ADMITERE PROFESIONALĂ 2014 Continuă selecţia tinerilor care vor să meargă din toamnă la Profesională
0Ieri a avut loc proba suplimentară de admitere la şcolile profesionale unde s-au înscris mai mulţi candidaţi pe un loc, iar mâine se vor afişa rezultatele, urmând ca cei nemulţumiţi să depună contestaţii, iar vineri se anunţă notele finale de admitere.
S-au încheiat şi probele suplimentare de admitere la şcolile profesionale care au înregistrat, în această primă etapă, un număr mai mare de candidaţi decât locurile oferite.
În total, la Profesională, pentru anul viitor, sunt disponibile peste 50.000 de locuri, aproape jumătate în noul sistem de trei ani de şcoală, din clasa a IX-a până în clasa a XI-a.
Restul vor merge în continuare pe învăţământul profesional actual de doi ani, care începe cu cei de clasa a X-a, pentru elevii care anul acesta au intrat automat la liceu, neavând varianta înscrierii la profesională.
Calendarul admiterii la Profesională:
- 26 şi 27 mai: înscrierea la liceele care au clase profesionale
- 29 şi 30 mai: susţinerea probei de preselecţie, acolo unde se organizează
- 3 iunie: afişarea rezultatelor preselecţiei
- 6 iunie: înscrierea celor respinşi la instituţiile care nu au preselecţie
- 7 iunie: afişarea listelor finale cu elevii înscrişi şi a concurenţei înregistrate
- 10 iunie, ora 9.00: proba suplimentară de admitere acolo unde sunt mai mulţi candidaţi pe un loc
- 13 iunie: afişarea rezultatelor la proba de admitere, după depunerea contestaţiilor, în 12 iunie
- 24 iunie: afişarea la licee a listelor candidaţilor admişi la profesională, după eliminarea elevilor corijenţi sau repetenţi
- 4 iulie: afişarea listelor în ordinea mediei de admitere, după rezultatele de la Evaluarea Naţională
- 5-6 iulie: depunerea dosarelor de înscriere la licee
- 6 iulie: afişarea listelor finale a candidaţilor înmatriculaţi în învăţământul profesional după retragerea celor care vor participa la admiterea la liceu
- 7 iulie: afişarea locurilor rămas libere după etapa I
- urmează aceiaşi paşi în etapele II şi III, în perioada 7 iulie - 9 septembrie.
Din această toamnă, elevii care vor să înveţe o meserie se pot înscrie direct la şcoala profesională după Evaluarea Naţională, unde vor studia timp de trei ani de zile şi vor face practică în companii partenere, cu o bursă lunară de 200 de lei.
Pe parcursul celor 3 ani de studiu, elevii vor parcurge discipline ale învăţământului obligatoriu, cât şi module de pregătire practică pentru calificare profesională, se mai arată într-un comunicat al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, care reuneşte organizaţii reprezentantive ale mediului de afaceri din România.
Certificat recunoscut şi în UE
La terminarea studiilor, tinerii primesc un certificat de calificare profesională cu care se pot angaja atât în România, cât şi în orice altă ţară a Uniunii Europene.
De asemenea, în baza certificatului de absolvire a învăţământului obligatoriu, din clasa a XI-a , elevii îşi pot continua studiile în învăţământul liceal.
Tinerii cu calificare profesională pot obţine mai rapid un loc de muncă, iar, după finalizarea cursurilor, aceştia îşi pot continua studiile în cadrul unui liceu, însă pot decide să şi lucreze în acelaşi timp.
De asemenea, printr-un program naţional de susţinere a învăţământului profesional, tinerii pot beneficia de o bursă lunară în valoare de 200 lei pe parcursul studiilor.
Pe aceeaşi temă:
Peste 3.800 de locuri la liceele din Braşov
Este oficial: şcolile profesionale reapar la Slatina din toamnă
ADMITERE LICEU 2014 Părinţii şi elevii, atraşi tot de liceele teoretice
Admiterea la liceu ilustrează impasul în care se găseşte învăţământul românesc