Care sunt liceele cele mai căutate din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii depun fişele de înscriere pe 17 iunie,iar calculatorul le repartizează pe 2 iulie.Sunt recomandate cât mai multe opţiuni. După evaluarea naţională din mai, la matematică şi limba română, luna aceasta încep înscrierile pentru admiterea computerizată în licee.

Elevii pot hotărî împreună cu părinţii, ce liceu şi ce specializare vor să urmeze, între 17-24 iunie. Elevii de gimnaziu care vor să studieze liceul într-o limbă străină, sau cei care optează pentru specializări de muzică, arte sau actorie, vor susţine şi proba de limbă sau de aptitudini. Repartizarea calculatorului se va face pe 2 iulie. Şcolile au apoi la dispoziţie o zi ca să afişeze listele cu foştii lor elevi admişi la liceu.

Media generală e cea mai importantă

La nota finală de intrare la liceu, media obţinută la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a reprezintă 25%, cea de la evaluările naţionale din clasa a VIII-a tot 25%, iar media generală din toţi cei 4 ani de şcoală - 50%. Calculatorul ordonează elevii descrescător după media de admitere, repartizându-i pe rând, începând de la elevul cu cea mai bună medie. Pentru fiecare candidat, se caută prima opţiune de pe listă unde mai sunt locuri libere.

Bucureşti, Colegiul "Sfântul Sava", campion

Anul trecut, cea mai mare medie de admitere de admitere din ţară a fost la Colegiul Naţional "Sfântul Sava" din Bucureşti. Aici, media ultimului admis a fost de 9,42, iar prima medie 9,97. Pe locul doi se află Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr" din Bucureşti, unde ultima medie de admitere a fost 9,31 şi prima medie 10,00.

Pe locul al treilea, Colegiul "Tudor Vianu", cu ultima medie 9,31 si prima 9,96, la toate fiind vorba de specializări cu profil realist - matematică-informatică.

La Timişoara, cel mai dorit liceu este "Carmen Sylva", liceu pedagogic. Anul trecut, ultima medie de intrare la Filologie a fost 9,10, iar mate-info ultimul elev care a intrat a avut o medie generală de 9,08. Următorul în topul celor mai performante este liceul C.D. Loga, profilul de ştiinţe sociale, unde ultima medie cu care s-a intrat a fost 9,07.

Constanţa şi Cluj

La admiterea din 2009, în Constanţa,  cea mai mare concurenţă a fost la Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" şi Liceul Teoretic Ovidius.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, Cristina Ivan, declară că topul se menţine şi în 2010. "Din semnalele pe care le avem până la această oră, concurenţa va fi între Colegiul Mircea şi Liceul Ovidius", declară Ivan.

La Cluj, conduce Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu", unde anul acesta sunt disponibile 120 de locuri.  În 2009, ultima medie de admitere la matematică-informatică a fost de 9,24. Pe locul doi, se află  Liceul Teoretic „Avram Iancu", unde  ultima medie de intrare la secţia de ştiinţele naturii a fost de 9, 39.

Atenţie la fișa de înscriere!

Pe primele locuri, completezi opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media de admitere îţi permite să intri la aceste specializări de liceu. Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi cu cele pe care nu te-ar deranja să le urmezi. Pe ultimele locuri, vei completa opţiunile cele mai puţin dorite.

Ca să-ţi calculezi şansele de intrare la liceul dorit, trebuie să ţii cont de mediile de admitere de anul trecut, dar şi cele din anii precedenţi. Nu trebuie uitat, totuşi, că aceste note sunt orientative.

Potrivit statisticilor ministerului Educaţiei, mediile de admitere cresc în fiecare an, un motiv în plus pentru elevi să completeze cât mai multe opţiuni pe fişă. Fiindcă este vorba despre o admitere computerizată, trebuie să te asiguri că vei scrie corect fiecare informaţie de pe fişă: datele tale personale, mediile din cataloagele şcolare şi codurile liceelor.

Fişa completată în baza de date trebuie tipărită şi trimisă şcolii de provenienţă a candidatului. În perioadă rămasă între completatea în baza de date şi data limită, diriginţii, împreună cu părinţii şi profesorii trebuie să verifice dacă informaţiile sunt corecte. Anul trecut, din cauza numărului mic de opţiuni completate, peste 1.000 de elevi, nu au fost repartizaţi la liceu, în prima etapă.

Aproape 87% dintre elevii de clasa a VIII-a din ţară au luat note peste 5.00 la evaluarea la limba română de pe 4 mai, anunţă ministerul Educaţiei. ; Au colaborat  Georgiana Voineagu (Constanţa), Mirela Vlăduţi (Timişoara), Bianca Pădurean (Cluj)

Calendarul admiterii în licee

11-14 iunie 2010:Înscrierea pentru probele de aptitudini

15-17 iunie 2010:desfăsurarea probelor de aptitudini

18 iunie 2010:afişarea rezultatelor

11-14 iunie 2010:înscrierea la proba de limbă modernă

15-17 iunie 2010:înscrierea la probele de limbă modernă

18 iunie 2010:afişarea rezultatelor

17-24 iunie 2010:completarea fişele de înscriere

18 - 26 iunie 2010
:verificarea, de către părinţi și candidaţi, a fişelor editate de calculator și corectarea greşelilor

2 iulie 2010:repartizarea computerizată în licee

5 iulie 2010
:Afisarea listei candidaţilor admişi, în licee

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite