Guvernul vrea să înfiinţeze un Fond de investiţii, după modelul PSD. Acord pentru împrumuturi de la BERD şi BEI
0Orban anunţă mai multe măsuri economice care vor fi luate în perioada următoare, printre care înfiinţarea unui Fond de investiţii, deşi măsura a fost criticată când a fost promovată de PSD, dar şi încheierea unor acorduri pentru împrumuturi de la BERD şi BEI.
"Ne gândim la construcţia unui fond de investiţii. Avem un model care a funcţionat foarte bine, este fondul de investiţii dezvoltat de polonezi, care a plecat cu o capitalizare iniţială de la stat, a fost listat pe bursă şi a permis practic de achiziţia de acţiuni la fondul de investiţii de către sectorul privat. Acest instrument în gândim ca un instrument de dezvoltare a anumitor domenii de activitate. Polonezii au împărţit fondul în mai multe zone, agricultură, de exemplu, pentru a susţine dezvoltarea în anumite domenii în care noi considerăm că putem să fim competitivi”, a precizat primul ministru.
În martie 2019, Orban susţinea însă că înfiinţarea unui Fondu Suveran de Investiţii, iniţiativă a PSD-ALDE, este o „megaescrocherie”.
„Aşa zisul fond suveran este de fapt o megaescrocherie prin care se urmăresc mai multe obiective: punerea sub controlul politic al lui Dragnea a celor mai importante şi profitabile companii româneşti cu capital majoritar de stat; obţinerea de bani sub formă de împrumut, girand cu acţiunile companiilor; folosirea acestor bani pentru nişte investiţii decise politic; scoaterea de sub legislaţia europeană din domeniul achiziţiilor a tuturor contractelor care se vor încheia, pentru a hrăni clientela politico-economică a PSD- ALDE cu bani publici fără niciun control din partea instituţiilor statului; preluarea ostilă a acestor companii româneşti de către nişte clienţi obscuri ai actualei puteri, că urmare a imposibilităţii de restituire a împrumuturilor”, spunea atunci Ludovic Orban.
Proiectul înfiinţării Fondului Suveran de Investiţii a fost abandonat în decembrie de Guvernul PNL.
Iniţiativa a aparţinut guvernării PSD - ALDE încă din noiembrie 2018, proiect modificat de mai multe ori, succesiv. Anul trecut, s-a optat pentru varianta ca fondul să aibă un capital social de 19,111 miliarde lei, format din aport în numerar în valoare de 9 miliarde lei şi din aport în natură reprezentat de pachetele de acţiuni nominative în valoare 10,1 miliarde lei, deţinute de stat la 28 de companii valoroase, precum Hidroelectrica, OMV Petrom, Compania Naţioanală a Sării, Antibiotice SA etc.
Investiţii
Revenind la declaraţiile de luni seară, Orban a mai anunţat că un alt obiectiv îl reprezintă creşterea masivă a investiţiilor în infrastructură, fie că este vorba de cea de transport, energetică sau de sănătate.
"Aceste resurse provin din buget, provin din fonduri europene pe care le avem la dispoziţie, de asemenea provin din credite care pot fi luate din sistemul financiar-bancar din România, credite care pot fi luate de pe piaţa internaţională. De asemenea, intenţionăm să lărgim instrumentul emiterii de obligaţiuni pentru cetăţenii români astfel încât să oferim un instrument suplimentar de economisire pentru cetăţeni şi să oferim posibilitatea cetăţenilor care au resurse pentru a putea economisi banii pe care îi au suplimentar în astfel de instrumente de economisire cum sunt titluri de stat, obligaţiuni, chiar ne gândim ca anumite emisiuni să fie realizate pentru nişte obiective specifice în care să implicăm cetăţeanul într-un program Români pentru români, ceva de genul ăsta”, a afirmat Orban.
Împrumuturi de la BERD şi BEI
El a mai anunţat faptul că BERD susţine un program de investiţii în ţara noastră de patru miliarde de euro.
"BERD pot să vă anunţ că a luat decizia de a susţine un program de investiţii în România cu o valoare de 4 miliarde de euro, atât pentru mediul public, cât şi pentru mediul privat. Avem posibilitatea de a apela la credite la Banca Europeană de Investiţii şi de asemenea de a implica Fondul European de Investitii în susţinerea anumitor proiecte. De asemenea, urmărim cu mare atenţie disponibilităţile financiare pentru a genera un program amplu de investiţii al companiilor de stat”, a explicat primul ministru.
El crede că România poate fi o ţintă atractivă pentru relocări importante de capacităţi de producţie.
"Cred că putem profita de o conjunctură economică internaţională în care România poate fi o ţintă atractivă pentru relocări importante de capacităţi de producţie, care vor fi relocate din anumite ţări şi noi suntem pregătiţi pentru a oferi condiţii cât se poate de bune pentru a putea atrage aceste companii care vor să se relocheze. Deja avem semnale favorabile în acest sens şi cred că poate fi un motor important de creştere”, a mai declarat Orban.
Împrumuturi garantate de stat şi pentru marile companii
El spune că, după modelul IMM Invest, va fi realizat un program similar şi pentru companiile mari.
"După modelul IMM Invest, vom adopta un act normativ care va crea un mecanism de garantare pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii şi pentru companiile mari care nu pot să acceseze IMM Invest, companii mijlocii, companii mari. Avem foarte multe companii mari care şi-au păstrat activitatea, avem foarte multe companii mari care chiar dacă şi-au suspendat activitatea o perioadă scurtă şi-au reluat activitatea, cum e cazul Dacia, Ford, Pirelli”, a mai afirmat primul-ministru.
Scheme de ajutor de stat
El a precizat că va deveni operaţională o schemă de ajutor de stat pentru marii consumatori de energie electrică.
“Va deveni în curând operaţional o schemă de ajutor de stat pentru care am primit susţinerea Comisiei Europene, în special pentru marii consumatori de energie electrică, prin reducerea practic a preţului la energie electrică prin diminuarea cuantumului certificatelor de CO2 cu până la 20%. De asemenea, ne gândim şi la o altă măsură de reducere a taxei de cogenerare astfel încât să generăm condiţii de furnizare a energiei”, a transmis premierul.
El a mai declarat că guvernanţii pun la punct o schemă de ajutor de stat care funcţionează în cinci ţări europene, printre care Germania, Italia şi Polonia.
"A doua pârghie pe care o vom folosi tot pentru susţinerea investiţiilor, evident pârghia ajutorului de stat pentru investiţii Greenfield, care fie sunt realizate de companii noi pe piaţa românească, fie sunt proiecte de dezvoltare a unor capacităţi industriale noi ale unor companii care sunt active pe piaţa românească. Punem la punct o schemă de ajutor de stat care deja funcţionează în cinci ţări europene: Germania, Italia, din Est, Polonia e în curs de implementare a acestei scheme de ajutor de stat.
E o schemă de ajutor de stat de garantare şi de implicare în asigurarea creditului comercial. În România avem o problemă mare în ceea ce priveşte creditul pentru că neavând o bursă de valori foarte dezvoltată, puţine companii pot să îşi obţină finanţare pentru proiecte de pe bursa de valori”, a mai spus premierul Orban.