Studenţii trag un semnal de alarmă cu privire la violenţa în creştere din campusurile universitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

În campusurile universitare este nevoie de dezbateri pe tema violenţei în creştere, consideră reprezentanţii Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR). Organizaţia sprijină demersurile studenţilor de la Universitatea Timişoara, care organizează o serie de discuţii online pe această temă, după ce, în urmă cu câteva zile, un tânăr şi-a pierdut viaţa în urma unui conflict care a izbucnit în Complexul Studenţesc din Timişoara.

Asociaţia Studenţilor în Ştiinţe Exacte din Universitatea Timişoara (ASSEUT) a lansat o petiţie şi dezbateri online privind violenţa manifestată în ultimul timp, repetat, în Complexul Studenţesc  din Timişoara şi solicită sporirea implicării a autorităţilor responsabile de buna ordine în Complexul Studenţesc menţionat.

„Printre avantajele precum oportunitatea de a înţelege mai bine <<independenţa>>, de a te maturiza, de a lega noi prietenii şi de a te distra cum doar la cămin se cunoaşte cel mai bine, discuţii despre siguranţa de care ai (sau n-ai) parte la cămin pălesc, studenţii ajungând a afla aceste lucruri pe propria piele. Agresiunile, conflictele, ameninţările care au loc şi în care eşti sau nu implicat direct sunt acele aspecte mai puţin <<promovate>> atunci când vine vorba de viaţa la cămin”, se arată într-un comunicat UNSR.

Uniunea Naţională a Studenţilor din România sprijină ASSEUT în toate demersurile legate de subiectul stopării violenţei în campusurile studenţeşti şi îndeamnă studenţii care trec prin incidente neplăcute în cămin să le sesizeze, au mai spus reprezentanţii UNSR.

„Dragi colegi, ştiu cum este să ridici o problemă în cămin şi să nu fii auzit. Ştiu cum este şi să nu fii implicat direct într-un scandal pe palier, dar să ai mai puţin buna inspiraţie de a soluţiona tu conflictul, ori de a-i ruga pe protagonişti să folosească un ton mai scăzut, tu având fie un examen în dimineaţa următoare, fie dorind să dormi. Vă îndemn să nu rămâneţi indiferenţi şi să sesizaţi aceste probleme reprezentanţilor de palier şi responsabililor oficiali din cadrul administraţiei căminului vostru. Iar dacă nu doriţi să apelaţi la cei de mai sus, scrieţi-ne (sub anonimat, dacă vă simţiţi mai în siguranţă astfel) şi noi vom lua toate măsurile necesare. Fie ca viaţa la cămin să fie o amintire plăcută pentru noi toţi!”, a spus Nicolae Tunsoiu, preşedinte UNSR.

Studenţii, păziţi de camere de supraveghere

În urma unei investiţii a Universităţii de Vest, toate căminele instituţiei din Complexul Studenţesc vor beneficia de un sistem de supraveghere centralizat, a anunţat instituţia. Acesta îşi are sediul în căminul C13 şi are ca scop monitorizarea camerelor de supraveghere video din cele şapte cămine ale UVT situate în Campus. În total, în aceste spaţii sunt montate 88 de camere de supraveghere amplasate la intrări în cămine, pe holuri, pe fiecare etaj cel puţin câte două. De asemenea, în căminele C15 şi C16 sunt câte două camere de exterior pe fiecare cămin în parte.

Imaginile captate de pe camerele de supraveghere din cămine sunt transmise, prin fibră optică, la Dispeceratul de monitorizare centralizat, iar conţinutul imaginilor captate sunt afişate în timp real, printr-un panou de control, angajaţi ai UVT fiind desemnaţi să le analizeze.

În viitorul apropiat urmează o nouă etapă a investiţiei, susţin cei de la UVT. Se va suplimenta numărul camerelor de supraveghere cu încă 200, în cele 10 cămine ale UVT. Prin această investiţie se doreşte şi o supraveghere mai largă a zonelor perimetrale, a bucătăriilor, spălătoriilor etc., astfel încât să se realizeze detecţia şi identificarea oricărei încercări de pătrundere neautorizată în cămine. Potenţialul declanşării unei infracţiuni sau contravenţii în perimetrul căminelor studenţeşti este unul ridicat în contextul în care în jurul clădirilor se află alei pietonale intens circulate, restaurante, cluburi, etc. Camerele suplimentare în bucătarii şi spălătorii au ca scop diminuarea riscurilor de producere a unor evenimente antisociale sau accidente.

Tânăr snopit în bătaie în complexul studenţesc

Un tânăr de 29 de ani este ţinut în viaţă doar de aparate, după ce a fost bătut de alţi patru indivizi. Incidentul a avut loc în Complexul Studenţesc din Timişoara. Agresorii au fost identificaţi şi sunt prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă.

O altercaţie măruntă petrecută la ieşirea dintr-un club din Complexul Studenţesc din Timişoara a degenerat într-o bătaie în urma căreia un tânăr de 29 de ani a ajuns la spital, în stare gravă, fiind în moarte cerebrală. Practic, tânărul mai este ţinut în viaţă doar de aparate, iar medicii aşteaptă acceptul familiei pentru prelevarea organelor.

Scandalul a izbucnit în noaptea de 23 spre 24 august, când, la intrarea într-un club, victima l-ar fi atins accidental pe unul dintre agresori. Tinerii au ieşit afară, iar discuţiile au degenerat într-o bătaie în urma căreia tânărul de 29 de ani a fost grav rănit. „Poliţiştii s-au deplasat de urgenţă la faţa locului, stabilind că un tânăr de 29 de ani ar fi fost agresat de patru persoane, cu vârste între 18 şi 22 de ani, în urma unui conflict spontan. Persoana vătămată a fost preluată de personalul medical pentru acordarea îngrijirilor necesare, în prezent aceasta fiind internată într-o unitate spitalicească”, au arătat reprezentanţii Poliţiei Timiş, potrivit cărora agresorii sunt cercetaţi în momentul de faţă pentru vătămare corporală.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite