Mungiu, marele premiu la Cannes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a câştigat Palme d`Or, în premieră pentru cinematografia românească Cristian Mungiu i-a învins în competiţia de la Cannes pe greii filmului

Filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a câştigat Palme d`Or, în premieră pentru cinematografia românească

Cristian Mungiu i-a învins în competiţia de la Cannes pe greii filmului mondial, Quentin Tarantino, Emir Kusturica, Gus Van Sant şi Wong Kar-wai. Filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a depăşit toate aşteptările realizatorilor şi criticilor români, câştigând Palme d`Or pentru lungmetraj, cea mai importantă distincţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Un succes unic pentru România.

Regizorul Cristian Mungiu a urcat pe scenă în aplauze furtunoase, primind distincţia din mâinile unei legende, actriţa Jane Fonda. Nu este însă singura recompensă primită. "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a câştigat Premiul educaţiei naţionale, distincţie acordată anual unei pelicule pentru contribuţia pedagogică. Juriul ce a premiat filmul românesc este alcătuit din cadre didactice franceze, iar pelicula laureată va beneficia de crearea unui DVD pedagogic ce o va aduce în atenţia elevilor, pentru analiză şi dezbatere.

Producţia românească a câştigat şi premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din festival, acordat de Federaţia Internaţională a Criticilor de Film. Pelicula va fi distribuită în Statele Unite, Franţa, Spania, Italia şi în alte peste 20 de locuri.

Pentru mine e ca un basm. Acum un an, încă nici nu ne gândeam la acest proiect, acum şase luni n-aveam bani pentru acest proiect, apoi speram să ajungem la Cannes, indiferent la ce secţiune.
Cristian Mungiu

O poveste cutremurătoare

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" este povestea a două fete căministe, desfăşurată într-o singură zi, în 1987, când Găbiţa (Laura Vasiliu), cu ajutorul Otiliei (Anamaria Marinca), caută să facă un avort - ilegal la acea vreme. Filmul expune prăbuşirea decenţei umane în timpul comunismului. "O poveste despre decizii, răspunderi şi alegeri în viaţă, despre solidaritate şi prietenie, în contextul epocii de atunci. Rolul Epocii de Aur în povestea pe care o spune Mungiu şi în deciziile pe care le iau personajele sale se referă la "felul în care interdicţiile, îndoctrinarea, educaţia, împărţirea oamenilor pe clase şi propaganda sistemului creau nişte stereotipuri de gândire, îţi influenţau fără să vrei deciziile şi te făceau să iei hotărâri deseori conjuncturale", declara Cristian Mungiu la începutul festivalului.

Premii istorice

Tabloul succesului lui Mungiu este completat şi de filmul regretatului regizor Cristian Nemescu, distins cu premiul "Un Certain Regard", la actuala ediţie. Ioan Popescu Gopo lua Palme d`Or, dar la scurtmetraj, acum 50 de ani, iar în 1965, Liviu Ciulei era recompensat cu premiul pentru cea mai bună regie, pentru "Pădurea spânzuraţilor". Corneliu Porumboiu a câştigat Camera d`Or, iar Cristi Puiu la categoria "Un Certain Regard", acum doi ani, cu "Moartea domnului Lăzărescu".

Reacţii după succes

Două dintre actriţele din film, Laura Vasiliu şi Luminiţa Gheorghiu, s-au declarat extrem de fericite şi emoţionate. "Am crezut că mă topesc, am dat nişte ţipete când am aflat", a declarat pentru NewsIn Luminiţa Gheorghiu, ce joacă unul dintre rolurile secundare din film. "Am crezut că Dumnezeu s-a mutat în România. Nu mai pot, e îngrozitor, extraordinar!", a exclamat actriţa. "Tinerii ăştia sunt minunea României". "Am avut emoţii pentru că ştiam că a fost foarte strânsă competiţia", a spus şi Laura Vasiliu, una dintre actriţele principale. "Sunt foarte bucuroasă, speram din adâncul sufletului. E un premiu foarte important, e extraordinar. Victor Rebengiuc şi Sergiu Nicolaescu s-au declarat mândri de primul Palme d`Or pentru lungmetraj câştigat de România. "Este cel mai important premiu pe care poate să-l ia un film. Este un lucru extraordinar", a spus şi regizorul Corneliu Porumboiu. "De patru ani, România câştigă premii la Cannes. Asta poate confirma că cinematografia românească, de câţiva ani, este la cel mai înalt nivel".

Alţi câştigători la Cannes

n Cel mai bun regizor - Julian Schnabel pentru "The Diving Bell And The Butterfly"; n Premiul pentru interpretare feminină - Jeon do-Yeon pentru rolul din "Secret Sunshine"; n Premiul pentru interpretare masculină - Konstantin Lavronenko pentru rolul din "Izganie"

Vedete



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite