitat facturi în valoare de 4.500 de euro. (Bani de seminţe!)
Bugetul total care a fost „văzut“ pe micile ecrane sub formă de publicitate electorală (calculat la tarifele-listă, pentru că nu cunoaştem discounturile şi nici gratuităţile acordate de televiziuni) s-ar ridica pentru cele cinci formaţiuni politice la 199.000 euro, din care B1 TV a atras cel mai mare buget electoral: 446 de spoturi în valoare de 134.000 de euro.
Cu astfel de sume, partidele au mimat campaniile de promovare TV. Spoturile electorale au fost făcute pentru a satisface nişte mofturi care dau bine la „imagine“. Nici partidele, nici televiziunile şi nici alegătorii n-au luat în serios aceste „creaţii“. Sunt bani cheltuiţi aiurea, pentru ca un Pristanda al zilelor noastre să numere clipuri TV în loc de steaguri.