REPORTAJ Pregătitoarea, joaca de-a şcoala. Ce învaţă copiii de şase ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de şase ani învaţă prin joc tainele abecedarului        FOTOGRAFII: Adevărul / Eduard Enea
Elevii de şase ani învaţă prin joc tainele abecedarului        FOTOGRAFII: Adevărul / Eduard Enea

Astăzi încep înscrierile la clasa pregătitoare, iar părinţii au chiar mai multe emoţii decât copiii, întrebându-se cum se vor descurca micuţii în primul lor an de şcoală.

Astăzi este prima zi de înscriere la clasa pregătitoare după ce, săptămâna trecută, părinţii au putut vizita clasele unde vor învăţa micuţii, cu prilejul „Zilei Porţilor deschise”, interesaţi nu doar de mobilier, cât mai ales de cum vor învăţa cei mici din toamnă.

Am asistat la o oră demonstrativă de la clasa pregătitoare a Şcolii Nr. 11 „Ion Heliade Rădulescu”, din Capitală, şi am descoperit cum învaţă cei mici literele şi cifrele prin joacă.

Când am intrat în clasă, i-am găsit pe copii stând cuminţi în bancă şi conturând litera H de tipar în manuale.

Pe mese e plin de creioane colorate şi jucării mici în formă de animale, şi mobilierul parcă a fost gândit special pentru cei şapte pitici din „Albă ca Zăpada”, întocmai pe măsura micuţilor de 5-6 ani.

reportaj pregatitoare heliade radulescu adevarul 1

Copiii, învăţaţi să împartă jucării

Învăţătoarea lor, Carmen Oncescu, are 33 de ani de experienţă în ciclul primar de învăţământ, însă este prima clasă zero pe care o ia în grijă de la toamnă. „Pregătitoarea este o tranziţie de la grădiniţă la şcoală, e un mix între cele două. Se acordă o mare importanţă jocului în grup, socializării, copiii sunt încurajaţi să împartă jucării, să se ajute unii pe alţii. De asemenea, la şcoală jocurile sunt mai bine organizate decât la grădiniţă, regulile sunt respectate riguros şi elevii se familiarizează cu disciplina şcolară. Spre exemplu, copiii învaţă câte o literă de tipar pe săptămână şi să numere până la 31”, a explicat Oncescu.

Când elevii termină de desenat litera H, învăţătoarea le citeşte din manual povestea unui motan care stă la pândă după şoricei. „Copii, ce litere sunt scrise deasupra fiecărui şoricel?”. Copiii răspund aproape în cor: „C, E, F, I J!”, „Şi ce literă am învăţat noi azi?”, îi mai întreabă învăţătoarea, iar copiii îi răspund din nou în cor, entuziasmaţi, „H!”. „Bravo! Acum spuneţi-mi un cuvânt care începe cu H!”. „Hipopotam”, răspunde un băieţel. „Şi un nume?”. „Horia!”, răspunde un alt copil.

Lecţii şi pauze de joacă

Având în vedere că elevii de 5-6 ani nu pot fi atenţi pentru mult timp, orele de la pregătitoare durează în jur de 30 de minute, cu pauze între ele, patru ore în total. Copiii spun însă că cel mai mult le place să se joace, în special „mimă”, „şoarecele şi pisica” şi „jocul cu ghemul”. Au şi o oră de mişcare fizică, unde învaţă să se mişte pe muzică. „Folclorul românesc pentru copii e foarte bun la aceste ore, practic se joacă pe muzică”, a explicat dascălul.

Nivelul copiilor este însă diferit, iar unii ştiu deja să citească de parcă ar fi în clasa I. Învăţătoarea o roagă pe o fetiţă să citească cu voce tare povestea motanului. Micuţa se ridică în picioare cu manualul în mână şi citeşte aproape cursiv două propoziţii: „Motanul Miau se află lângă gaura unde sunt şoarecii care îl supără cel mai mult…”.

„Sunt mult mai dezvoltaţi decât eram noi la vârsta lor, atât fizic cât şi psihic, de asta s-a şi coborât cu un an vârsta la care se începe şcoala”, susţine învăţătoarea. Însă, spune ea, elevii din clasa zero sunt şi mai greu de stăpânit decât elevii de clasa I, motiv pentru care le acordă mai mult timp de joacă. „Sunt mult mai neliniştiţi, mai vorbăreţi, au atenţia mai puţin dezvoltată decât un copil de clasa I, dar programa e adaptată special pentru ei”, a mai spus Oncescu.

pregatitoare heliade radulescu adevarul 3

Înscrierile online, validate la secretariatul şcolii

Cererile de înscriere la şcoală trebuie să fie completate şi depuse în perioada 24 februarie – 14 martie, cu o lună mai devreme faţă de anul trecut. Părinţii vor completa, online sau la unitatea de învăţământ la care solicită înscrierea, cererile-tip şi sunt sfătuiţi să treacă trei şcoli dorite pentru copiii lor.

Cererea virtuală va fi disponibilă pe site-ul Ministerului Educaţiei, începând de azi, însă, oricum, va trebui validată personal la secretariatul şcolii dorite. Sunt două etape de înscriere, iar în data de 11 aprilie vor fi afişate, la fiecare şcoală, listele finale.

La clasa pregătitoare pot fi înscrişi copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv. Cei mai mici de această vârstă pot merge la claza zero dacă au trecut cu bine de evaluarea psihosomatică, programată să se încheie pe 12 martie. Iar copiii de 7 ani care nu au fost la clasa zero vor putea fi înscrişi direct în clasa I.

Calendarul înscrierilor la şcoala primară în 2014

  • 17 februarie 2014- afişarea circumscripţiilor şi a locurilor din şcoli
  • 19-28 februarie - „Zilele porţilor deschise”, în paralel cu întâlniri de informare cu părinţii în grădiniţe
  • 18 februarie-12 martie - evaluarea psihosomatică a copiilor pentru cazurile speciale
  • 24 februarie-14 martie - completarea de către părinţi a fişelor de înscriere la grădiniţă sau şcoală, fizic sau online, în care sunt sfătuiţi să treacă trei şcoli dorite în cazul în care ajung în etapa a doua a înscrierilor; programul de validare este între 8.00-20.00 (luni-vineri) şi 8.00-13.00 (sâmbăta). Tot acum se depun la şcoli şi cererile de înscriere directă în şcoală pentru copiii de şapte ani
  • 7 martie - prima etapă: repartizarea copiilor la şcoala de circumscripţie solicitată de părinţi
  • 18-20 martie - admiterea sau respingerea cererilor părinţilor care au cerut înscrierea în altă şcoală decât cea la care erau arondaţi, pe locurile rămase libere
  • 21 martie - repartizarea în şcolile de circumscrimpţie a celor care au vrut să-şi înscrie copiii la altă şcoală şi au menţiont în cerere posibilitatea revenirii la şcoala arondată
  • 21-22 martie - afişarea la şcoli şi pe site-urile inspectoratelor şcolare a elevilor înscrişi, precum şi locurile libere
  • 25 martie - 4 aprilie - a doua etapă: părinţii care nu au înscris copiii în prima etapă depun cereri la secretariatul şcolii aflate pe primul loc între cele trei opţiuni exprimate în fişa iniţială de înscriere
  • 7-10 aprilie - procesarea cererilor pe baza criteriilor generale şi a celor specifice de departajare, în limita locurilor rămase libere
  • 11 aprilie - afişarea în şcoli a listelor finale ale copiilor înscrişi, atât în clasa pregătitoare, cât şi în clasa I
  • 14-18 aprilie - soluţionarea cazurilor copiilor rămaşi neînscrişi şi după etapa aceasta.

Înscrierea la clasa pregătitoare începe luni şi se încheie pe 14 martie. Peste 12.500 de locuri disponibile în Capitală

Înscrierea la clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2014-2015 începe luni, 24 februarie şi se va încheia vineri, 14 martie, perioadă în care părinţii pot completa online sau direct la şcoală ori la grădiniţă cererile de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare sau în clasa întâi. Programul este între 8.00-20.00 (luni-vineri) şi 8.00-13.00 (sâmbăta).

Înscrierile la pregătitoare şi clasa întâi, devansate cu o lună

Părinţii ar putea fi chemaţi să-şi înscrie copiii în clasa zero şi în clasa întâi în mai puţin de două săptămâni, adică din 24 februarie, potrivit calendarului propus de Ministerul Educaţiei.

DOCUMENTE Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare şi în clasa întâi

Înscrierile în clasa pregătitoare şi în clasa I încep pe 24 februarie, respectând modelul de anul trecut, potrivit documentelor puse în dezbatere publică, marţi, de Ministerul Educaţiei.

Se pregătesc schimbări la înscrierea în clasa pregătitoare

Înscrierea copiilor la clasa pregătitoare ar urma să aibă loc în mai multe etape, prioritate având cei care locuiesc în zona şcolilor dorite. Mai-marii de la Educaţie vor da însă publicităţii detaliile pe ultima sută de metri, adică abia în martie.

Studiu. Aproape 9 milioane de lei au rămas necheltuiţi din suma alocată pentru implementarea clasei zero la nivelul întregii ţări

Aproape 9 milioane de lei au rămas necheltuiţi din totalul de peste 33,5 milioane de lei alocaţi pentru implementarea clasei zero. Aşa arată un studiu recent, în care au fost analizate răspunsurile furnizate de 38 de inspectorate şcolare judeţene. În plus, potrivit datelor oficiale, judeţul cu cele mai multe unităţi de învăţământ în care a fost implementată clasa pregătitoare este Bacău, iar la polul opus se situează judeţul Giurgiu.

Proiect-pilot în premieră naţională la Cluj: clasele pregătitoare şi ciclul primar în aceeaşi clădire

Sesizările părinţilor care au avut, în anul şcolar trecut, copii în clasa pregătitoare (sau clasa zero, cum mai e numită) şi discuţiile cu asociaţiile de părinţi au determinat conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj să înceapă un proiect-pilot prin care să îi pună pe cei mici, din ciclul primar, într-o clădire separată de cei mari, din gimnaziu şi liceu.

Ministrul Educaţiei: Avem 20.000 de copii de clasa pregătitoare rămaşi pe dinafară

Aproape 20.000 de copii, respectiv 10 la sută dintre cei care ar trebui să fie în clasa pregătitoare, nu au fost înscrişi în prima etapă, a anunţat, marţi, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Situaţia acestora va fi verificată pe baza codului numeric personal până la 16 septembrie, când începe noul an şcolar.

CLASA PREGĂTITOARE 2013 Şcolile bune au fost din nou asaltate de părinţi

După prima etapă de înscrieri la clasa pregătitoare, şcolile bune din marile oraşe au fost asaltate din nou de un număr de cereri mult mai mare decât estimările oficiale privind părinţii care locuiesc în zonă. Multe şcoli au cerut ca atare suplimentarea numărului de locuri sau chiar crearea de clase în plus.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite