AUDIO Ministrul Educaţiei: Miercuri vom prezenta o poziţie oficială cu privire la clasa pregătitoare. Andronescu: „Părinţii ar trebui să decidă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Educaţiei va anunţa, miercuri, soarta clasei pregătitoare la anul    FOTO: Arhiva Adevărul
Ministerul Educaţiei va anunţa, miercuri, soarta clasei pregătitoare la anul    FOTO: Arhiva Adevărul

Guvernul şi Ministerul Educaţiei vor anunţa, miercuri, o poziţie oficială în privinţa clasei pregătitoare, despre care nu se ştie sigur dacă va rămâne în învăţământul primar la şcoală sau va fi trecută la grădiniţă. Anunţul a fost făcut, sâmbătă, de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, care a spus doar că ”va fi o soluţie foarte clară, foarte coerentă şi va răspunde nevoilor părinţilor”.

UPDATE 12.07: "Părintele trebuie să fie întrebat unde vrea să îşi ducă copilul. Ar trebui făcut un fel de sondaj ca să ştim dacă majoritatea părinţilor doresc să îşi dea copiii la şcoală sau să îi lase la grădiniţă. Acesta a fost motivul pentru care, la începutul anului şcolar 2012-2013, am spus de fiecare dată când am fost întrebată că este bine să treacă un semestru ca să adunăm părerile bune şi rele ale părinţilor şi să vedem unde înclină balanţa", a declarat Ecaterina Andronescu duminică dimineaţa, la Realitatea TV.

Daniel Funeriu a anunţat, vineri, că va publica rezultatele unui studiu neoficial în privinţa clasei pregătitoare. "Voi prezenta în curând rezultatele unei anchete care demonstrează peste 85% grad de satisfacţie al părinţilor care au acum copiii în clasa pregătitoare. Se dovedeşte că lupta politică pe această temă este inutilă. Experţii care s-au pronunţat trebuie ascultaţi de decidenţii politici", a declarat fostul ministru al Educaţiei pentru "Adevărul".


"Decizia care va fi luată va fi una foarte clară, coerentă şi care, într-o formă sau alta, va raspunde tuturor solicitarilor părinţilor. Decizia va fi în cunoştinţă de cauză, în urma consultării cu sistemul şi sunt o serie de inspectori şcolari cărora li s-au prezentat variantele de lucru. Ceea ce a spus premierul este corect şi veţi vedea că va fi o soluţie decentă şi coerentă", a declarat Remus Pricopie în cadrul conferinţei naţionale ţinută la Slobozia cu tema "Clasa Pregătitoare, de la deziderat la realizare".

Discursul de sâmbătă al ministrului Remus Pricopie despre clasa pregătitoare

"Vă rog sa aveţi răbdare până miercuri. Soluţia pe care am discutat-o cu premierul, cu inspectorii şcolari, cu cei din minister, cu domnul Vasile Molan, cu Ministerul Dezvoltării, cu reprezentanţii administraţiei publice va fi o soluţie, după părerea mea, echilibrată, în care nu se va intoarce căruţa în mijlocul drumului, se va merge înainte, dar în acelaşi timp se va încerca acomodarea diferitelor puncte de vedere în condiţiile în care va exista o unitate din punctul de vedere al curriculumului", a adaugat Pricopie.

Ministrul Educaţiei a mai comentat pe seama absenţelor şi cum stabilitatea României în următorii 20 de ani depinde de calitatea învăţământului.

"Încercăm să imaginăm tot felul de lucruri pentru ca aceşti copii, dar şi părinţii lor să fie atraşi de ceea ce se întampla în clasă. Pentru că de ceea ce se întâmplă la clasă astăzi depinde liniştea noastră peste 10, 20 de ani. Poate ca exagerăm, dar nu cred, însa stabilitatea, linistea şi creşterea economică, bunăstarea acestei ţări se cultivă în fiecare oră de clasă. Iar milioanele de absenţe sunt de fapt dureri de cap pe care le vom avea peste un anumit interval de timp", a apreciat Remus Pricopie.

El a reamintit că România se află printre ţările unde gradul de alfabetizare scade şi a atras atenţia că măsurile care trebuie luate în perioada următoare în ceea ce priveşte clasa pregătitoare şi problemele ridicate de cadrele didactice, acestea "nu pot fi luate peste noapte".

Subiectele sunt pe agenda noastră. Bani sunt puşi deoparte. [...] Educaţia nu are un buget spectaculos, dar are un buget pe plus, nu pe minus, cum a fost până acum. Sunt bani puşi deoparte pentru mobilier, pentru dotarea claselor pregatitoare, iar în bugetul care intră acum în Parlament sunt în jur de 15 milioane lei pentru dotări. [...] Avem promisiunea că se vor corecta multe lucruri", a declarat ministrul Educaţiei Naţionale.

Declaraţii contradictorii în privinţa clasei pregătitoare

2012 a fost primul an în care toţi copiii din România, care au împlinit şase ani, în jur de 130.000 în total, au mers obligatoriu la clasa pregătitoare la şcoală, şi nu la grădiniţă, ca până acum, într-un experiment introdus de ultimul guvern PDL, care şi-a propus să reducă fenomenul de abandon şcolar.

Primul guvern condus de Victor Ponta a anunţat chiar din prima zi de şcoală că această clasă pregătitoare trebuie să rămână obligatorie, însă ar urma să fie mutată, cel mai probabil din 2013, înapoi la grădiniţă.

La mijlocul lunii ianuarie, ministrul educaţiei, Remus Pricopie, a spus despre clasa pregătitoare că va rămâne în ciclul primar şi la anul. La scurt timp după, Victor Ponta a declarat că din punctul lui de vedere, clasa pregătitoare ar trebui trecută înapoi la grădiniţă.

La scurt timp după ce a spus aceasta, premierul s-a consultat cu ministrul Educaţiei şi a declarat apoi că a ajuns la concluzia că este mai bine ca aceasta să rămână în ciclul primar.

Luni, 21 ianuarie, Victor Ponta a anunţat că părinţii vor decide dacă îşi trimit copiii de şase ani la şcoală sau dacă preferă să rămână la grădiniţă încă un an.

„Nu cred că trebuie să îi forţăm pe părinţi să îşi ducă copiii la şcoală la grupa pregătitoare, nici nu trebuie să îi împiedici pe cei care vor să meargă să îşi ducă copiii mai repede la şcoală, şi atunci am stabilit împreună un sistem pe care îl definitivăm în zilele următoare: până pe 31 martie, fiecare părinte care are un copil în grupa mare să spună dacă vrea să rămână la grădiniţă încă un an, în grupa pregătitoare, sau vrea să meargă la şcoală în grupa pregătitoare“, a spus Ponta.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite