Bruiajul învăţăceilor contra colegilor trișori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii silitori de la Facultatea de Medicină Dentară din București au cumpărat, cu acordul conducerii, aparate care bruiază semnalul telefoanelor colegilor care copiază. Tinerii care s-au săturat ca trişorii să ia note mari fără să muncească îşi aduc „instrumentele” la fiecare examen.

Ana Elena Prescorniţoiu a terminat anul III de la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii „Carol Davila" din Bucureşti. Tânăra s-a săturat să se întreacă cu cei care copiază, aşa că a ajutat la strângerea semnăturilor pentru cumpărarea aparatelor de bruiaj.

„Eu sunt şefa seriei a II‑a în anul meu. Am semnat pentru acest aparat pentru că nu mi se pare corect ca un student care vine cu cască la examene să ia notă mai mare decât mine, care învăţ", povesteşte Elena. Tânăra spune că profesorii le-au lăudat iniţiativa şi i-au încurajat.

Trişorii, depunctaţi

„La noi în serie chiar se copia. Dar de când folosim aparatele, cei care trişau au trecut, dar cu note mai mici, adică de la 9, de exemplu, au ajuns să ia 6-7", mai spune Elena.

O altă studentă de laMedicină Dentară povesteşte că mai mulţi colegi ai ei au reuşit, anul trecut, să ia note mari prin copiat şi să treacă de pe locurile cu taxă la buget. Aşa au ajuns să se revolte studenţii silitori, au pus mână de la mână şi au cumpărat două „instrumente" de bruiaj, care au costat aproximativ 950 de lei fiecare.

„Contravenienţi" la facultate

Măsura anticopiat nu a rămas fără urmări. „La începutul lunii iulie, când era anul III în examen, ne-am trezit cu trei persoane de la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţi. Sigur cineva ne-a făcut reclamaţie, pentru că au venit la fix", povesteşte secretarul şef al Facultăţii de Medicină Dentară, Lucian Matei.

Cu toate că angajaţii au constatat că nu este perturbat semnalul de la telefon decât în sala de examen şi în imediata apropiere, au cerut încetarea activităţii de bruiaj.

„Eu le-am explicat că foarte mulţi studenţi se plâng de colegii lor care copiază. Au spus că înţeleg, dar să folosim alte metode. În procesul¨-verbal au scris că acordă «contravenientului»  - ăsta sunt eu, da? - un termen de «0 zile» pentru încetarea utilizării aparatelor de bruiaj. Păi dacă bruiam Cotroceniul, mai înţelegeam!", povesteşte secretarul-şef.

Lucian Matei spune că la nivelul facultăţii s-a decis ca aparatele de bruiaj să fie folosite în continuare. „Îi aşteptăm să ne dea o amendă", conchide secretarul-şef.

"La noi chiar se copia. Dar de când bruiem semnalul, trişorii iau note mai mici la examene."
Elena Prescorniţoiu
studentă

Semnalul GSM, protejat

După cum „Adevărul" a mai arătat şi în alte ocazii, utilizarea aparatelor pentru bruierea comunicaţiilor GSM este interzisă în toate statele membre ale Uniunii Europene, lucru confirmat şi de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Inspectorii ANCOM au constatat în 2009 că aceste dispozitive sunt folosite în mai multe universităţi pentru a împiedica eventualele tentative de copiere cu ajutorul telefoanelor mobile la examene.

Cei care utilizează astfel de aparate pot fi amendaţi contravenţional cu sume cuprinse între 5.000 şi 100.000 de lei. De asemenea, cei care vând tehnologie de acest gen pot să plătească între 5.000 de lei şi 10.000 de lei, pentru că au încălcat legea.

Şi profesorii bruiază telefoanele „copiștilor"

Cei care copiază sunt prinși cu ajutorul tehnicii moderne



Rectorul Universităţii din Oradea, Cornel Antal, vrea să doteze fiecare sală de examen cu aparatură de bruiaj, pentru a împiedica studenţii să copieze. Cornel Antal nu va ezita să achiziţioneze o astfel de tehnologie, dacă va avea certitudinea că este legală.

„M-am interesat şi am aflat că există aparatură de bruiaj fixă şi mobilă, cea fixă costând 600 de lei, cea mobilă 1.200 de lei. Am întrebat şi dacă sunt legale şi mi s-a spus că nu sunt interzise", a declarat Antal. El a menţionat că îşi încurajează toţi colegii să ia măsuri drastice, adică de exmatriculare, de fiecare dată când prind un student copiind.

Trişorii, exmatriculaţi

Reprezentanţii Universităţii din Cluj au cumpărat aparate de bruiaj încă din 2009, la iniţiativa lectorului universitar Sergiu Bogdan, şeful catedrei de Ştiinţe Penale din cadrul Facultăţii de Drept din Cluj-Napoca.

Aparatura este folosită acum de majoritatea profesorilor. „Anul acesta am prins patru studenţi. Doi au fost exmatriculaţi deja, iar ceilalţi doi sunt propuşi pentru exmatriculare. S-au întors la fiţuicile clasice, asta înseamnă că povestea i-a cam încurcat", a conchis Sergiu Bogdan.

Inventivii scapă

Dacă pentru handsfree a fost găsit un „remediu", pentru ceasul de copiat şi pentru „pixul fiţuică", încă nu. „Folosim aparate de detecţie şi aparate de bruiat. Poţi să descoperi orice mişcă: dacă se vorbeşte la telefon, dacă este deschis un celular, dacă se face legătura la reţea, dar ceasurile nu le detectează", a declarat Florin Alexa, profesor conferenţiar la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara.

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite