Interviurile Adevărul-Reviro. La studii în Paris: era doar o chestiune când mă întorc, nu dacă mă întorc în ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, la Adevărul live am discutat cu Andreea Neacşu, tânără specializată în dezvoltarea personală şi training, absolventă a unui master de Inginerie pedagogică la Paris, despre experienţa studiilor peste hotare şi adaptarea la un job în România, într-o multinaţională.

Invitatul din platou a fost invitată Andreea Neacşu, trainer şi formator care s-a specializat în învăţare în România, cât şi în Franţa, mai exact în ce se întâmplă în capul omului în timpul procesului de învăţare.

Andreea este o persoană pasionată de educaţie şi de dezvoltare personală. În Franţa a găsit răspunsul în Masterul de Inginerie pedagogică în formarea adulţilor din cadrul Paris West University Nanterre.

“Cei trei ani petrecuţi în Paris au fost o experienţă foarte greu de rezumat în câteva cuvinte. Nu am plecat doar în altă ţară, dar am avut o deschidere către întreaga Europă. Am făcut voluntariat în 12 ţări şi pe unele dintre ele le-am vizitat de mai multe ori. Am lucrat în echipe internaţionale şi am acum prieteni apropiaţi din toată Europa şi restul lumii. Am descoperit că graniţele şi diferitele culturi nu contează atât cât oamenii împărtăşesc pasiunea pentru învăţare şi dorinţa de dezvoltare. Parisul e oraşul în care am ajuns un copil curios şi din care am plecat ca şi adult care se cunoaşte şi ştie în ce direcţie vrea să meargă ca şi profesionist, dar şi ca om.”

Principalele declaraţii:

Din anul II de facultate am ales specializarea de Managementul resurselor umane şi atunci mi s-a părut că mi-ar plăcea foarte mult să lucrez în dezvoltarea organizaţională şi training.

Am avut şi o experienţă profesională în anul III, ştiam că am mai mult timp liber, dar nu a fost foarte uşor. Am avut mai multe colaborări pe parte de PR, dar am decis să fac ceva diferit, să fac voluntariat, ca să îmi dezvolt abilităţile pe training. Aşa am decis că ar fi mai bine să plec afară, să mă specializez, la Paris.

Aveam două joburi şi facultatea, aşa că veneam dintr-un ritm foarte activ. La început mi-am acordat timpul să explorez, căutam să aflu cum aş putea să fiu trainer, aşa că am avut timp să stau, să citesc, să explorez, dar mi-am dat seama că e nevoie de disciplină din interior, asta a fost în primele şase luni. Iniţial am zis că nu mai vreau, pentru că sunt o persoană foarte activă, am şi citit foarte mult atunci. Când te muţi în Paris e o perioadă de adaptare, am stat în cinci locuri acolo, e foarte greu să găseşti chirie acolo, ca student, ca român, cu un contract pe perioada de probă.

Am mers pe un master acolo în Franceză, în primăvara lui 2013 să dau testul la franceză în vară, am învăţat trei luni intensiv. 

Am făcut o cercetare pe dezvoltarea competenţelor pentru angajaţi, ce rol are trainerul în acest sens. În foarte multe medii nu se face o evaluare a trainingului, e scump şi trebuie oameni pregătiţi care să se ocupe de asta. E foarte segmentat procesul acum. Am avut interviuri cu oameni de decizie din acest sector al organizaţiei, concluzia lor a fost că nu se face o astfel de evaluare. 

Nu e atât de diferit să studiezi într-o universitate din Franţa. La Nanterre, la Sociologie am simţit mai mult cultura diferită, la Psihologie nu, e o facultate recunoscută ca fiind anti-sistem. Dar am putut să învăţăm foarte mult în echipă, unii de la alţii şi cu alţii, profesorul e un fel de ”însoţitor”. Dar mi-a fost şi foarte dor de ţară, au fost câteva sărbători pe care nu le-am petrecut acasă. 

Revenirea în România a fost simplă, pentru că era doar o chestiune de când mă întorc, nu dacă mă întorc în ţară. A trebuit să-mi reiau relaţiile din ţară, cu prietenii, colegii din facultate. Lucrez cu cei de la Institutul pentru Fericire, dar am şi un job într-o multinaţională, la Oracle. Nu ştiu dacă este o corporaţie clasică, nu este, e un mediu tânăr şi dinamic şi nu simt presiunea că sunt la început. Nu mi-a fost cerut nimic până acum, decât să învăţ. 

Nu mă gândesc să plec iar la studii afară, vreau să văd ce e aici deocamdată. Am doar două luni de când m-am întors, vreau să descopăr ce e de făcut aici.

La Reviro am aplicat la un job şi apoi m-au căutat cineva de la ei şi am mers la o conversaţie. Apoi m-am întâlnit cu unul dintre consilierii lor şi mi-au prezentat câteva piste de angajare, dar a fost foarte plăcut să văd că există cineva aici care face lucrul acesta, îi aduce înapoi şi s-a creat şi o comunitate pusă pe picioare de ei, e şi ca o sursă de terapie de grup, e un mic şoc cultural când te întorci.

E bine să mai ieşi din sistemul educaţional până să ajungi la un job.

Reconectarea cu România

O mare parte dintre cei care decid să se întoarcă acasă pentru a începe o carieră nu sunt conectaţi la realitatea de business şi sunt slab susţinuţi în a găsi joburile potrivite pentru ei.

Grupul EDUCATIVA, care trimite anual tineri la studii în străinătate, a observat această problemă recurentă. Ca soluţie, grupul a creat Reviro, un serviciu de recrutare care îşi propune să le faciliteze tinerilor români cu pregătire internaţională accesul la oportunităţi de carieră la companii din România. „Misiunea Reviro este de a conecta potenţialul tinerilor români cu pregătire internaţională la organizaţii din România care să le pună în valoare abilităţile dobândite la studii în cadrul universităţilor internaţionale”, spune Alexandru Ghiţă, preşedinte EDUCATIVA.

El explică modul în care activitatea Reviro completează scopul EDUCATIVA. „Din 2005 trimitem la şcoală în străinătate mii de oameni, prin târgurile de universităţi, prin EDMUNDO, serviciul nostru de consiliere. Însă miza nu a fost doar de a-i trimite în străinătate, ci a fost să-i şi aducem înapoi”, detaliază el.


Interviurile Adevărul - Reviro. Despre revenirea în ţară după o bursă Erasmus în Franţa, la Adevărul Live

Silvana Gagu, o studentă la ASE care a fost plecată cu o bursă Erasmus pe economie la Universitatea din Orleans, în Franţa, după o altă experienţă internaţională, cu Work&Travel, care i-a schimbat mult viziunea, a povestit marţi, la Adevărul Live, dacă România poate să-i ţină în ţară pe tinerii talentaţi, apreciaţi internaţional.

VIDEO Interviurile Adevărul - Reviro. Absolvent în Glasgow, stagiar la Guvern: „Cred foarte mult în generaţia noastră”

La Adevărul Live am discutat despre cum se angajează pe piaţa muncii din România tinerii care au terminat o facultate în străinătate. Cristian Leaţă, absolvent cu onoruri la Universitatea din Glasgow, a ales un stagiu la Guvern, în echipa consilierului de stat pe probleme economice şi din toamnă va începe un master la Oxford. Tânărul a explicat că mulţi români s-ar întoarce în ţară „pe un salariu bun şi dacă au siguranţa că vor fi respectaţi”.

Interviurile Adevărul - Reviro: „Când m-am întors, am avut un mic şoc cultural”

Astăzi am continuat seria interviurilor Adevărul-Reviro despre tinerii români şcoliţi în străinătate şi angajaţi în ţară. Invitata noastră a fost Sabrina Vlăsceanu, absolventa unui program de licenţă la Universitatea de Ştiinţe Aplicate Haga, care acum lucrează în România, ca intern pe copywriting la o companie ce ofera servicii de digital marketing.

VIDEO Interviurile „Adevărul“ - Reviro. România, locul în care tinerii şcoliţi afară se întorc pentru a creşte

Astăzi, la Adevărul Live, am continuat seria interviurilor „Adevărul“ - Reviro, în care aflăm poveştile tinerilor care au studiat în străinătate şi care se întorc înapoi în ţară şi reuşesc să se integreze pe piaţa muncii din România. Am discutat cu Rodica Boldeanu, absolventa unui master în Belgia, angajată la una din marile companii de cosmetice.

Interviurile „Adevărul” - Reviro: cum îţi găseşti jobul potrivit în România. Revenirea în ţară, pregătită din timp

Astăzi, la Adevărul Live am continuat seria interviurilor „Adevărul” - Reviro şi am discutat cu Luiza Bălăceanu, şcolită în Franţa şi angajată acum la Teach for Romania, despre cum te integrezi pe piaţa muncii din România după ce te-ai întors de la studii universitare în străinătate.

Interviurile „Adevărul” - Reviro. Simona Iernilă, şcolită în Olanda, angajată în România: „Am aplicat şi la joburi din străinătate, dar aici am găsit ce căutam”

Joi, la Adevărul Live de la ora 14:00, am discutat despre cum se pot reintegra în societatea românească şi pe piaţa muncii din ţară tinerii care au absolvit o facultate în străinătate şi care vor să se întoarcă acasă.

VIDEO Interviurile Adevărul - Reviro. Darian Ursoi: „Sistemul britanic te învaţă să gândeşti şi să-ţi rezolvi singur problemele”

Vineri am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. În platou a fost invitat Darian Ursoi, care a studiat Management la Warwick Business School în Anglia, a lucrat în Londra la Microsoft şi J.P. Morgan, iar acum e business analyst la A.T. Kearny, o firmă de consultanţă strategică.

Interviurile „Adevărul”-Reviro. De ce se întorc în ţară românii şcoliţi peste hotare

Vineri, am reluat seria interviurilor Adevărul-Reviro, în cadrul campaniei „Şcoliţi peste hotare, angajaţi în ţară. De ce întorc românii în ţară?”. Au venit la Adevărul Live tineri români şcoliţi sau care au lucrat în străinătate şi care au ales să se angajeze aici. Poveştile vor putea fi urmărite în secţiunea „Studii în străinătate”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite