EVALUARE NAŢIONALĂ 2013 VIDEO Profesorul Adrian Manu a rezolvat toate subiectele la Matematică, la ADEVĂRUL LIVE. Care au fost exerciţiile-capcană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul Adrian Manu de la Colegiul Naţional „Grigore Moisil“ din Capitală a rezolvat, în direct la ADEVĂRUL LIVE, subiectele de la proba de Matematică din cadrul examenului de Evaluare Naţională 2013 (Capacitate 2013). Dascălul a explicat care era soluţia pentru fiecare cerinţă, punct cu punct, şi unde au fost capcanele.

Evaluarea Naţională s-a încheiat joi cu proba de la Matematică. Marţi a avut loc proba la Română şi miercuri, cea la Limba Maternă. Atât elevii cât şi profesorii spun că varianta primită la matematică nu a fost una grea.

Profesorul Adrian Manu de la Colegiul Naţional „Grigore Moisil“ din Bucureşti rezolvă subiectele punct cu punct la Adevărul Live, astăzi, începând cu ora 15:00.

Principalele declaraţii:

  • ”Subiectele au fost destul de abordabile şi rezultatele vor fi destul de bune în acest an. Pentru un copil bun, subiectele au fost cu siguranţă simple”.​
  • Profesorul Manu explică modul în care trebuie rezolvate primele exerciţii, de la Subiectul nr.I, un subiect simplu, de altfel, de acomodare, ce presupune calcule simple.
  • Subiectul nr. II conţine de asemenea cerinţe relativ simple pentru elevii de clasa a VIII-a, susţine Manu, pe care ei le rezolvă în mod normal la clasă, fără a fi nevoie de altă pregătire.
  • Subiectul nr. III reprezintă în general partea mai grea din varianta de examen, fiind vorba de exerciţii din Geometrie. 

EVALUAREA NAŢIONALĂ 2013 Rezolvarea integrală a exerciţiilor de la proba de Matematică: profesor Adrian Manu

  • La exerciţiul nr.1, pct. b) de la Subiectul nr. III li se cere elevilor să verifice dacă unghiul dintre diagonalele unui dreptunghi dat are măsura de 60 de grade şi aici este vorba de unghiul AOD. Întrebarea e un pic ambiguă, pentru că sunt patru unghiuri. Evident şi unghiul de deasupra lui AOD va avea tot 60 de grade, fiind opus la vârf, dar putem calcula unghiul de lângă AOB ca să putem verifica faptul că AOD este unghi de 60 de grade. Acesta e unghi alungit, de 180 grade, cel de lângă are 60 de grade, deci AOB şi COD au 120 de grade. Aşa am arătat şi am şi verificat că AOD are 60 de grade.
  • La Subiectul nr. III, exerciţiul 2 ar putea să fie considerat partea dificilă, de departajare, între elevii buni şi cei foarte buni, a acestei variante, este un subiect de geometrie în spaţiu.
  • Cerinţele de la pct. a) şi b) ale exerciţiului 2 de la Subiectul nr. III sunt mult prea uşoare totuşi pentru acest tip de subiect final de departajare, practic elevii au avut toate datele problemei, trebuia doar să aplice formulele învăţate.
  • Pct c), exerciţiul 2 - Subiectul nr. III ar putea face diferenţierea cu adevărat, aici e un exerciţiu ceva mai dificil, care necesită o demonstraţie. Sunt elemente pe care elevii le învaţă în clasa a VII-a. Exerciţiul presupune aplicarea Teoremei lui Pitagora. A necesitat o demonstraţie mai laboriasă şi să folosească cunoştinte din clasele mai mici.
  • Punctajele sunt făcute în aşa fel încât toţi elevii să aibă o şansă, inclusiv copiii mai slabi. Subiectele sunt gândite foarte bine, trei părti cu 30 de puncte. Copiii care vor peste 5 nu e suficient să parcurgă doar subiectul 1, trebuie să cunoască ceva mai în detaliu materia pentru a trece de acest hop, cei buni trebuie să pregătească bine toate cele trei subiecte.


Ce spune un alt profesor de matematică din Capitală:

  • Subiecte de nivel mediu, accesibile pentru elevii de clasa a VIII-a, au semănat foarte mult cu cele de la sesiunea specială, aproape identice cu cele de la sesiunea specială
  • Au avut model pe site-ul ministerului şi suficiente materiale încât să se descurce
  • S-a respectat şi structura, şi programa şcolară, chiar nu au fost probleme şi nici surprize
  • Pe unii dintre ei putea să-i pună în dificultate ultimul punct, de la Subiectul III, dar e vorba de un element de departajare între notele 9 şi 10, dar nu a avut un grad ridicat de dificultate
  • Era nevoie de concentrare şi atenţie la calcule, la rezolvări


Ce spun elevii care au dat joi examenul la Matematică:

Luca: Am reuşit să rezolv problemele, mi s-au părut uşoare subiectele, nu au fost probleme capcană, se puteau rezolva. Geometria în spaţiu mi s-a părut foarte simplă, am rezolvat tot fără probleme, rapid. Le-am rezovat în 45 de minute, fără verificare. Am stat tot timpul în caz ca obs vreo greseala, dar nu a fost cazul, Ma astept la nota 10.

Bianca, o elevă care a terminat cu nota 10. Mi s-a părut foarte uşor în comparaţie cu simulările, mă aşteptam la subiecte ceva mai grele, să fie nişte puncte de departajare. Sa sperăm ca voi lua nota 10. Am rezolvat toate subiectele în 25 de minute, însă am stat până la final, întâi am scris pe ciornă, apoi pe curat. 


Profesorii Oana-Maria Chioveanu, de la Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu” din Capitală şi George Trifan, care pregăteşte lotul de olimpici la Informatică de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti (ICHB), au dezbătut în această dimineaţă la emisiunea Adevărul Live, începând cu ora 10.00, subiectele de la Matematică primite de elevii care trec în această perioadă prin Evaluarea Naţională 2013.

EVALUAREA NAŢIONALĂ / PREMIERĂ Rezolvarea subiectelor de la Matematică, la Adevărul Live, înainte de ieşirea copiilor din examen

Subiectele primite de elevi la proba de la Limba şi literatura Română au fost de asemenea discutate şi rezolvate marţi, la Adevărul Live, la emisiunea de dimineaţă, alături de Ecaterina Stanca, profesor de Română la Colegiul Naţional de Informatică ”Tudor Vianu” din Capitală.

Ulterior, la emisiunea Adevărul Live de la ora 15.00, Iulia Pop, profesor de Română la Colegiul Naţional ”Sf. Sava” din Bucureşti, a evidenţiat capcanele din subiectele primite de elevi de dimineaţă.

Rezultatele parţiale de la Evaluarea Naţională 2013 vor fi afişate pe 29 iunie, până la ora 16.00, contestaţiile se pot depune ulterior, până la ora 20.00, iar notele finale vor fi făcute publice pe 3 iulie.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite