România ar putea avea o creştere economică de numai 4,2% în 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

România ar putea înregistra o creştere economică de 4,1 - 4,2% în 2021, mai mică decât cea mai recentă estimare a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP) de 4,5%, din cauza unei contribuţii mai reduse a industriei, a declarat, miercuri, Valentin Ionescu, director în cadrul CNSP.

„Comisia de Prognoză la începutul lunii noiembrie a făcut o proiecţie pe principalii indicatori macroeconomici şi ei vor fi ajustaţi pentru că sunt nişte semne de întrebare acum spre sfârşit de an şi ca urmare a unor influenţe externe şi aici ne-a dat de gândit un pic ce se întâmplă în Germania. Adică noi am proiectat un PIB pentru la anul de 4,5, care sigur este optimist şi ne-am gândit că este optimist. Nu vă ascund lucrul acesta. Este optimist. Şi părerea mea este că ar putea să ajungă la 4%. Noi discutăm aici de o creştere a PIB-ului real, nu a PIB-ului în termeni nominali. În termeni nominali sigur că poţi să ajungi cum este acum estimat la 8%, dar deflatorul mi se pare cam mare, de 4%. Deci la anul este posibil să ajungem la o creştere de 4,1 - 4,2%. Este posibil. Dar asta ce înseamnă? Asta înseamnă că probabil relansarea se va produce undeva în luna martie sau în trimestrul II. Adică în primele două luni economia nu va demara. Nu va decola aşa de puternic pentru că în exteriorul ţării unde avem o cerere externă şi influenţează mai cu seamă producţia industrială lucrurile vor demara mai târziu, în special în Germania, care este motorul economiei europene în acest moment", a spus Valentin Ionescu, într-o videoconferinţă, potrivit Agerpres.

El a menţionat că anul viitor contribuţia industriei la creşterea PIB-ului va fi ceva mai mică, nu cât s-a proiectat.

„Noi am proiectat-o undeva la 1,2. Ne-am asumat că s-ar putea să nu fie aşa. Şi este posibil să nu ajungem la 1,2, dar oricum va fi pe o valoare pozitivă”, a afirmat Valentin Ionescu.

Directorul CNSP a precizat că în cadrul industriei, ceea ce „îngrijorează” este că anumite sectoare sunt în declin, respectiv că ele înregistrează o scădere care se apropie de un ciclu de afaceri.

„Şi aici mă refer la industria uşoară care cuprinde textile, confecţii, pielărie, încălţăminte. Industria uşoară românească se află într-un declin de 6 ani. Asta este îngrijorător”, a adăugat Valentin Ionescu, în cadrul videoconferinţei ZF BRD Sud-Est Buget 2021 – „Cum pregătim viitorul: Cum rezolvăm ecuaţia de business a anului ce vine?”

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite