Elevii români îşi vor putea evalua cunoştinţele pe o platformă de teste standardizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii vor putea şti ce nivel de cunoştinţe au, printr-o platformă de teste standardizată
Elevii vor putea şti ce nivel de cunoştinţe au, printr-o platformă de teste standardizată

Prima platformă de teste educaţionale standardizate pentru elevii români a fost lansată, miercuri, de Ziua Copilului, anunţă Agerpres. Elevii din clasele I – XII îşi vor putea testa nivelul de cunoştinţe la matematică, română, chimie şi fizică de pe tabletă.

Platforma Brio.ro va putea fi accesată de elevi de pe computer sau de pe tabletă şi îşi pot testa nivelul de cunoştinţe şi zonele perfectibile, precum şi poziţia pe care o ocupă la nivel naţional, prin comparaţie cu toţi ceilalţi elevi de aceeaşi clasă din România. De asemenea, trebuie spus că sistemul foloseşte aceeaşi metodologie precum testele internaţionale GMAT, GRE şi SAT.

Testele se adresează elevilor din clasele I-XII şi pot fi efectuate ori de câte ori se doreşte, fără ca întrebările să se repete. În prima lună de la lansare, toţi cei care îşi creează cont pe www.brio.ro vor primi automat un credit de testare gratuit.

Sistemul este conceptualizat pentru programa şcolară românească. Pentru testele de matematică, au fost dezvoltaţi mai mult de 20.000 de itemi, care au necesitat peste 200.000 de ore pentru calibrare prin testarea pe 60.000 de copii. La sfârşitul anului 2016, sistemul Brio va oferi şi testele de limba română, iar cele de chimie şi fizică vor fi disponibile la începutul anului 2017.

"Dacă nu măsurăm, nu putem îmbunătăţi, iar pentru asta am dorit să creăm un sistem care să permită oricărui şcolar din România să se evalueze corect, obiectiv, ori de câte ori doreşte. Am investit un efort uriaş pentru ca această evaluare să ofere date robuste şi să fie independentă. Datele robuste, prin care performanţa unui copil să poată fi comparată cu un standard sau cu performanţa altor elevi, sunt critice. Independenţa sistemului este şi ea critică — pentru că este greu să avem încredere într-un arbitru care este şi jucător", a precizat prof. dr. Dragoş Iliescu, conform unui comunicat primit de agerpres.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite