Teritoriile Portului Midia, incluse de Guvern în Zona Portului Constanța. Grindeanu: Infrastructura portuară va fi modernizată
0Teritoriile Portului Midia au fost incluse de Guvern în Zona Portului Constanța, ceea ce va stimula investițiile, va impulsiona activitățile comerciale maritime și va consolida poziția strategică a Portului Constanța în rețeaua europeană de transport.

„Undă verde pentru extinderea regimului de zonă liberă în Portul Constanța-zona Midia”, a scris ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu pe Facebook. El a precizat că, la propunerea Ministerului Transporturilor, Guvernul a aprobat joi o decizie prin care se dorește stimularea investițiilor, impulsionarea activităților comerciale maritime și consolidarea poziției strategice a Portului Constanța în rețeaua europeană de transport.
Mai exact, prin actul normativ aprobat, teritoriile deținute de Portul Midia sunt integrate oficial în Portul Constanța, ceea ce determină o reorganizare administrativă și operațională. Se instituie extinderea regimului de zonă liberă pe o suprafață de 7,7 milioane de metri pătrați.
Potrivit ministrului, acest lucru implică:
• modernizarea infrastructurii portuare și crearea unor facilități operaționale de ultimă generație;
• stimularea fluxurilor comerciale prin sporirea capacităților logistice;
• asigurarea unui regim vamal unificat pentru operatorii portuari, eliminând astfel discrepanțele legislative între diferitele zone ale portului;
• crearea unui climat investițional competitiv, favorabil atragerii de investiții;
• creșterea volumului schimburilor comerciale internaționale printr-o integrare eficientă în coridoarele de transport europene.
Zona Midia este parte a domeniului public al statului, aflată sub administrația Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și concesionată către Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța.
Cât de important este Portul Constanța
Războiul din Ucraina a avut un impact profund asupra transportului maritim de marfă, prin închiderea porturilor ucrainene și impunerea de sancțiuni asupra Rusiei. Aceste măsuri au afectat rutele comerciale tradiționale, generând redirecționarea mărfurilor prin porturi alternative din Polonia, România și alte țări vecine, susțineau anul trecut experții de la Gebrüder Weiss România. Potrivit acestora, ca rezultat, au apărut întârzieri semnificative, costuri de transport crescute și blocaje la granițele europene, afectând negativ competitivitatea mărfurilor ucrainene pe piețele internaționale.
În plus, creșterea prețurilor la combustibili și riscurile de securitate au agravat aceste probleme, provocând o volatilitate sporită în tarifele de transport maritim și complicând și mai mult lanțurile globale de aprovizionare. Războiul din Ucraina a pus presiune inclusiv pe portul Constanța. Pe fondul situației geopolitice din zonă, Ucraina nu a mai fost o alternativă fezabilă pentru transport, pentru anumite categorii de bunuri. Drept urmare, companiile au fost nevoite să-și ajusteze traseele și să se adapteze la schimbări importante.
În acest peisaj, Portul Constanța devine un hub de-o importanță strategică, contribuind la eficiența transportului afectat de creșterea prețurilor la combustibili și de restricțiile logistice generate de conflictele regionale. Portul răspunde astfel la nevoia crescută de infrastructură logistică devenind un element central în dinamica de nearshoring și reshoring, facilitând tranzitul eficient al mărfurilor în și dinspre Europa de Est.