Cerbul de Aur, la start. Tot ce trebuie să ştiţi despre festival: programul pe zile, de ce nu se mai permite accesul după ora 20.20 şi cum arată impresionanta scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

TVR dă azi startul Festivalului Internaţional Cerbul de Aur, care marchează revenirea în Anul Centenarului a tradiţionalului eveniment, întrerupt după 2009, şi împlinirea a 50 de ani de la ediţia de debut

După o absenţă de nouă ani, Cerbul de Aur se întoarce cu o ediţie aniversară în Piaţa Sfatului din Braşov, unde de azi până duminică vor avea loc recitaluri susţinute de artişti de top din România, dar şi din străinătate. Evenimentul este transmis în direct şi în exclusivitate de TVR 1, TVR Internaţional, TVR Moldova şi TVR HD, în perioada 29 august–2 septembrie, de la ora 20.30.

Pe tot parcursul festivalului, spectatorii pot intra în arenă de la ora 18.45, porţile urmând a se închide la ora 20.20, întrucât este un eveniment televizat. 

Pentru accesul în Piaţa Sfatului sunt amenajate 14 porţi şi 4 puncte de acces – trei în Strada Mureşenilor şi unul în Strada Albert Hirscher. Astfel, pentru spectatorii care au bilete pe rândurile de la 1 la 25, recomandarea organizatorilor este de a folosi intrarea din Strada Mureşenilor, cea mai apropiată de scenă, iar cei care au bilete cu locuri plasate începând de la rândul 26 au la dispoziţie celelalte trei intrări. Accesul la locurile din tribună se face pe scările care se află în spatele tribunei.

Parcările pentru public recomandate de autorităţi sunt cele din Strada Pieţei – lângă Spitalul Regina Maria, Parcarea Bibliotecii Judeţene – Strada Livada Poştei, Parcarea Centrul Civic şi Parcarea Gara Braşov. Plata parcării nu intră în preţul biletului.

Imagine indisponibilă

Scena este una impresionantă, aceeaşi pe care au cântat şi Metallica, Iron Maiden, Prodigy, Depeche Mode, Nick Cave şi Kings of Leon. Scena este înaltă de 18 metri, depăşind un bloc cu patru etaje, cu structură de oţel, are o suprafaţă de 800 de metri şi cântăreşte 250 de tone, fără echipamente. Cele 50.000 de componente au fost aduse în 12 tiruri de câte 20 de tone. Un ecran LED curbat, acţionat de 12 motoare, va masca orchestra festivalului în funcţie de momentul scenic.

Imagine indisponibilă
Imagine indisponibilă

Preţurile biletelor şi obiecte interzise

Abonamentele trebuie păstrate pe toată perioada Festivalului, accesul se va face zilnic, pe baza acestui document. Spectatorii care ies din arenă vor primi o brăţară care va avea culori diferite în fiecare zi. 

Pentru cele cinci zile de festival, organizatorii au pus în vânzare mai multe categorii de bilete – Club Cerbul de Aur (240 de lei), VIP (190 de lei), Categoria 1 (150 de lei), Categoria 2 (110 lei) şi Categoria 3 (50 de lei). Se vând şi abonamente pentru toate serile iar aceastea au preţuri cuprinse înte 180 de lei şi 410 de lei. Biletele sunt disponibile pe site-ul Eventim.ro şi în reţeaua magazinelor partenere: Orange, Vodafone, Telekom, Carrefour, benzinăriile OMV, librăriile Cărtureşti, Diverta si Humanitas.

Spectatorii trebuie să aibă în vedere şi regulile valabile la festival, o serie de obiectele fiind interzise în arenă. Obiectele interzise care vor trebui lăsate la intrare, precum şi cele pierdute în arenă, vor fi gestionate împreună cu autorităţile locale.

Imagine indisponibilă

Expoziţie dedicată Cerbului în Casa Sfatului din Braşov

„Cerbul de Aur este un brand deosebit de important pentru TVR, pentru România şi pentru Braşov. Este un eveniment complex, care presupune un efort colectiv uriaş“, a declarat Smaranda Vornicu, directoarea festivalului, care a mulţumit autorităţilor locale pentru colaborarea foarte bună. 

„Suntem cu toţii alături în acest proiect şi doresc să le mulţumesc tuturor pentru implicare. Sunt optimist că vom avea o ediţie memorabilă, aşa cum se cuvine momentului aniversar pe care îl marcăm. Braşovul şi braşovenii merită acest festival“, a spus şi George Scripcaru, primarul Municipiului Braşov.

Întreaga istorie zbuciumată a Festivalului Cerbul de Aur, marcată de mai multe perioade de pauză, în pericolul de a deveni doar o altă filă a istoriei, poate fi parcursă în „Expoziţia Aniversară Cerbul de Aur 50 de ani“ de la  Muzeul Judeţean de Istorie – Casa Sfatului din Braşov. Amplasată în faţa, dar şi în interiorul Muzeului de Istorie din Casa Sfatului, expoziţia nu este o simplă retrospectivă a evenimentului muzical care a marcat România, ci şi un spaţiu interactiv. Astfel, în Camera Multimedia, vizitatorii au la dispoziţie aplicaţii cu care pot rezolva puzzle-uri şi quizz sau îşi pot alege playlist-ul cu artiştii care au participat la Cerb din 1968 până acum. Celelalte spaţii expoziţonale – Tunelul Timpului, Cinemateca Amintirilor sau Retrospectiva foto „Cerbul de aur“ 1968 - 2009 – dezvăluie istoria celor 17 ediţii prin imagini video, fotografii de arhivă şi numeroase obiecte de colecţie.

   

Cine sunt gazdele festivalului

În această seară, gazde vor fi cântăreţul Aurelina Temişan, cel care a prezentat şi ultima ediţie a Cerbului, din 2009, şi Ilinca Avram, prezentatoare TVR Moldova. „Este o mare responsabilitate pentru mine, având în vedere că doar două basarabence au mai prezentat Cerbul de Aur, acestea fiind marea actriţă Stela Popescu şi inegalabila Anastasia Lazariuc. Va fi o seara memorabilă“, a promis Ilinca Avram. 

Următoarele trei seri de spectacole vor fi prezentate de Iulia Vântur, care s-a întors special din India, unde şi-a clădit o carieră în film şi muzică. Fosta prezentatoare TV va urca pe scena din Piaţa Sfatului alături de actorul italian Gabriel Garko şi împreună îi  vor introduce pe cei 18 concurenţi ai festivalului, dar şi pe artiştii care vor susţine recitaluri joi, vineri şi sâmbătă. 

„Multă lume a uitat cât am muncit eu aici în România. Dar asta e, se întâmplă. La un moment dat se întâmplă şi asta. Dar am venit să muncesc din nou. Am venit să prezint un festival foarte frumos, cu tradiţie, Cerbul de Aur. Emoţiile sunt uriaşe. Important e ca publicul să se simtă bine, să fie încântat de ceea ce vede“, a afirmat Iulia Vântur la Kanal D. 

Duminică, seara care va încheia festivalul va fi prezidată de „regina“ spectacolelor de folclor, Iuliana Tudor. „Mi-a lipsit mult Cerbul de Aur. Şi parcă în fiecare an în care a lipsit, am aşteptat cuminte revenirea lui. Şi asta pentru că Cerbul de Aur a fost prima mea apariţie pe o scenă mare. La Cerb am făcut cele mai frumoase petreceri, la Cerb am adunat mereu vârfurile atâtor generaţii de artişti, la Cerb am inovat pentru spectacolul de folclor din România şi la Cerb am trăit unele dintre cele mai mari împliniri profesionale. Anul acesta nu ne dezminţim! Vă aştept cu multe emoţii şi bucurie“, a declarat Iuliana Tudor, producător şi prezentator al spectacolului „România Centenar“.

Marele câştigător al trofeului Cerbul de Aur 2018 şi al premiului în valoare de 25.000 de euro va fi ales dintre 18 concurenţi. Marele trofeu este placat cu aur, cântăreşte aproape 5 kilograme şi are o înălţime de 25 de centimetri. Ocupanţii locurilor 1, 2 şi 3 vor primi la rândul lor câte o statuetă, placată cu aur, argint, respectiv bronz. 

Imagine indisponibilă

Programul pe zile al recitalurilor: de la James Blunt la folclor

Miercuri, 29 august

Evenimentul debutează astăzi cu o gală dedicată laureaţilor din ediţiile trecute, de la Luminiţa Dobrescu, primul artist român care a câştigat marele trofeu, la Paula Seling, Monica Anghel, Corina Chiriac, Silvia Dumitrescu, Laurenţiu Cazan, Nico, Doru Tufiş, Proconsul, Ovi, Luminiţa Anghel, Narcisa Suciu şi Răzvan Krivach. Publicul din Piaţa Sfatului şi telespectatorii se vor reîntâlni cu piesele rămase în memoria festivalului, organizatorii pregătind un potpuriu cu melodiile care le-au adus artiştilor premii la Cerbul de Aur: „Say something“, „Dau viaţa mea pentru o iubire“, „Cerul“, „Of, inimioară“, „Spune-mi“, „Inimă, nu fi de piatră“, „Je t’aime“, „Noapte caldă“. 

Tot azi vor susţine recitaluri cântăreaţa italiană Gigliola Cinquetti, câştigătoare marelui trofeu Eurovision 1964 şi invitată la a doua ediţie a Cerbului de Aur, Andra, laureată a ediţiei din 2005, şi interpretul portughez de fado Paulo Braganza, precum şi trupa The Humans, care a reprezentat România la Eurovision 2018. 

Joi, 30 august

În a doua seară, care este şi prima de concurs, vor urca pe scenă cei 18 concurenţi, care vor interpreta prima piesă din cele două din concurs, respectiv melodia străină la alegere. Recitaluri vor fi susţinute de Loredana şi solista din Scoţia Amy Macdonald. 

Ordinea de intrare în Concursul Internaţional de Interpetare al Festivalului Cerbul de Aur 2018 este următoarea: 

1 Kelly Joyce (Franţa)

2 Antonia Gigovska (Macedonia)

3 Karl William Lund (Marea Britanie)

4 Amaliya Margaryan (Armenia)

5 Ovidiu Anton (România)

6 Tiziana Camelin (Italia)

7 John Karayiannis (Cipru)

8 Inis Neziri (Albania)

9 Basti (San Marino)

10 Olivier Kaye (Belgia)

11 Omer Netzer (Israel)

12 Lidia Isac (Republica Moldova)

13 Jorge Gonzalez (Spania)

14 Damiano Borgi (Italia)

15 Ryan O’Shaughnessy (Irlanda)

16 Dora Gaitanovici (România)

17 Dinaya (Kazakhstan)

18 Raluca Blejuşcă (România)

Vineri, 31 august 

În a treia seară, pe lângă concurenţi, care vor interpreta a doua piesă, o melodie românească, la alegere, vor mai cânta Delia, Horia Brenciu şi britanicul James Blunt. Alături de cei 18 concurenţi, pe scenă, în toate serile de concurs vor fi Big Bandul Radiodifuziunii Române şi Orchestra Operei din Braşov, conduse de Ionel şi Andrei Tudor.

Sâmbătă, 1 septembrie

Pe 1 septembrie, vor fi înmânate cele şapte premii şi marele trofeu Cerbul de Aur 2018. Vor mai cânta cipriota Eleni Foureira, ocupanta locului secund la Eurovision 2018, celebrul violonist şi compozitor Edvin Marton şi trupele The Motans şi Carla’s Dreams, iar seara se va încheia cu marele recital al cântăreţei americane Nicole Scherzinger.

Duminică, 2 septembrie

Festivalul va ajunge la final cu „România Centenar“, un spectacol dedicat folclorului românesc. Spectatorii din Piaţa Sfatului vor fi martorii unui spectacol în care se vor regăsi teme muzicale folclorice extrem de cunoscute, în variante reinterpretate de invitaţii speciali Grigore Leşe, Damian Drăghici şi Alex Calancea Band, alături de Orchestra „Lăutarii“ din Chişinău condusă de maestrul Nicolae Botgros. Vor mai cânta Cornelia şi Lupu Rednic, Ionuţ Fulea, Niculina Stoican, Viorica Macovei, Nicolae Furdui Iancu, Paula Seling, Grupul instrumental „Crai Nou“ din Alba Iulia, Trupa K1, actorii Vlad Rădescu, Mihaela Rădescu, Sorin Francu.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite