A doua facultate, un avantaj discutabil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii spun că a doua specializare universitară trebuie să aibă legătură cu domeniul absolvit la prima. O altă facultate nu măreşte neapărat şansele de a găsi mai uşor un loc de muncă.  Ea îl poate face pe angajator să se întrebe dacă absolventul ştie de fapt ce meserie vrea să facă. 

Mulţi dintre studenţii care urmează a doua facultate fac acest lucru din mai multe motive. În primul rând, ei îşi dau seama că nu le place domeniul ales la prima facultate.

În al doilea rând, chiar dacă le place ce studiază, profilul urmat nu îi ajută să-şi găsească un loc de muncă bine plătit. Un alt motiv pentru care tinerii urmează o a doua specializare este că îi ajută să acumuleze informaţii şi să dezvolte abilităţi într-un domeniu complementar celui studiat deja. Astfel, ei dobândesc competenţele necesare în profesia pe care ei vor să o urmeze.

„N-am avut mari şanse cu Studiile Politice"

Mihaela Iovu, 23 de ani, este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Politice, specializarea Studii Europene şi Relaţii Internaţionale. A devenit din nou studentă după ce şi-a dat seama că nu are prea multe şanse să-şi găsească un loc de muncă în domeniul studiat la şcoală. Aşa că, acum este studentă în anul I la Drept la Universitatea „Tibiscus" din Timişoara. „Nu pot să spun că am fost cea mai bună studentă, dar n-am fost nici ultima. Am avut note bune şi m-am străduit să învăţ cât mai bine", a spus Mihaela.

În timpul primei facultăţi, studenta a făcut practică la primărie şi la Parlamentul European. „Mi-am dat seama că la primărie nu am cum să mă angajez pentru că nu am unchi sau mătuşă. Am fost în practică la primărie în timpul primului an de facultate, dar atunci n-am învăţat mare lucru. Aşa că, m-am hotărât să dau la o doua facultate, cu care să am mai multe şanse pe piaţa muncii", povesteşte Mihaela.

În acelaşi timp, studenta urmează şi un masterat în Managementul Dezvoltării Regionale, prin care speră să capete mai multe competenţe în legătură cu domeniul urmat la prima facultate. Mihaela afirmă că iniţial absolvirea facultăţii de drept părea că îi oferă o plajă mai largă de oportunităţi: să fie avocat, jurist sau chiar să intre în procuratură. „Numai că, acum, după primul an de studiu, am aflat că în avocatură sau notariat intri numai dacă ai pe cineva în familie sau dacă dai şpagă 20.000 de euro. Aşa că nu ştiu dacă o să am mari şanse după ce termin şi profilul ăsta", a mai spus Mihaela.

Recalificare

Un alt student, Horaţiu Petruşa, 23 de ani, învaţă la Facultatea de Bussines de la Universitatea „Babeş Bolyai" din Cluj-Napoca. La bază este inginer horticol, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Agricole de la Universitatea de Ştiinţe Agricole.

„M-am specializat în cadastru şi măsurători terestre, dar mi-am dat seama că e un domeniu limitativ. Am încercat să lucrez ca inginer, dar n-am reuşit să mă angajez cu carte de muncă. Am lucrat o perioadă la o firmă privată, dar fără contract de muncă şi mă plăteau mai puţin decât ar fi trebuit. Pe criză e mai greu", afirmă Horaţiu. A ales să meargă la o facultate de afaceri pentru a-şi mări şansele la angajare. „Mă gândesc că în cazul în care termin domeniul economic pot să lucrez la orice firmă pentru că toate companiile au nevoie de management sau oameni de marketing", se arată încrezător Horaţiu.

Studii cu taxă

O a doua specializare la stat nu poate fi urmată decât în regim cu plată, în cazul în care şcolarizarea la prima facultate s-a făcut pe locurile subvenţionate de la buget. Cele mai multe facultăţi îi admit pe studenţi la a doua facultate numai pe bază de dosar.

Specialiştii în resurse umane susţin că urmarea unui alt profil, diferit de cel pe care studentul l-a absolvit prima dată, îi poate aduce acestuia probleme la angajare.

Combinaţia câştigătoare

„Angajatorul îşi poate pune întrebări despre tine. Dacă eşti hotărât să lucrezi în domeniul în care vrei să lucrezi sau dacă eşti cu gândul să revii la domeniul iniţial", susţine Dragoş Gheban, specialist în recrutare de la Catalyst Solutions.

Recruterii afirmă că cel mai bine este să alegi un domeniu complementar primului, să nu existe o diferenţă prea mare între cele două specializări. „Eu cred că mai bună este combinaţia facultate într-un domeniu- masterat într-un domeniu, cât de cât asemănător. Dacă faci două facultăţi la nimereală, fără să înţelegi legătura dintre ele şi joburile care necesită aceste specializări, atunci le faci degeaba", a mai spus Dragoş Gheban.

Specialistul arată că a doua specializare te poate de­za­vantaja dacă nu reuşeşti să-i convingi pe angajatori că eşti competent în domeniul în care vrei să lucrezi. Aşa că, mai bine, atunci când aplici pentru un job să nu mai scrii în CV toate specializările pe care le-ai absolvit.

Un studiu despre educaţie, realizat în luna martie de GfK România, arată că tinerii care au absolvit prima facultate se hotărăsc să-şi continue studiile fie pentru obţinerea unui job mai bine plătit, fie pentru dezvoltarea lor profesională şi personală.

Cine face a doua facultate

Cercetarea arată că majoritatea urmează şi a doua facultate în maximum trei ani după terminarea primeia. Studiul mai arată că tinerii supra-şcoliţi lucrează în companii private, cu mai mult de 50 de angajaţi.

În privinţa finanţării cursurilor, cercetarea mai arată că tinerii caută întotdeauna surse de finanţare a cursurilor de dezvoltare profesională, dar companiile investesc mai puţin în dezvoltarea personală a angajaţilor şi există un procent mic al celor care au combinat formarea profesională cu cea personală.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite