Pricopie: 500 de şcoli din mediul rural vor primi table şi piese de şah

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campionatul Naţional Şcolar de Şah a avut loc la Sala Polivalentă din Bucureşti   FOTO: Adevărul
Campionatul Naţional Şcolar de Şah a avut loc la Sala Polivalentă din Bucureşti   FOTO: Adevărul

Elevii din 500 de şcoli din mediul rural vor beneficia de echipament gratuit pentru opţionalul de şah, care se poate organiza la nivelul învăţământului primar din această toamnă. Echipamentul va consta în table, piese şi manuale pentru şah.

Luni, la deschiderea Campionatului Naţional Şcolar de Şah, a fost semnat acordul prin care profesorii care sunt legitimaţi la Federaţia Naţională de Şah vor putea să predea opţionalul de şah pentru elevii din învăţământul primar.

"Orice cadru didactic poate să predea şah dacă este legitimat la Federaţia Naţională de Şah, prin urmare, modulul pedagogic este asigurat din formarea iniţială a cadrului didactic, indiferent că predă matematică, biologie, chimie sau altă disciplină, iar componenta de şah este asigurată şi certificată de Federaţia Naţională de Şah. În felul acesta putem să demarăm programul, urmând ca în următorii ani formarea cadrelor didactice distinct pentru şah să fie o preocupare a universităţilor şi a Ministerului Educaţiei. Al doilea lucru important din acest acord este dotarea a 500 de instituţii de învăţământ, un set complet pentru a se putea preda şah în şcoli. Setul cuprinde table de şah, tablă demonstrativă, manuale, ghid pentru profesor", a declarat Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

El a mai spus că alegerea celor 500 de şcoli din mediul rural a fost o decizie luată împreună cu Federaţia Naţională de Şah pentru că, în general, la nivelul oraşelor, există cluburile sportive şcolare unde până acum s-a desfăşurat şahul şi se va desfăşura în continuare. El a mai spus că sunt ţări precum Rusia, China şi Turcia, unde şahul reprezintă de mai mulţi ani o opţiune pentru şcoală nu numai la nivelul învăţământului prueniversitar, ci şi la nivelul învăţământului universitar. În Rusia, spre exemplu, există program universitar de şah.

sah

"Programa aprobată este pentru primii doi ani de şcoală, pentru ciclul primar, prin urmare fiecare unitate de învăţământ poate să cuprindă în acest program, copiii din clasele I-IV, indiferent de anul de studii. În momentul de faţă nu avem cadre didactice în şcoli care să poată preda şah, doar cei care sunt la cluburile sportive şcolare. Pe legislaţia anterioară, şahul putea să fie o disciplină sportivă în cadrul orelor de educaţie fizică, dar acum, şahul va fi o disciplină de sine stătătoare, opţională deocamdată", a spus Pricopie.

În urmă cu aproximativ o lună, Pricopie semnat ordinul de ministru prin care a fost aprobată programa şcolară pentru primii doi ani în care se va preda opţionalul "Educaţie prin şah".

Opţionalul "Educaţia prin Şah"

Protocolul dintre Ministerul Educaţiei (MEN) şi Federaţia Naţională de Şah (FNS) vizează implementarea disciplinei opţionale „Eduaţie prin şah” şi formarea şi specializarea cadrelor didactice pentru predarea şahului în şcoală, precizează Ministerul într-un comunicat de presă.

Documentul precizează că MEN va asigura, prin inspectoratele şcolare şi prin Casele corpului didactic, organizarea activităţilor de formare continuă a cadrelor didactice pentru disciplina opţională. La rândul ei, FRS va asigura formatori pentru calificarea cadrelor didactice şi va oferi 500 de truse necesare desfăşurării activităţii în cadrul disciplinei opţionale „Educaţie prin şah”. Fiecare trusă va conţine: 10 garnituri de piese, 10 table pliabile de şah, o tablă portabilă de demonstraţie, două manuale (pentru fiecare an de studiu), programa primilor doi ani de studiu.

O Comisie Mixtă de Monitorizare va urmări implementarea protocolului, a cărui valabilitate este de doi ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă alţi doi.

În programele şcolare de educaţie fizică pentru clasele V-XII, revizuite în anul 2009, şahul a devenit disciplină sportivă alternativă, care poate fi predată în cadrul orelor de educaţie fizică prevăzute în trunchiul comun. În perioada 2006-2008, prin programul MEN de finanţare a unităţilor de învăţământ, în vederea dotării acestora cu materiale, aparate şi instalaţii sportive, s-au achiziţionat, în majoritatea unităţilor de învăţământ, inclusiv cele din mediul rural, cutii şi piese de şah. În învăţământul românesc, şahul a intrat în lista disciplinelor/activităţilor opţionale pentru toate formele de învăţământ, la aria curriculară Educaţie fizică şi Sport, din anul 2001.

Ponta: Sportul minţii este cel mai improtant

La eveniment a fost prezent şi premierul Victor Ponta, care s-a arătat bucuros de prezenţa numeroasă a şcolarilor la campionat, dar a spus că este deranjat de faptul că unii părinţi îşi scutesc copii de la orele de sport.

sah

"Se ştie foarte bine, eu insist pe partea cu sporturile de echipă, dar sportul minţii e întotdeauna cel mai important şi sunt convins că o să avem copii mai deştepţi, copii mai sănătoşi, la minte în primul rând, mai buni la şcoală, dacă fac mai mult şah. Mă bucur că atât de mulţi copii se îndreaptă spre acest sport, aşa cum mă bucur de orice copil din România care face orice fel de sport şi cum mă supăr pe toţi părinţii din România care îşi scutesc copiii de sport sau încearcă să îi ţină departe", a declarat şeful Guvernului.


VIDEO Elevii de la „Tudor Vianu” învaţă să joace şah de la campioni internaţionali

La Colegiul Naţional „Tudor Vianu” din Capitală, elevii şi-au încercat talentul la şah cu doi campioni internaţionali ai jocului, în cadrul programului  „Şcoala Altfel” 2014.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite