România a împrumutat 2 miliarde de dolari de pe pieţele internaţionale, în premieră, pe o perioadă de 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Finanţelor nu a anunţat o valoare indicativă a emisiunilor, ofertele fiind deschise
Ministerul Finanţelor nu a anunţat o valoare indicativă a emisiunilor, ofertele fiind deschise

Ministerul Finanţelor a ieşit marţi pe pieţele internaţionale şi a împrumutat, în premieră, 2 miliarde de dolari prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

UPDATE România a atras 2 miliarde dolari de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani, la randamente sub nivelurile indicative prezentate investitorilor.

Titlurile la 10 ani au fost vândute la 220 puncte de bază (2,2 puncte procentuale) peste referinţa titlurilor de trezorerie SUA, potrivit Reuters. Astfel, randamentul emisiunii ar fi de 5,04%.

Obligaţiunile cu scadenţa la 30 de ani au fost vândute pe piaţă la aproximativ 250 puncte de bază (2,5 puncte procentuale) peste costul de referinţă al titlurilor de Trezorerie SUA, randamentul fiind de 6,28%. Emisiunea pe 30 de ani reprezintă o premieră din punct de vedere al maturităţii.


Titlurile la 10 ani sunt oferite la 237,5 puncte de bază (2,375 puncte procentuale) peste referinţa titlurilor de trezorerie SUA, ceea ce echivalează cu un randament indicativ de 5,25%.

Obligaţiunile cu scadenţa la 30 de ani sunt scoase pe piaţă la aproximativ 270 puncte de bază (2,7 puncte procentuale) peste costul de referinţă al titlurilor de Trezorerie SUA, la un randament indicativ de circa 6,5%. Emisiunea pe 30 de ani reprezintă o premieră din punct de vedere al maturităţii.

Potrivit unui ordin publicat marţi în Monitorul Oficial, Ministerul Finanţelor vrea să atragă până la 2 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitatea de peste 10 ani, care poate fi efectuată în două serii, de 10 şi 30 de ani.

BNP Paribas, Citigroup şi JP Morgan sunt aranjori principali ai plasamentului de obligaţiuni, potrivit Mediafax.

Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru luna ianuarie licitaţii pe piaţa internă prin care vrea să vândă titluri de stat în valoare de 4,03 miliarde lei şi 200 milioane euro, de aproape două ori mai mult decât titlurile care ajung la scadenţă în această lună, de 2,78 miliarde lei. Trezoreria a împrumutat deja 2,4 miliarde lei de la începutul acestui an pe piaţa internă.

Trezoreria a împrumutat anul trecut de pe piaţa internă 48,53 miliarde lei, la care se adaugă emisiuni în valută, interne şi externe, de 3,57 miliarde de euro şi 1,5 miliarde de dolari. Fondurile atrase în lei anul trecut sunt cu 16,5% sub valoarea împrumutată în 2012, de 58,17 miliarde lei, iar finanţările în valută au fost similare, de la 4,71 miliarde de euro din 2012.


Mai puteţi citi: 

Plata datoriei la FMI şi răscumpărarea de obligaţiuni au redus rezervele Băncii Naţionale cu 2 miliarde de euro. Rezervele Băncii Naţionale a României au scăzut în noiembrie cu 2,1 miliarde de euro, la 32,41 miliarde de euro, după rambursări de capital şi dobânzi către Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi plata unei emisiunii de obligaţiuni în euro a Ministerului de Finanţe scadentă la 29 noiembrie, de 1,37 miliarde de euro. La finele lunii octombrie, rezervele valutare ale băncii centrale se situau la 34,56 miliarde de euro.

Statul vrea să împrumute în decembrie 4 miliarde de lei de la băncile comerciale. Ministerul Finanţelor Publice a programat pentru luna decembrie licitaţii în valoare de 3,99 miliarde de lei, sub suma atrasă în luna noiembrie, de 4,55 miliarde de lei. În decembrie ajung la maturitate titluri în valoare de 2,08 miliarde de lei.

Guvernul dă liber la împrumuturile statului de pe pieţele externe: plafonul maxim pentru obligaţiuni a fost dublat, iar programul a fost extins până în 2016. Plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pieţele externe Medium Term Notes (MTN), aprobată în 2010 pentru trei ani, a fost aproape dublat, de la 8 miliarde de euro la 15 miliarde de euro, şi extins astfel încât să acopere şi perioada următorilor trei ani, respectiv 2014-2016.

Costurile la care se împrumută statul au ajuns la minime-record. Finanţele au atras 500 de milioane de lei pe şase luni la un randament mediu de 2,92% pe an. Ministerul Finanţelor Publice a atras 500 de milioane de lei, exact cât şi-a propus, prin vânzare de certifcate cu scadenţă la şase luni, la un randament mediu de 2,92% pe an, reprezentând cel mai redus nivel plătit vreodată pentru această scadenţă. La această licitaţie, Trezoreria a primit ordine de subscriere în valoare cumulată de 1,15 miliarde de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite