Inspectorul şcolar al Capitalei, apel către părinţi: Nu suntem de acord cu plăţile informale. Educaţia este gratuită

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Pagina personală Facebook
FOTO: Pagina personală Facebook

Inspectorul general al Inspectorului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Ioana Mihaela Neacşu, a făcut o serie de precizări pentru AGERPRES, cum că nu este de acord cu plăţile informale în sistemul de educaţie şi cere directorilor de şcoli ca, în cazul în care le lipsesc diverse materiale în unităţile de învăţământ, să facă solicitări „consiliilor locale, primăriilor, direcţiilor de administrare a învăţământului”, nu părinţilor.

„Nu suntem de acord cu nicio idee de plăţi informale în sistemul de educaţie. Educaţia este gratuită. Cetăţenii susţin educaţia prin taxele şi impozitele pe care le plătesc către stat şi mai ales, în Bucureştii fiind, vă pot spune că există cooperarea administraţiilor publice locale în sensul acoperirii tuturor nevoilor din şcoală”, a declarat inspectorul general municipal, Ioana Mihaela Neacşu, pentru agerpres.ro

Ea arată, totodată, că sub 1% din cadrele didactice de la unităţile de învăţământ din Capitală sunt necalificate, dar există o problemă legată de faptul că din ce în ce mai puţini profesori sunt dispuşi să devină directori de şcoli, aceasta fiind „cea mai mare problemă în materie de resursă umană”.

Ioana Mihaela Neacşu a prezentat totodată situaţia pazei în şcoli.

„Problema pazei trebuie explicată detaliat. În sensul că există trei formule în care şcolile asigură paza. Vorbim în primul rând de paza proprie, adică acei paznici care sunt angajaţii unităţii de învăţământ, iar salariile sunt finanţate de către MEN prin inspectoratele şcolare şi unitatea de învăţământ. În această speţă, vreau să precizez că la acest moment toate grădiniţele, şcolile şi liceele din Bucureşti au cel puţin un post de pază. Dacă mă întrebaţi în urmă cu trei luni, situaţia nu era aşa. Peste vară, în două etape, am alocat zeci de posturi de pază la acele unităţi care nu aveau pază proprie. (...) Numărul de paznici proprii diferă de la caz la caz. Putem vorbi despre un paznic pentru şcolile care învaţă într-un singur schimb şi au populaţia şcolară puţin numeroasă, până la situaţia în care sunt unităţi mari cu activităţi complexe unde se învaţă în două-trei schimburi, unde avem până la şase paznici proprii. Peste această resursă umană, unele dintre consiliile locale ale Bucureştiului vin şi asigură servicii de pază externalizate prin firme de pază şi protecţie”, a spus Neacşu. 

Situaţia manualelor şcolare

Ioana Mihaela Neacşu a vorbit şi despre manualele şcolare, precizând faptul că în afara clasei a VII-a, în cea mai mare parte, peste 95%, necesarul este asigurat. „Problemele majore se întâlnesc la clasa a VII-a. Este un fapt cunoscut de toată lumea. La acest moment, la Bucureşti, din cei aproximativ 13.000 de elevi pe care îi avem în clasa a VII-a, aceştia urmau să primească (...) peste 100.000 de manuale. S-a livrat până la acest moment aproximativ 7-8% din necesar. Acestea sunt cifrele la zi. Recent, au ajuns în depozitul de carte şcolară manualele la disciplinele Latină, Educaţie muzicală, Fizică, Română şi Limbi moderne şi urmează să fie transmise în unităţile de învăţământ în două-trei zile. Pe măsură ce ne sunt livrate de la edituri şi tipografii, aceste manuale noi (...) vă asigurăm că nu vor sta în depozit. În 24-48 de ore le aducem pe băncile copiilor”, a conchis Neacşu. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite