Londra victoriană din Bucureşti, Parisul şi New York-ul din Ploieşti. Locaţiile din România care au jucat un rol-cheie în serialul „Ocolul Pământului în 80 de zile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Conde Nast Traveller/ Tudor Cucu - Un set din serial care reprezintă Vestul Sălbatic, pe un platou din Bucureşti
FOTO: Conde Nast Traveller/ Tudor Cucu - Un set din serial care reprezintă Vestul Sălbatic, pe un platou din Bucureşti

Producătorii noii ecranizări a celebrului roman al lui Jules Verne „Ocolul pământului în 80 de zile” au ales locaţii din Bucureşti şi Ploieşti pentru a reconstrui atmosfera din secolul al XIX-lea de la Londra, Paris, Liverpool sau New York, scrie publicaţia CN Traveller, citată de Libertatea.

„Gama provocatoare de locaţii necesare a fost obţinută din doar două ţări, Africa de Sud şi România”, scrie CN Traveller, care remarcă „peisajele extrem de versatile” din ţara noastră.  Rolul principal al României a fost de a oferi decoruri de oraş victorian, printre care se numără Londra, Paris, Liverpool şi New York. Partea română de producţie a fost reprezentată de Castel film, notează Libertatea.

Capitala a oferit producţiei atât locaţii, cât şi decoruri de studio, iar arhitectura cu influenţe franceze a oraşului din Centrul Vechi a făcut ca secvenţa extinsă din primul episod, din Paris, să fie relativ uşoară. Totuşi, Londra a fost marea provocare. „În cele din urmă, după multe căutări, am găsit această stradă lungă din spatele unei universităţi care a funcţionat bine pentru a descrie Pall Mall”, a declarat regizorul Steve Barron.

Totodată, România a înlocuit şi Italia în episodul 2. Locul unde se prăbuşeşte balonul cu aer cald al protagoniştilor, plasat în Brindisi, a fost de fapt un câmp de lângă Mogoşoaia, Ilfov. Iar scenele din Vestul Sălbatic din episodul 7 nu au fost filmate în căldura Africii de Sud, ci pe un platou din Bucureşti.

Însă cea mai inteligentă mişcare a fost utilizarea Palatului Culturii din Ploieşti, „un oraş la nord de Bucureşti care s-a îmbogăţit prin producţia de petrol în secolul al XIX-lea şi care are clădiri monumentale care dovedesc acest lucru”, mai notează editorii revistei. Clădirea apare de două ori în serial, jucând rolul a două locaţii diferite: În episodul 1, Palatul Culturii din Ploieşti găzduieşte scena sosirii lui Fogg la Paris, şi apoi în episodul 8, reprezintă Grand Central Station din New York.

Serialul adaptat după celebrul roman al lui Jules Verne este o coproducţie între Anglia, Franţa şi Germania. A fost cumpărat de BBC şi este difuzat din data de 2 ianuarie, având opt episoade. Filmările, întrerupte din cauza pandemiei, au fost reluate în toamna lui 2020 şi finalizate anul trecut.

Rolul principal, al exploratorului Phileas Fogg, care în urma unui pariu îşi asumă provocarea de a înconjura globul în 80 de zile, este jucat de actorul scoţian David Tennant („Broadchurch,” „Dr. Who”). În rolul valetului său, Jean Passepartout, este actorul francez Ibrahim Koma („Je Suis Daddy,” „Mother is Wrong”) iar în rolul jurnalistei Abigail Fix este Leonie Benesch („The Crown”).

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite